Pavel Svačina, MAFRA
StoryEditor

Martin, otec dvoch detí, podstúpil eutanáziu, aby rodina mohla ďalej žiť

wasiDnes08.07.2021., 15:52h
Pred pol rokom ešte športoval. Pred šiestimi mesiacmi chodil. Teraz tridsaťsedemročný Čech Martin Přecechtěl ukončil svoj život. Boj so zákernou chorobou ALS sa rozhodol ukončiť eutanáziou vo Švajčiarsku. Píše denník iDNES.cz.
Lajkuj Brainee.sk na

Otec dvoch detí a aktívny športovec Martin Přecechtěl najskôr kvôli chorobe prišiel o možnosť pohybu a bol pripútaný na vozík, neskôr už nedokázal ani hovoriť.

„Prvé príznaky amyotrofickej laterálnej sklerózy prišli v októbri roku 2019. Začal som byť veľmi unavený, napríklad po výkone. Postupne sa ale pridávali ďalšie príznaky, prestali ma počúvať svaly na tvári, prestával som dobre artikulovať a začal mrmlať,“ opísal vlani v auguste v rozhovore pre iDNES.cz bývalý projektant v logistike mladoboleslavskej automobilky Škoda Martin Přecechtěl.

Čo je to ALS

Amyotrofická laterálna skleróza je neurologické ochorenie spôsobujúce postupnú degeneráciu buniek, ktoré ovládajú pohyblivosť svalov. Chorí postupne prichádzajú o všetok pohyb tela, nakoniec môžu hýbať len očami.

Všetko sa deje pri zachovaní psychických a mentálnych schopností. Príčiny ochorenia neboli zatiaľ dostatočne objasnené.

Rýchly spád choroby

Diagnózu mu lekári nestanovili hneď, musel absolvovať veľa vyšetrení a navštíviť špecialistov. Keď sa dozvedel, že trpí ALS a zostáva mu dva až päť rokov života, neubránil sa slzám. „Aj keď som tušil už dlhšiu dobu, že je zle, bol to šok. Po lícach mi tiekli slzy,“ spomínal v rozhovore, ktorý si celý prečítate na tomto odkaze.

Choroba u neho nabrala ešte rýchlejší spád, než čakal. Ani nie trištvrte roka od diagnózy prestal chodiť. „Keď sa chceme s rodinou vydať na výlet, tak už toho veľa neprejdem. Museli sme na výlety do prírody a prechádzky zaobstarať vozík. Teraz v zime sme ho vylepšili aj o lyže na kolesá, aby to na snehu išlo poriadne. Ideme ďalej a nevzdávame sa !“ Napísal v tom čase na svoju stránku.

martinprecechtel.cz

Korona skomplikovala jeho liečbu

Martin bol pripútaný na vozík, postupne mu začalo ochabovať aj ďalšie svalstvo a tento rok v lete už nedokázal hovoriť. „Najhoršie je, že hlava funguje a telo nie,“ opísal v júnovej reportáži relácie 168 hodín.

Choroba ALS je nevyliečiteľná, liečba môže priebeh choroby len spomaliť, navyše alternatívne formy liečby sú dostupné len v zahraničí - Amerike, Rusku alebo napríklad Mexiku. Kvôli pandémii koronavírusu však Martin liečbu v zahraničí nepodstúpil.

Nechcel, aby deti videli, ako sa udusí

Aby ušetril rodinu od pomalého umierania, rozhodol sa pre eutanáziu zdravotníckom zariadení vo Švajčiarsku. „Nechcel, aby ho deti videli, ako sa dusí,“ ozrejmila pre iROZHLAS.cz jeho manželka Markéta.

S jeho rozhodnutím nesúhlasila, napriek tomu sa rozhodla ho podporiť a do Švajčiarska išla spolu sním. Deti ostali doma.

„Martin robil všetko kvôli mne a deťom. Tak ako aj zbierku cez transparentný účet, ktorá okrem iného slúži pre účely spojené s Maximom a Matyldou. Či asistovanú samovraždu, aby som mala s deťmi ešte šancu žiť,“ zdôraznila. Martinovu voľbu jeho žena považuje za najväčšiu obeť, ktorú môže jeden pre druhého urobiť.

Posledný výdych

Martin mal vo švajčiarskom zdravotníckom zariadení téglik sa smrteľným nápojom vypiť sám, ruky už ho nepočúvali a pri niekoľkých skúšobných pokusoch s vodou ho nedokázal vypiť. Lekári sa preto rozhodli podať látku vnútrožilovo, Martin ale musel stlačiť tlačidlo.

Manželka dostala chvíľu na rozlúčku. Martin zaspal do pol minúty. „Nemal žiadny strach, ani neplakal. Bol rád a bolo vidieť, že akonáhle začala látka účinkovať, cítil úľavu,“ opísala pre iROZHLAS.

Po Martinovej smrti musela kliniku opustiť, aby na miesto prišla miestna polícia a skontrolovala priebeh procedúry. Martin je podľa 168 hodín jedným z desiatich Čechov, ktorí sa pre eutanáziu vo Švajčiarsku rozhodli.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:54