TASR/AP, Instagram
StoryEditor

Má len 27 a je starostkou v Afganistane: Čakám, kedy príde Taliban a zabije ma

red21.08.2021., 15:00h
Väčšina politikov a úradníkov pred Talibanom utiekla. Nečudo. Bojí sa každý, kto s militantnou skupinou nesúhlasí. Mladá žena však zostala.
Lajkuj Brainee.sk na

Má len 27 rokov a je najmladšou starostkou v Afganistane. Kým ostatní vplyvní ľudia zmanežovali svoj rýchly útek do bezpečia, ona zostala. Zarifa Ghafari sa členov Talibanu bojí, krajinu však odmietla opustiť. Dúfala, že jej rodná zem má pred sebou sľubnú budúcnosť. To sa násilným vpádom ozbrojených mužov pred pár dňami zmenilo.

Zarifa poskytla pred pár týždňami pre portál iNews rozhovor, v ktorom hovorila o nádeji v mladých ľudí, ktorí podľa nej môžu postaviť krajinu na nohy. Najmä medzi mladými sa teší veľkej obľube. V roku 2018 sa stala starostkou provincie Maidan Wardaku. Už vtedy sa jej Taliban vyhrážal smrťou.

Militantná skupina totiž presadzuje právo šaría, na základe ktorého ženy nemajú takmer žiadne právomoci. Tobôž zastávať vysoké štátne funkcie. Posledné dni, odkedy Taliban obsadil hlavné mesto Afganistanu, Kábul, sa vyhrážky stupňujú. „Nemôžem opustiť rodinu. Nemám vlastne ani kam ísť. A tak len sedím a čakám, kedy príde Taliban a zabije ma." Povedala pre spomínaný portál.

​Vpádom vojsk do miest a odchodom Američanov z krajiny sa situácia výrazne zhoršila. Aj keď Taliban oficiálne tvrdí, že chce len nastoliť mier, ktorý dlho v krajine nepanoval, ich skutky hovoria niečo iné. Z ulíc Afganistanu sa postupne vytratili ženy, ktoré sa skrývajú doma. Ktokoľvek, kto pracoval s vládou či akokoľvek vystupoval proti Talibanu je podľa miestnych v ohrození života.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 00:12