TASR/AP
StoryEditor

Zanedbanosť, strach a sexuálne zneužívanie. Takto to má vyzerať v migračnom detskom kempe v Texase

Nicol Rácová24.06.2021., 06:58h
Deti žijúce v tábore pre migrantov v Texasskej púšti sú vystavené hrozným podmienkam – sexuálne zneužívanie, surové mäso na obed, choroby. V stanoch sú ich natlačené stovky.
Lajkuj Brainee.sk na

S informáciami prišlo BBC, ktorým sa podarilo získať vyjadrenia od niektorých zamestnancov.

Tábor Fort Bliss

Viac ako 2000 detí v tínedžerskom veku prešlo hranicu medzi USA a Mexikom a čakajú, kým sa opäť budú môcť stretnúť so svojou rodinou. Medzičasom sú umiestnené v tábore vo Fort Bliss, vojenskej základni El Paso v Texase. BBC z tohto tábora prinieslo správy o obvineniach zo sexuálneho zneužívania, zamorení všami, nákazou covid-19 a o deťoch, ktoré hodiny čakali, kým sa ku nim konečne dostal nejaký lekár. Portál tiež spomína, že deti nemajú dostatok čistého oblečenia, sú hladné a jesť dostávajú nedovarené mäso.

Ako to v kempe vyzerá?

Tábor tvorí minimálne 12 stanov, v niektorých sú aj stovky detí naraz. Väčšinu času trávia práve tam. Na vzduch sa dostanú tak na hodinku-dve a na jedlo čakajú v radoch, kde ich sú stovky. Zamestnanci tábora tvrdili pre BBC, že jedlo je jedlé, no 15-ročný chlapec hovoril niečo iné. Podľa jeho slov bola v kurati krv a mäso bolo červené. Keďže deti boli hladné, zjedli to, no bývalo im potom zle.

Covid city

Zamestnanci majú zakázané hovoriť o tom, čo sa v kempe deje. To tiež indikuje, že niečo nie je v poriadku. Aj napriek tomu však BBC získalo niekoľko respondentov, ktorí ostali v anonymite. Jeden z nich hovorí o stanoch, ktoré deti nazvali aj ako „Covid city“, v ktorých ich sú stovky Covid pozitívnych.

​Netrápi ich však „iba“ tento vírus, zaznamenali tiež vypuknutie chrípky a zapáleného hrdla. Lekárska starostlivosť bola v mnohých prípadoch zanedbaná. „Keď sme si pýtali lieky, zazreli na nás a vždy sa medzi sebou smiali,“ hovorí chlapec, ktorý chcel zostať v anonymite o určitých zamestnancoch kempu.

Zanedbanosť, špina a strach

Ďalší zamestnanec hovorí o premorení všami. Prípravky proti všiam sú jedným z najväčších nedostatkov. Spomína, ako pred mesiacom bol kvôli všiam uzamknutý stan s cca 800 dievčatami. Fotky a videá, ktoré sa podarilo niektorým zamestnancom získať a odovzdať BBC, ukazujú rady krehkých a chatrných postelí len pár cm od seba. Čo je tiež jedným z dôvodov rozširovania chorôb.

Ďalšia žena z kempu hovorí o piesočných búrkach, ktoré sa preháňajú púšťou, kde tábor sídli. „Celý stan sa začne triasť, niektoré stany sa otvoria a dostane sa do nich piesok. Doslova si musíš chrániť telo pred pieskom. Na konci dňa sme všetci od hlavy po päty od piesku.“

BBC zisťovalo, ako to je so sprchami. Odpoveďou bolo, že sprchy sú k dispozícii, ale veľa detí ich nevyužíva, pretože nemajú žiadne čisté oblečenie, do ktorého by sa prezliekli.
Personál hovorí o nedostatku spodného prádla, oblečenia a topánok.

​Ďalší z personálu hovorí o tom, ako sa dieťa po pár dňoch chce dostať z tábora čo najskôr preč, pretože to tam nedokážu vydržať. Cítia sa, akoby boli vo väzení.

Čo na to autority?

Ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti tvrdí, že tábor sa zaväzuje k transparentnosti, napriek tomu bol však prístup BBC zamietnutý. K obvineniam o otrasných podmienkach vo Fort Bliss sa nevyjadrilo. Vo verejnom vyhlásení tvrdí, že pre deti zabezpečujú potrebné štandardy dôležité na ich starostlivosť – ako čisté oblečenie, pohodlný spánok, vzdelanie, jedlo či prístup k zdravotnej starostlivosti.

Sexuálne zneužívanie

Portál získal správy o tom, ako niektorí členovia personálnu zneužívajú maloletých. Zamestnankyňa spomína, ako už prichytili personál, ktorý sa k deťom správal nevhodne. Ďalší zamestnanec hovorí o znásilnení a že sa dievčatám dávali tehotenské testy. Tiež spomína, ako bol niekto prichytený v chlapčenskom stane a robil s ním „veci“.

Chcel sa zabiť

V tábore sú mnohonásobné prípady sebapoškodzovania. Deti sú v depresiách. „Myslel som si, že sa odtiaľto nedostanem a že už nikdy neuvidím svoju rodinu,“ hovorí 15 -ročný chlapec. Dopĺňa, ako po nociach plakávali a keď bolo najhoršie, rozmýšľal, že by sa zabil.

BBC podotýka, že personál, ktorý s nimi komunikoval a o odhalil im praktiky tábora riskoval. O tom, ako to vyzerá v iných migračných táboroch v krajine sa vie len veľmi málo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:17