Celkový index: 357.20 m²/osobu Index prírodných plôch: 302.95 m²/osobu Index vytvorených plôch: 50.21 m²/osobu Index produkcie potravín: 3.23 m²/osobuPixabay
StoryEditor

Kde prežijeme globálny kolaps spoločnosti? Prinášame rebríček miest

red04.08.2021., 12:00h
Niektorí vedci sa už zaoberajú otázkou – ktoré miesta na Zemi sú najlepšie na prežitie klimatických katastrof či globálneho kolapsu spoločnosti? Niektoré ťa možno prekvapia.
Lajkuj Brainee.sk na

Vedci sa zhodujú, že civilizácia je na skutočne zlom a nebezpečnom chodníčku. Zem nám prestáva energeticky stačiť, postupne ničíme lesnaté pľúca sveta, kvalitu pôdy, zásoby pitnej vody sa stenčujú. Do toho finančné výkyvy, pandémie a kríza demokracie či morálky primäli vedcov zamyslieť sa nad tým, čo sa udeje a kde dokážu vybraní jedinci prežiť, ak dôjde k najhoršiemu – globálnemu kolapsu spoločnosti.

Rebríček krajín, ktoré budú na prežitie spoločnosti najvhodnejšie, dali dokopy na základe niekoľkých atribútov. Napríklad – či sú krajiny schopné potravinovej sebestačnosti, či by vedeli ochrániť svoje hranice pred masovou migráciou, alebo udržiavať energetickú sebestačnosť a rôzne výrobné procesy dôležité na prežitie. Na vrchole rebríčka sú najmä úrodné ostrovy s nízkou ľudnatosťou.

Nový Zéland môže byť jednou z najlepších svetových destinácií na dobrodružné cestovanie, ale je pravdepodobnejšie, že budete šokovaní jeho ohromujúcimi plážovými výhľadmi než vnútorným konfliktom alebo násilím, ktoré viedli k skóre 1.241. Nový Zéland môže byť jednou z najlepších svetových destinácií na dobrodružné cestovanie, ale je pravdepodobnejšie, že budete šokovaní jeho ohromujúcimi plážovými výhľadmi než vnútorným konfliktom alebo násilím, ktoré viedli k skóre 1.241. Pixabay

Atraktívne ostrovy

Odborníkov neprekvapil fakt, že miliardári vo veľkom skupujú voľnú pôdu na Novom Zélande. Robia dobre. Práve ten totiž vyšiel v spomínanom rebríčku ako najvhodnejšie a najodolnejšie miesto na prežitie civilizácie, ak by sa udiala nejaká katastrofa. Nový Zéland to potvrdil aj empiricky – napríklad zvládnutím covidu. Pandémii podľahlo len pár ľudí, nakazených mali v porovnaní s ostatnými štátmi veľmi málo. Ostrovy sú v tomto vo výhode – môžu sa ľahko hermeticky pred okolitým svetom uzavrieť. Ak sa do toho započíta úrodná pôda, dostatok pitnej vody a dobrá infraštruktúra, skutočne nikoho neprekvapí, že ide o skvelé miesto na prečkanie akejkoľvek krízy.

Čo vedcov prekvapilo bolo druhé miesto v rebríčku, ktoré obsadila Veľká Británia. „Aj keď je ostrov husto osídlený a dokáže si vyrobiť len 50% potravín, stále je nesmierne odolným a schopným ostrovom prispôsobiť sa rôznym situáciám," dodali odborníci. V rebríčku sa nachádza aj Tasmánia či írsko.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:18