Tornádo v Čechách spôsobilo obrovské škodyfacebook.com/Holíčan.sk
StoryEditor

V dôsledku búrok a tornáda zomreli v Česku minimálne štyri osoby

TASR25.06.2021., 10:41h
Škody, ktoré tornádo spôsobilo, sa pritom pohybujú v desiatkach až stovkách miliónov českých korún. Pod sutinami zahynulo aj 30 býkov.
Lajkuj Brainee.sk na

V dôsledku štvrtkových silných búrok a vzniknutého tornáda, ktoré zničilo niektoré obce na južnej Morave, zomreli najmenej štyria ľudia. Tri obete v piatok ráno potvrdila hovorkyňa tamojších záchranárov Michaela Bothová, uviedol spravodajský kanál ČT24.

Doteraz boli informácie o jednom zosnulom, o ktorom v noci informoval riaditeľ hodonínskej nemocnice Antonín Tesařík. Zranenia utrpeli stovky ľudí. Podľa ministra vnútra Jana Hamáčka prebiehajú v postihnutých mestách záchranné práce, po ktorých bude nasledovať rekonštrukcia. Ministerstvo pre miestny rozvoj uvoľní na pomoc obciam s obnovou majetku 420 miliónov korún.

K štvrtkovým silným búrkam v okresoch Hodonín a Břeclav sa pridalo aj tornádo. V okrese Břeclav zničilo tretinu obce Hrušky, väčšina domov prišla o strechy. Do najpostihnutejších častí sa ľudia zatiaľ nedostanú. V Hodoníne zdemolovalo domov dôchodcov, kde žilo 141 väčšinou imobilných klientov, ktorých museli evakuovať. Do obcí, ktoré najviac zasiahli silné búrky, dorazili v piatok mobilné tímy. Tie by mali začať vyplácať hotovosť ľuďom postihnutým prírodným živlom.

Ide predovšetkým o obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, kde podľa hovorkyne Úradu práce (UP) obyvatelia nájdu zástupcu ÚP v priestoroch tamojších obecných úradov. V Hodoníne sú špecialisti priamo na kontaktnom pracovisku tamojšieho úradu práce. Výška vyplatenej sumy, ktorej maximum je 57 900 korún, záleží od posúdenia a postihnutia konkrétneho žiadateľa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:17