TASR/AP
StoryEditor

Čím väčšia somarina, tým väčší úspech. Poznáš najbizarnejšie sekty na svete?

Eliška Trpíšková07.07.2021., 18:00h
Len málokto by povedal, čomu sú ľudia schopní uveriť. Klonovanie, UFO či eutanázia. Aj na takýchto veciach si niekto zakladá a dokonca ich považuje za súčasť svojho náboženstva. Často však hraničia so smrťou a zdravým rozumom.
Lajkuj Brainee.sk na

Presvedčil ho mimozemšťan

Veria na vesmírne bytosti a nadpozemský život. Raëliánske hnutie vzniklo v roku 1974 a založil ho francúzsky motoristický novinár Claude Vorilhon alias Raël. Ten mal údajne v roku 1973 stretnúť v horách mimozemšťana, ktorý mu mal počas šiestich dní na palube lietajúceho taniera odhaľovať pravdu o svete. Stúpenci tejto sekty sú totiž presvedčení, že Zem aj ľudské bytosti stvorili takzvaní Elohimovia. Ľudia podľa nich vznikli klonovaním z mimozemšťanov, pričom samotné klonovanie je zároveň nevyhnutné pre večný život.

TASR/AP

​Teória taktiež tvrdí, že rasa Elohim zosielala poslov v podobe Ježiša či Budhu, ktorí mali s ľuďmi komunikovať. Hnutie podporuje kontroverzné a pseudovedecké názory, hlása slobodu bádania, myslenia a sexuality za podmienky neubližovania iným. V 90. rokoch organizácia dokonca financovala spoločnosť zaoberajúcu sa výskumom klonovania a v roku 2003 zverejnili video, ktoré zachytáva údajné klonovanie ľudí vo svojom sídle Clonaid v Las Vegas. Napokon však logicky vysvitlo, že celý čas išlo o hoax.

Hromadná samovražda

Sektu Heaven’s gate alebo takzvaný UFO kult založili v Kalifornii v roku 1974 Marshall Applewhite a Bonnie Nettles. Členovia hnutia verili na vesmírne sily a taktiež na „recykláciu“ planéty Zem. Aj napriek tomu, že Bonnie Nettles zomrela už v roku 1985, Applewhite sa nevzdal a so svojou diktátorskou úlohou vodcu hnutia pokračoval aj naďalej, ba dokonca s ešte extrémistickejšími názormi. Krutý pohľad sa však naskytol americkej polícii v roku 1977, kedy v dome na predmestí San Diega našli 39 mŕtvych tiel.

Bolo to v momente, keď sa na oblohe objavila Hale-Boppova kométa. Priaznivci tejto sekty totiž považovali zjavenie kométy za dokonalý okamih k nalodeniu sa a odchodu zo Zeme. Zaujímavosťou je, že všetci mŕtvi mali oblečenú čiernu košeľu, rovnaké nohavice, tenisky Nike a vo vrecku hotovosť päť dolárov a 75 centov. A ako docielili hromadnú samovraždu? Títo veriaci v existenciu druhého života si zmiešali podrvené prášky na spanie s jablkovou šťavou alebo pudingom, ktoré následne zapili vodkou. Mŕtvoly našli ležať na posteli a ich hrude lemoval fialový pruh látky.

Sekta alebo teroristi?

Bizarnosť graduje a kult Aum Shinrikyo je toho dokonalým príkladom. Túto sektu založil v roku 1984 Japonec Shoko Asahara a do povedomia verejnosti sa dostala najmä kvôli útoku na tokijské metro v roku 1995, pri ktorom zomrelo 13 ľudí a vyše 50 sa vážne zranilo. Členovia tohto hnutia vtedy zaútočili na nevinných ľudí s vysoko toxickou látkou sarín, ktorú vyvinuli nacistický vedci. Po tomto útoku sa dokonca začalo povrávať, že išlo o teroristickú skupinu.

TASR/AP

​Okrem iného Shoko Asahara údajne nútil jej členov, aby prispeli peniazmi na cirkev. Veril, že raz nastane súdny deň, ktorý má priniesť tretia svetová vojna vyprovokovaná Spojenými štátmi. Jediní ľudia, ktorí mali prežiť, boli jeho nasledovníci. Neskôr dokonca vyplávalo na povrch, že sekta má prsty aj vo vražde právnika Tsutsumi Sakamotoa, jeho ženy a dieťaťa. Ten mal údajne pracovať na súdnom prípade Aum Shinrikyo. Za svoje hrozivé činy bol Shoko Asahara v roku 2018 popravený. Aj vy máte zimomriavky?

Zachráň planétu a zabi sa!

Samovražda, potrat, kanibalizmus a análny sex. Štyri základné piliere, na ktorých stojí sekta s názvom Cirkev eutanázie. V roku 1995 ju v Bostone založila reverendka Chris Korda, ktorá tvrdí, že jej zameraním je udržiavať nekontrolovateľne množiacu sa ľudskú populáciu vzhľadom na obmedzený priestor na Zemi. Hlavným cieľom tejto sekty teda je, aby sa ľudia jednoducho nerozmnožovali.

​Niet divu, že kvôli svojim kontroverzným názorom sa často dostala do sporov s kresťanskými organizáciami a odporcami interrupcií. Sekta však uznáva iba tie činy, pre ktoré sa človek rozhodne dobrovoľne. Nepropaguje vraždy, nedobrovoľnú sterilizáciu či znásilnenie. Cirkev eutanázie šokovala verejnosť v roku 2011, kedy na seba upozornila s hudobným klipom, v ktorom možno vidieť zábery tvrdého porna s horiacimi dvojičkami z 11. septembra 2011.

Princ Philip osobne

Ak ste si doteraz mysleli, že princ Philip bol len členom britskej kráľovskej rodiny a manželom kráľovnej Alžbety II., tak ste sa hlboko mýlili. Na súostroví Oceánia v srdci Tichého oceánu si totiž myslia niečo iné. Miestny kmeň Yaohnanen v štáte Vanuatu si založil takzvané Hnutie princa Philipa. Podľa nich je princ Philip božie stvorenie, syn bielej pleti ducha miestnych hôr. Dátum vzniku tohto kultu je nejasný no predpokladá sa, že to bolo niekedy medzi 50. a 60. rokmi. Na oficiálnej návšteve ostrova kráľovským párom v roku 1974 sa domáci obyvatelia uistili, že princ je ich vyvoleným. Keď sa princ Philip o tomto hnutí dozvedel, domácim mnoho rokov posielal darčeky a dokonca ich zopárkrát aj osobne navštívil.

Špagetové monštrum

Špagety na obed sú fajn, pokiaľ nenarazíte na sektu, ktorá vyznáva lietajúce špagetové monštrum vytvorené porciou špagiet a dvoma mäsovými guľkami. Pastafariánstvo alebo Cirkev Lietajúceho špagetového monštra založil fyzik Bobby Hendersen na Oregonskej univerzite. Údajne mal prehrať stávku a týždeň nosiť na hlave sitko na cestoviny. V ten istý čas Bobby absolvoval fotenie na pas a keď ho požiadali, aby si sitko dal z hlavy dole, odmietol. Vraj aj Židia môžu na hlave nosiť pokrývku bez toho, aby ich niekto odcudzoval.

Vtedy dostal nápad a na protest založil parodické náboženstvo, ktoré sa zhodou okolností uchytilo. Ihneď napísal list všetkým školám v Kansase, aby pastafarianizmus zaradili ako ďalšiu verziu stvorenia sveta. Henderson celý tento cirkus zobral vážne a k oficiálne uznávanej Biblii a Koránu pridal Evanjelium Lietajúceho špagetového monštra, ktoré sám napísal. Medzi hlavné znaky pastafariánstva patrí sebazdokonaľovanie, rovnosť a taktiež sa prikláňajú k finančnému odčleneniu cirkví od štátov.

Chodidlový veštec

Hnutie Ho No Hana založil v roku 1987 Japonec Hogen Fukunaga, ktorý začal o sebe tvrdiť, že je reinkarnáciou Krista a Budhu. Zároveň sa stal aj samozvoleným vodcom sekty „Čítania z chodidiel“ a z obyčajného elektrikára sa z ničoho nič stal majetný muž.

TASR/AP

​Veril, že z chodidiel sa dá toho vyčítať veľa a ľudia mu platili 900 dolárov za to, že sa im pozrel na nohy a stanovil odbornú diagnózu a analýzu osobnosti. Krátke prsty znamenali napríklad výbušnú povahu a tučné prsty zasa to, že tvoj život bude naplnený šťastím a obrovským majetkom. Na druhej strane tí, ktorí neboli vyšetrení, mohli podľa neho zomrieť. Keď pacientovi diagnostikoval nejaké ochorenie, vypýtal si neuveriteľných 18 tisíc dolárov za liečbu. To muselo byť sveta žiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 23:10