Bizarné prípady, s ktorými sa lekári museli vysporiadať (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Rybia kosť v oku či chlap, ktorý jedol sviece: Tieto bizarné prípady lekárov poriadne potrápili

Radka Rosenbergová08.07.2021., 14:00h
Pri niektorých z nich sa ti zdvihne žalúdok. Nad týmito bizarnými prípadmi doktori dodnes krútia hlavami.
Lajkuj Brainee.sk na

Rybia kosť v oku

Išiel iba na dovolenku, no vrátil sa s nechceným suvenírom. 52-ročný turista sa chcel okúpať v Červenom mori, netušil však, že mu počas plávania skríži cestu húf rýb. Potom mu začalo opúchať horné viečko a zistil, že má bolestivý zápal. Lekári v ňom objavili cudzie teleso, ktorým bola rybia kosť. Nevedno, ako sa tam dostala. Vďaka operácii mu ju odstránili a do troch mesiacov sa už úplne zotavil. 

Rybia kosť v oku - to je teda hnus! Rybia kosť v oku - to je teda hnus! The New England Journal of Medicine

Otrava sójovou omáčkou

Dať na ex pol litra sójovej omáčky? Áno, je to možné. Dokázal to 19-ročný chlap z Virgínie, ktorý namiesto alkoholu naraz vypil pol litra tohto tekutého dochucovadla. A ako to zvládol jeho žalúdok? Zo začiatku mal žalúdočné problémy, no nakoniec sa ocitol v trojdňovej kóme v nemocnici. Nečudo, že mu lekári diagnostikovali vysokú hladinu sodíka v tele.

Vypiť pol litra sójovej omáčky? Pre tohto muža žiadny problém (ilu) Vypiť pol litra sójovej omáčky? Pre tohto muža žiadny problém (ilu) unsplash.com

Špáradlo zapichnuté v pečeni

Prehltnutá žuvačka či rybie kosti sú oproti tomu nič. 45-ročná žena zhltla rovno špáradlo. To si nejako prerazilo cestu z tráviaceho traktu až do pečene, kde lekári objavili dutinu vyplnenú hnisom, veľkú asi dva a pol centimetra. Nebola však jediná. Lekári evidujú minimálne sedemnásť ďalších prípadov pacientov, ktorí prehltli celé špáradlo. Nuž, ľudia majú rôzne chúťky.

Špáradlo prehltlo minimálne 17 pacientov (ilu) Špáradlo prehltlo minimálne 17 pacientov (ilu) pixabay.com

Šesť metrová pásomnica

V roku 2016 prišiel do nemocnice muž s obrovskými bolesťami brucha. Bol len kosť a koža a neustále vracal. Tento 38-ročný chlap obľuboval surové hovädzie mäso, takže sa ani nečudujeme, že sa mu v bruchu usadila asi šesť metrová pásomnica. 

Mince v žalúdku

Niekto si peniaze odkladá do prasiatka, niekto do ... brucha. Nezvyčajný prípad Francúza z roku 2002 doktorov poriadne potrápil. Samozrejme, že po bolestiach brucha podstúpil operáciu, pri ktorej mu zo žalúdka vytiahli asi 250 kovových mincí. Tento veľký obnos peňazí dokázal pojesť počas desiatich rokov. Mince boli také ťažké, až mu táto váha posunula žalúdok medzi boky. Zaujímavý spôsob šetrenia.

Fancúzovi v žalúdku našli až 250 kovových mincí (ilu) Fancúzovi v žalúdku našli až 250 kovových mincí (ilu) unsplash.com

Sviečkožrút

V 18. storočí žil jeden veľký pažravec, ktorý dokázal zjesť takmer všetko. Aj to, čo nebolo jedlé. Charles Domery mal obrovský apetít, takže keď vstúpil do vojny proti Francúzom,  bol neustále lačný. Aj keď mal extra prídel jedla, nedokázal svoj žalúdok uspokojiť. Pojedol všetko možné, čo mu doniesli - od desiatich kíl mäsa denne, cez kravské vemeno až po sviečky, ktorých zjedol až 174 kusov. Nečudo, že mal tráviace problémy. 

Guľka v mozgu

Veril by si tomu, že jedna žena mala v hlave guľku niekoľko desiatok rokov? Číňanka sa sťažovala na bolesti hlavy a po absolvovaní lekárskej prehliadky zistili, že má v mozgu guľku z čias druhej svetovej vojny. Postrelil ju totiž japonský vojak, pričom jej ju lekári "zabudli" vybrať. Po operácii bolesti hlavy prestali, rovnako aj všetky ostatné príznaky. Po takmer 64 rokoch mala pokoj. 

Neustále zatvorené oči

Vieš si vôbec predstaviť, že po prebudení nedokážeš otvoriť oči? Asi nočná mora každého z nás. S týmto sa musela vysporiadať sedemnásť ročná tínedžerka Natalie Adler z Melbourne, ktorá sa jedného dňa prebrala, no jej viečka zostali zatvorené. Mala v nich totiž stafylokoka, ktorý spôsobil to, že nevedela otvoriť oči. Pretože sa to opakovalo asi každé tri dni, podstúpila operáciu, pri ktorej jej vpichli botulotoxín. Jej problém to iba oddialilo, no nevyriešilo. 

Alergia po transfúzii krvi

Jednému Kanaďanovi bojujúcemu s rakovinou museli poskytnúť transfúziu krvi. Po nej si začal pochutnávať na lososovi, keď náhle upadol do anafylaktického šoku. Pred liečebnou procedúrou netrpel žiadnymi alergiami, takže ho veľmi prekvapilo, keď dostal alergiu práve na ryby a orechy. Ešte nezvyčajnejšie je to, že o šesť mesiacov táto alergia jednoducho zmizla. 

Časom jeho alergia na orechy a ryby jednoducho zmizla (ilu) Časom jeho alergia na orechy a ryby jednoducho zmizla (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:45