TASR/AP
StoryEditor

V ďalekej austrálskej krajine miznú ľudia. Podozrivým je záhadný Gombíkový muž

jhriDnes06.08.2021., 15:00h
Wonnangatta Valley v austrálskych Alpách je zahalená rúškom tajomstva. Niekoľko ľudí tu zmizlo, ich telá sa nikdy nenašli. Špekuluje sa o tom, či s tým nemá niečo spoločné záhadný Gombíkový muž (Button Man).
Lajkuj Brainee.sk na

„Je odľahlá, krásna a nevyspytateľná,“ hovorí miestny chovateľ dobytka o krajine, ktorej väčšia časť je v lete prístupná len s pohonom koní či štyroch kolies a kde môže kedykoľvek napadnúť sneh. „Vytvára svoje vlastné legendy a mystériá,“ dodáva. Práve takouto jednou legendou je tajomný samotár nazývaný Gombíkový muž. A mystériom séria zmiznutých ľudí, ktorí v divokom pohorí zmizli.

Jednými z posledných sú Russell Hill a Carol Clayová. Minulý rok našli pátrači opustený tábor so známkami pahrebiska. Na mieste boli zostatky zmasakrovaných jeleňov, ktoré po sebe zanechali lovci. Čo sa v tábore stalo, dodnes nikto nevie a dvojicu sedemdesiatnikov už nikto nikdy nevidel. „Nebolo na tom nič prirodzené,“ povedal jeden z pátračov Lachlan Culican pre The New York Times.

Zvláštna situácia rozvírila hladinu špekulácií. Podľa niektorých dvojicu nešťastnou náhodou zasiahli práve lovci jeleňov. Podľa iných sa zmiznutí ľudia dostali do potýčky so zlodejom, ktorý v oblasti vyčíňa.

Desivý Gombíkový muž

A ďalší si myslia, že s tým ma niečo dočinenia takzvaný Gombíkový muž. Svoju prezývku si vyslúžil za zvyk vyrábať gombíky z jelenieho parožia. Záujemcov o výrobky pozýva, aby si ich prišli pozrieť. Niektoré potom láka na zbierku sekier. Miestni ho podľa melournského denníku The Age popisujú ako skúseného zálesáka, ktorý vo svojich sedemdesiatich rokoch dokáže zdolávať náročný terén lepšie, ako omnoho mladší ľudia. Jelene loví pomocou zručne vytvorených zbraní v domorodom štýle.

​Muž má vo zvyku zjavovať sa v noci. Ľudia, ktorí ho stretli, ho popisujú ako „extrémne strašidelného“ a s pohľadom, z ktorého sa „vám zježia vlasy na krku.“

Z dôvodov, ktoré sú známe len jemu, stavia Gombíkový muž pyramídy z kameňov na náhodných miestach na ceste, aby vedel, či tadiaľ prešlo auto.

Jeden fotograf strávil celé dni mapovania oblasti tábora, v ktorom muž žije. Keď sa vrátil domov, stiahol si fotky do svojho počítača a našiel medzi nimi fotku seba samého, ako spí v stane. Nikto nevie, kto ho vyfotil ani prečo. Podľa niektorých miestnych je ale Gombíkový muž milý, ale uzavretý chlap, ktorého je možné stretnúť kedykoľvek v reštaurácii či pri tankovaní benzínu. Špekuluje sa, že žije v Melbourne a pomáha pri univerzitnom výskume vrchoviny. Polícia ho z ničoho neobvinila.

Prvé prípady už pred sto rokmi

História zmiznutí a tajomných úmrtí v danej oblasti je staršia, ako Gombíkový muž. Prvý prípad kronikári zaznamenali už v roku 1918, keď sa našlo telo Jima Barclayho zastreleného vlastnou zbraňou. O niekoľko mesiacov neskôr pátrači objavili telo kuchára hľadaného Barclayho, taktiež zabitého strelnou zbraňou. Dodnes nie je jasné, kto koho zabil a prečo.

O 90 rokov neskôr sa z povrchu zemského vyparila Warren Meyerová, o tri roky neskôr šéf väzenia v Melbourne David Prideaux. Pred dvoma rokmi zmizli v oblasti ďalší dvaja ľudia. Conrad Whitlock zanechal svoju bundu, mobil a kľúče v aute. Nielsa Beckera naposledy zahliadol práce Gombíkový muž. Polícia si nemyslí, že by jednotlivé prípady mali nejakú súvislosť. Hornatá krajina je neprístupná a zmiznutí mohli mať len zlý deň a nešťastie na počasie. Mnohí z nich ale boli skúsení turisti – a tak záha zostáva nevyriešená.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:23