Pixabay/MishuHanda, Unsplah/ Valeriia Miller
StoryEditor

17-ročná Indka si obliekla rifle. Mužskí príbuzní ju preto ubili na smrť

Ľubomíra Somodiová29.07.2021., 15:00h
Nosenie moderného outfitu sa jej stalo osudným.
Lajkuj Brainee.sk na

Správy o tom, ako príbuzní brutálne dobili mladé dievča za to, že nosilo rifle, zaplavili titulky novín v Indii. Incident opäť upriamil pozornosť na to,  v akom nebezpečenstve sú dievčatá a ženy vo svojich vlastných domovoch. 

Incident sa stal v Uttarpradéši, najľudnatejšom indickom štáte v odľahlej dedine Savreji Kharg . Všetko sa to začalo, keď si 17-ročnú  dievčina Neha Paswan na náboženské rituály obliekla rifle, čo vyvolalo hádku v rodinnom dome. Nosenie džínsov bolo porušením rozhodnutia tamojšej samosprávy z marca. To zakazuje nosiť mužom krátke novic a ženám rifle ako aj iné znaky západnej kultúry. Informuje BBC

Dobili ju palicami

Spravodajská stanica sa skontaktovala s jej mamou Shakuntala Devi, ktorá sa snaží pochopiť, prečo jej dcéra musela zomrieť. „Držala sa celodenného náboženského pôstu. Večer si obliekla rifle a top a vykonávala svoje rituály. Keď jej starí rodičia namietali proti jej oblečeniu, Neha odpovedala, že rifle sú vyrobené tak, aby sa nosili, “povedala zdrvená žena.

Hádka eskalovala a vyústila do násilia. 17- ročné dievča naposledy videla jej matka ležať na zemi v bezvedomí. Palicami ju dobili jej mužský príbuzní. Muži potom, ako ju zbili, sľúbili matke, že dievča prevezú do nemocnice. Nedovolili jej však, aby ju sprevádzala. „Zalarmovala som všetkých svojich príbuzných, ktorí išli do okresnej nemocnice a hľadali ju. Nikde ju však nenašli,“ vysvetľuje.

Starých rodičov zatkli

Nasledujúce ráno, povedal Shakuntala Devi, počuli, že z mosta cez rieku Gandak visí telo neznámeho dievčaťa. Ukázalo sa, že to bola Neha.

Vysoký policajný predstaviteľ Shriyash Tripathi pre BBC Hindi povedal, že štyria ľudia vrátane starých rodičov, strýka a vodiča auta boli zatknutí a vypočúvaní. Polícia podľa neho pátra po zvyšných obvinených.

Tádž Mahal je unikátnym príkladom mughalskej architektúry. Patrí tiež medzi jedno z najobľúbenejších miest v Indii. Spomenieme aj, že pred touto pamiatkou pózovala Jackie Kennedyová, Oprah Winfreyová a princezná Diana. (výlet stojí približne 90 eur na osobu) Tádž Mahal je unikátnym príkladom mughalskej architektúry. Patrí tiež medzi jedno z najobľúbenejších miest v Indii. Spomenieme aj, že pred touto pamiatkou pózovala Jackie Kennedyová, Oprah Winfreyová a princezná Diana. (výlet stojí približne 90 eur na osobu) Pixabay

Chcela byť policajtkou 

Otec nebohého dievčaťa Amarnath Paswan, ktorý pracuje ako na stavbách v meste Ludhiana v meste Paňdžáb a ktorý sa vrátil domov, aby sa s touto tragédiou vyrovnal, uviedol, že tvrdo pracoval na tom, aby poslal svoje deti vrátane Nehy do školy.

Jeho manželka povedala, že jej svokrovci boli často nespokojní s tým, že sa tínedžerka radšej oblieka do moderného oblečenia a že na ňu tlačili, aby odišla zo školy. Dodala, že ich dcéra chcela byť policajtkou, ale „jej sny sa teraz nikdy nesplnia“.

Vraždy na počesť

India je podľa Thomson Reuters Foundation najnebezpečnejšou krajinou pre ženy. Útok na Nehu za výber oblečenia je len jeden z množstva brutálnych útokov na mladé ženy, ktoré šokovali druhú najľudnatejšiu krajinu sveta.

V regióne panuje dlhá história represívneho zaobchádzania so ženami a dievčatami. Týždeň pred incidentom správy hlásili, že dve dievčatá nemilosrdne zbili ich rodinní príslušníci za to, že sa telefonovali s mužským bratrancom v susednom okrese Dhar. India má tiež históriu „vrážd na počesť“, keď ženy zabijú ich rodinní príslušníci za to, že sa vydajú mimo svoju kastu. V roku 2019 došlo v Al Džazíre v Indii k 24 takýmto vraždám.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:22