Unsplash/Susanne Schwarz, atv.be
StoryEditor

Belgičanka je presvedčená, že má milostný vzťah so šimpanzom. Zakázali jej preto vstup do zoo

Miroslav Kamody25.08.2021., 17:00h
Žena milujúca opice dostala zákaz navštevovať šimpanza v zoo v belgických Antverpách po tom, čo úradníci vyhlásili ich vzťah za nezdravý pre socializáciu zvieraťa s inými šimpanzmi.
Lajkuj Brainee.sk na

„Milujem to zviera a on miluje mňa,“ povedala podľa LadBible Adie Timmermans pre belgický kanál ATV o svojej opičej spriaznenej duši. Zronená žena navštevovala 38-ročného šimpanza menom Chita sústavne po dobu štyroch rokov.

Adie verí, že za ten čas sa medzi nimi vybudovalo puto tak silné, že sa navzájom milujú. Zoologická záhrada v Antverpách jej však teraz oznámila, že sa s Chitom už viac nemôže kontaktovať. Dôvodom je, že ho už vylúčili iné šimpanzy v rámci skupiny, v ktorej žije. 

„Nemám nič iné. Prečo mi to chcú zobrať?“ Žena považuje za nespravodlivé, že ostatní môžu Chitu stále vidieť: „Ďalšie desiatky návštevníkov s ním môžu nadviazať kontakt. Tak prečo nie ja?“ Zoologická záhrada v Antverpách uviedla, že život šimpanza môže utrpieť, ak bude jeho vzťah s človekom pokračovať.

Zoo chce len to, aby bolo zviera šťastné. Timmermans povedali, že „zviera, ktoré je príliš zamerané na ľudí, je menej rešpektované svojimi rovesníkmi. Chceme, aby Chita bol čo najviac šimpanzom. Mimo návštevných hodín v zoo musí zvládnuť 15 hodín (denne, pozn.) vo svojej skupine. Chceme mu dať šancu byť čo najšťastnejší.“

"Keď je Chita neustále zaneprázdnený návštevami, ostatné opice ho ignorujú a nepovažujú ho za súčasť skupiny, aj keď je to pre neho dôležité.“ Šimpanz je potom úplne vylúčený od svojich druhov, čo mu sťažuje podmienky na život.

​Sarah Lafaut, kurátorka zoologickej záhrady v Antverpách, v Rádiu 2 Antverpy vysvetľuje: „Samozrejme, že sme radi, keď sa naši návštevníci cítia tak spojení so zvieratami, ale dobré životné podmienky zvierat sú tu na prvom mieste.“

Tento zákaz sa nanešťastie môže ukázať ako zbytočný. Predstavitelia zoo si nemyslia, že by sa Chita niekedy mohol znova začleniť do spoločnosti šimpanzov, pretože jeho blízky vzťah s ľuďmi sa začal formovať už v ranom veku. Pôvodne bol totiž domácim miláčikom a do zoo sa dostal až potom, čo sa stal doma nezvládnuteľným.

Posledných 30 rokov strávil Chita v zajatí a výsledkom je, že je s ľuďmi veľmi priateľský na úkor jeho vzťahu s vlastným druhom. Pri súboji s inými šimpanzami v roku 2008 sa dokonca vážne zranil. Vedci z Lincoln Park Zoo skutočne zistili, že šimpanzy vychovávané ľuďmi mali problémy s integráciou s inými šimpanzmi so sociálnymi nedostatkami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:18