Muža omylom zavreli na psychiatriu (ilu)pixabay.com
StoryEditor

Polícia zatkla nesprávneho človeka. Bezdomovec strávil omylom tri roky na psychiatrii

Radka Rosenbergová08.08.2021., 16:00h
Dokážeš si to vôbec predstaviť? Tento kuriózny prípad sa stal Joshuovi Spriestersbachovi.
Lajkuj Brainee.sk na

Bezdomovca omylom zatkli za zločin, ktorý spáchal niekto iný, potom ho zavreli na takmer tri roky do psychiatrickej liečebne. Havajskí úradníci sú obvinení zo zadržania nesprávneho Joshuu Spriestersbacha pre zločin, ktorého sa dopustil niekto iný. Úrady sa vraj pokúsili chybu skryť tým, že ho potichu prepustili. Joshua mal pri prepustení vo vrecku iba 50 centov. 

Všetko to začalo v roku 2017, keď Joshua zaspal vonku na dlážke. Prišiel k nemu policajt a prebudil ho. Joshua si myslel, že porušil zákaz ležania na verejných chodníkoch mesta Honolulu, uvádza portál metro. Dôstojník ho však zatkol pre niečo úplne iné. 

Pomýlil si ho totiž s Thomasom Castleberrym, na ktorého bol vydaný zatykač za porušenie podmienečného stíhania v drogovom prípade z roku 2006. Netušili však, že Thomasa zatkli už v roku 2016 a trest si odpykával vo väznici na Aljaške. 

Z vyšetrovania sa stalo fiasko

50-ročný Spriestersbach a Castleberry sa nikdy nestretli. Joshua Spriestersbach nikdy netvrdil, že je hľadaným zločincom. Jeho právnik má pocit, že k chybnému zatknutiu nemuselo dôjsť, pokiaľ by polícia porovnala fotografie alebo odtlačky prstov týchto dvoch mužov.

Joshua ich neustále presviedčal, že nie je ten, za ktorého ho považujú. Nakoniec ho aj tak zavreli do havajskej štátnej nemocnice. Čím dlhšie Joshua tvrdil, že nie je Thomasom Castleberrym, tým väčšmi ho považovali za psychopata, ktorý blúzni. S takýmto správaním sa totiž stretávali dosť často. 

Pomohol mu až nemocničný psychiater, ktorý overil, kde sa Joshua nachádzal v čase, keď sa Thomas dopustil zločinu. Bol totiž na úplne inom mieste. Zistili to až príliš neskoro, Joshua za ten čas strávil na psychiatrickej liečebni dva roky a osem mesiacov. Polícia nakoniec porovnala ich odtlačky prstov a fotografie, pričom zistili, že skutočného zločinca uväznili už pred niekoľkými rokmi.

Podľa záznamov je 49-ročný muž menom Thomas R. Castleberry v nápravnom zariadení Spring Creek v meste Seward na Aljaške. Polícia, úrad verejného ochrancu, generálny prokurátor a nemocnica „nesú podiel na vine tohto hrubého omylu spravodlivosti“. V januári minulého roka Joshuu napokon prepustili. Skončil v útulku pre bezdomovcov, ktorý sa skontaktoval s jeho rodinou. Momentálne žije so sestrou vo Vermote. Podľa nej má Joshua strach z toho, že ho opäť zavrú na psychiatriu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 03:52