Reprofoto Youtube/Sea Shepherd, Facebook/Sea Shepherd Faroe Islands Campaign
StoryEditor

Krvavý masaker na Faerských ostrovoch. More sfarbila krv zabitých veľrýb

red01.07.2021., 15:00h
Krutá tradícia Faerčanov trvá už zhruba 1000 rokov. Organizácie veria, že šírenie povedomia a nesúhlas verejnosti prispeje k tomu, že to raz a navždy skončí.
Lajkuj Brainee.sk na

Lov veľrýb na Faerských ostrovoch sa vo faerčine nazýva grindadrap. Väčšina obyvateľov sa domnieva, že lov je podstatnou súčasťou ich kultúry a histórie, zatiaľ čo neziskové organizácie, ktoré sa zaoberajú ochranou zvierat, ho vnímajú ako zbytočný a krutý. 

Postup je neudržateľný, tvrdí nezisková organizácia 

More na Faerských ostrovoch sa zafarbilo do červenej farby po tom, ako lovci zahnali 175 veľrýb smerom k brehu, kde čakali muži s hákmi, nožmi či oštepmi, informuje portál Daily Mail

Nevládna nezisková organizácia Sea Shepherd tvrdí, že za posledné desaťročie bolo takto zabitých viac ako 6500 veľrýb. Takýto postup je podľa nej nielenže neudržateľný, ale aj barbarský. 

Lovci naskočili do 20 člnov, aby zahnali veľryby smerom na pláž Leynar, kde ich zabili. O niekoľko hodín neskôr opäť vyplávali, aby zabili ďalších 123 veľrýb. 

Veria, že táto tradícia raz a navždy skončí 

Organizácia Save the Reef pokračuje v kampani, pričom jej cieľom je zakázať tradíciu, ktorá trvá už zhruba 1000 rokov. „Faerčania jedia delfínie mäso a bránia tradíciu nazývanú grandadrap, ktorá umožňovala ich predkom prežiť v nepriateľskej klíme, zatiaľ čo dnes sú supermarkety plné rôznych potravín, ale lov stále trvá,“ uviedla organizácia na Instagrame.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa SaveTheReef (@savethereef)

Ochrancovia sú presvedčení o tom, že ak sa rozšíri povedomie a nesúhlas verejnosti s touto tradíciou, dokážu ju raz a navždy skončiť, dodal portál Ladbible

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:15