Repro foto: Sky News
StoryEditor

Dvojičky sa stali symbolom záchrannej akcie z Afganistanu. Taliban sa vraj neštíti zabíjať najmenších

TASRred25.08.2021., 15:00h
Päťročné dvojčatá Asna a Sana sa pre Britániu stali stelesnením úspešnej záchrannej misie v Kábule.
Lajkuj Brainee.sk na

Malé dievčatá možno ešte nechápu, aké mali šťastie, že sa im podarilo z Afganistanu uniknúť, na rozdiel od tisícov ďalších ľudí. Na Britských ostrovoch sa začína ich nový život. 

Veľká radosť rodiny - tlmočníka Nooragha Hashimiho, jeho manželky, dvojčiat a ich brata – však bola v príkrom kontraste so zúfalými scénami odohrávajúcimi na letisku v Kábule. Podľa Daily Mail tam prebieha akási „lotéria o život“.

Pod salvou varovnej paľby vojakov a milícií Talibanu sa držitelia britkých pasov ocitli uviaznutí za zamknutými dverami zablokovanými vojakmi s puškami. Spravodajský tím ITN dokonca natočil dve plačúce deti, ktoré údajne zostali v chaotickom boji mimo letiska, keď ich rodičom povolili vstup na palubu evakuačného lietadla do Británie.

Hrozila by im smrť

Pán Hashimi a jeho rodina však však medzi šťastnými. Bývalý prekladateľ, ktorý slúžil po boku kráľovských inžinierov v bývalej bašte Talibanu v provincii Hílmand, pre Sky News povedal, že bez zásahu by bol takmer určite zabitý: „Každý o mne vie - Je to tlmočník - preto to bolo pre mňa nebezpečné.“ Počas predchádzajúcej vlády Afganistanu Talibanom v rokoch 1996 až 2001 mali ženy zákaz práce a vzdelania a tie, ktoré sa považovali za zradkyne, ukameňovali, popravili alebo umučili na smrť.

Rodina prekladateľa bola evakuovaná spolu s približne 130 ďalšími ľuďmi. Niektorí ležali na podlahe oviazaní nákladnými lanami, ktoré slúžili ako provizórne pásy.

Podľa bývalého ministra vnútra Masouda Andarabiho Taliban zabíja aj bezbranné deti. Andarabi zverejnil na Twitteri šokujúce fotografie ľudí vrátane malého dieťaťa, ktoré údajne zabili bojovníci Talibanu. Tvrdí, že skupina, ktorá teraz ovláda takmer celý Afganistan, „sa pokúša ovládnuť ľudí terorizovaním, zabíjaním malých detí a starších občanov“.  

Johnson žiada predĺženie evakuácie

„Situácia na (kábulskom) letisku sa nezlepšuje, je problém tam zabezpečiť poriadok. Sú to trýznivé scény pre tých, ktorí sa pokúšajú odtiaľ dostať. A je to ťažké aj pre našu (britskú) armádu. Dohodli sme sa na spoločnom prístupe k riešeniu evakuácie, ale aj na spôsobe, akým sa chystáme spolupracovať s Talibanom,“ povedal premiér Spojeného kráľovstva Boris Johnson.

Predseda britskej vlády dodal, že Londýn už evakuoval z Kábulu 9-tisíc osôb a plánuje zabezpečiť, aby ďalší Afganci mohli krajinu opustiť aj po 31. auguste.

Hovorca militantného hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid počas utorkovej tlačovej konferencie vyhlásil, Spojené štáty a ich spojenci musia dokončiť evakuáciu z Afganistanu do 31. augusta a že Taliban neakceptuje „nijaké predĺženie“ tohto termínu. Taliban už podľa Mudžáhida pre chaotickú situáciu nedovoľuje afganským občanom prichádzať na letisko v Kábule.

„Počuli ste, čo povedal Taliban. Myslím si, že musíte pochopiť kontext... Sme presvedčení, že dokážeme evakuovať tisíce ďalších,“  povedal v reakcii na tieto vyjadrenia britský premiér Boris Johnson. Dodal, že skupina G7 má veľmi „významné páky, či už ekonomické, diplomatické, alebo politické na to, aby sa s Talibanom mohla dohodnúť na zabezpečení odchodu občanov z krajiny.“ 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:56