Reuters
StoryEditor

Aljašku zasiahlo mimoriadne silné zemetrasenie. Obavy z cunami sa našťastie nenaplnili

TASR29.07.2021., 09:32h
Zemetrasenie s magnitúdou 8,2, ktoré v noci na štvrtok zasiahlo Aljašský poloostrov, vyvolalo len malé vlny s maximálnou výškou 21 centimetrov, a nie nebezpečné vlny cunami, pred ktorými pôvodne varovala Geologická služba Spojených štátov (USGS). Informovala o tom agentúra AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

USGS okamžite po zemetrasení vydala na nasledujúce tri hodiny varovanie pred vlnami cunami pre južnú Aljašku a Aljašský poloostrov, avšak po tom, čo nameraná výška vĺn nepredstavovala významné riziko, stupeň varovania znížili.

Zemetrasenie zasiahlo oblasť 91 kilometrov juhovýchodne od dediny Perryville v južnej časti Aljašky v stredu o 10.15 h miestneho času (štvrtok 08.15 h SELČ). Išlo o plytké zemetrasenie. Jeho hypocentrum bolo v hĺbke 47 kilometrov, uvádza webový portál volcanodiscovery.com.

„Je to najväčšie zemetrasenie v regióne Aljašky od roku 1965,“ povedal pre organizáciu Alaska Public Media seizmológ Michael West z miestneho strediska pre monitorovanie zemetrasení. Varovné sirény sa rozozvučali na ostrove Kodiak nachádzajúcom sa pri aljašskom pobreží, kde žije zhruba 6000 ľudí.

Ako uviedla spravodajkyňa lokálnej rozhlasovej stanice KMXT, na ostrove zaznamenali menšie vlny; tamojší predstavitelia však zrušili nariadenia na evakuáciu obyvateľov a hlásené neboli nijaké škody.

Aljaška je súčasťou seizmicky aktívneho Ohnivého kruhu. USA zasiahlo v marci 1964 zemetrasenie s magnitúdou 9,2. Išlo o doposiaľ najväčšie zemetrasenie, aké v Severnej Amerike zaznamenali. Zemetrasenie zničilo mesto Anchorage a vyvolalo vlnu cunami, ktorá zasiahla Aljašský záliv, západné pobrežie USA a Havaj. Zemetrasenie a následné cunami si vyžiadali 250 obetí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 12:51