Scerenshot Youtube the National Geographic
StoryEditor

Včelám hrozí vyhynutie, bojuje za ne Angelina Jolie. Domov majú aj v Prezidentskej záhrade

Nicol Rácová21.06.2021., 16:00h
Nevysvetliteľný jav, ktorý spôsobuje úhyn včiel, do toho ľudská hlúposť a zásahy človeka. Ľudstvo si to ešte plne neuvedomuje, ale ak zmiznú včely, bude to mať pre nás dramatické následky.
Lajkuj Brainee.sk na

Záhadné miznutie včiel

V rokoch 2006-2007 začali včelári informovať o veľkých stratách úľov. Až polovica včelstva bez stopy zmizla. Zo dňa na deň. Ak sú tu nejakí knihomoli, určite sa im vybaví kniha ad Maji Lunde – Príbeh včiel, ktorá jasne opisuje postapokalyptický svet bez čiernožltých malých stvorení. Syndróm kolapsu včelstiev (Colony Collapse Disorder) sa prejavuje mnohopočetnou stratou včiel robotníc, ktoré za sebou v kolónii nechajú pár včiel a kráľovnú s trúdom s nedostatočnými zásobami. Keďže existencia úľa stojí na ich práci, ich neprítomnosť má za následok úhyn tých včiel, ktoré ostali.

Tento tajomný jav doteraz nik neodôvodnil. Vedci poukazujú na ďalšie negatívne faktory – Nozemovú nákazu (parazitárna choroba), Klieštika včelieho (parazit) či zmeny prostredia, v ktorom sa nachádzajú. Nezabúdajme na umelé zásahy človeka. Používanie pesticídov či iných znečisťujúcich látok, zmeny podnebia, znečistenie vzduchu, globálne otepľovanie... Je to kolotoč problémov, ktoré si sami spôsobujeme. A nielen sebe, ale aj včelám. Už len v Európe nejakým spôsobom závisí od opeľovania 84 % druhov plodín (jablká, pomaranče, uhorky..) a 78 % voľne rastúcich kvetov, uvádza Európsky parlament.

Čo by sa stalo, ak by včely vyhynuli?

Včely sú dôležitou súčasťou ekosystému a potravinového reťazca, ich vymretie by spôsobilo domino efekt. Podľa portálu britannica.com by vymreli včelami opeľované rastliny, čo by zas spôsobilo ďalšie vyhynutie organizmov, ktoré sú od rastlín závislé – napríklad vtáky, ktoré sa včelami živia. To by malo za následok úhyn iných živočíchov a tak ďalej. Spustila by sa lavína.

Toto všetko ovplyvňuje samozrejme aj človeka. Hoci veľkú časť kalórií prijímame z obilnín (ktoré sú opeľované vetrom), rozlúčili by sme sa napríklad s čerešňami a čučoriedkami, ktoré sú z 90 % opeľované včelami. Aj keď si možno povieš, že by si vedel prežiť bez čerešňového koláča, nezabúdaj, že nedostatok čerešní spôsobí ďalší domino efekt, a ten zas ďalší. Vyhynutie včiel by teda dramaticky narušilo potravinový reťazec na vrchole ktorého stojí človek.

Bojovníčky za včely

Určite si už zaregistroval fotku Angeliny Jolie (autorom je Dan Winters) pre National Geographic, ktorej dekolt a tvár pokrývalo niekoľko stoviek včiel. Išlo o osvetu k Svetovému dňu včiel. So včelami sa spája aj 5-ročný program UNESCO-Guerlain: Women For Bees, ktorý trénuje ženy za včelárky, ochrankyne a podnikateľky v oblasti včelárstva po celom svete. Krstnou mamou programu je už spomínaná herečka a aktivistka – Angelina Jolie. National Geographic tiež spomína, že cieľom programu je do roku 2025 postaviť 2500 úľov a ochrániť tak 125 miliónov včiel.

​Na včely myslí aj naša pani prezidentka. Jej palác je už rok domovom dvoch včelích rodín, ku ktorým sa v máji pridala tretia, v rámci projektu Mestské včely. „Čo je zaujímavé, že včely v Bratislave sa majú pomaly lepšie ako na vidieku,“ spomína vo videu na prezidentkinom Instagrame včelár Tomáš Blaškovič. Práve med z paláca je oficiálnym darom prezidentky pre predstaviteľov iných štátov. „Nakladáme s ním ako s veľmi vzácnym produktom, pretože po prvom roku ho ešte nemáme tak veľa,“ hovorí vo videu prezidentka Čaputová. Podľa jej slov sú darcovia milo prekvapení a potešení. „Reakcie sú veľmi milé. Je to prekvapenie a úsmev, pretože asi nečakajú, že prezidentka im daruje med z Prezidentskej záhrady.“ Tento rok, k Svetovému dňu včiel narástol počet včelích rodín v Prezidentskej záhrade z dvoch na tri.

Pandémia vs. včely 1:0

Milan Rusnák, predseda Slovenského zväzu včelárov uviedol, že úroda medu dosiahla celkovo len tretinu bežného ročného priemeru. Počas zimy prišli slovenskí včelári o 20 percent včelstiev, čo predstavuje približne 60 000 včelích rodín. Okrem iného sa vyjadruje aj k prístupu štátnych inštitúcií, ktorý im prácu skôr komplikuje. „Čoraz častejšie sme totiž svedkami schválených predpisov, ktoré včelárom nepomáhajú, či sú prakticky nerealizovateľné, ba dokonca rozvoju včelárstva na Slovensku začínajú škodiť,“ dopĺňa. Takýto stav, hlavne v spojitosti našich inštitúcií ťa zamrzí, ale asi neprekvapí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 17:30