TASR/AP
StoryEditor

Z väzenia prepustili prodemokratickú aktivistku Agnes Chowovú

TASR12.06.2021., 11:15h
Po siedmich mesiacoch prepustili v sobotu z väzenia 24-ročnú hongkonskú prodemokratickú aktivistku Agnes Chowovú, ktorá bola zatknutá na základe takzvaného bezpečnostného zákona za svoju účasť na protestoch v roku 2019.
Lajkuj Brainee.sk na

Chowovú odviedli z väznice priamo k autu, takže nemohla hovoriť s čakajúcimi novinármi.
Aktivistku prepustili v deň druhého výročia masovej demonštrácie proti zámeru hongkonskej vlády umožniť vydávanie páchateľov trestných činov do pevninskej Číny, na ktorej sa 12. júna 2019 zúčastnilo odhadom milión ľudí a odštartovala niekoľkomesačnú sériu hromadných protivládnych protestov.

​Chowovú a ďalších mladých aktivistov, ako boli Joshua Wong a Ivan Lam odsúdili za účasť na takejto demonštrácii, ktorá sa konala 21. júna 2019. Wongovi vymerali trest v trvaní 13,5 mesiaca, Lam dostal desať mesiacov.

Verejné protesty sú teraz v Hongkongu z veľkej časti zakázané, čo úrady zdôvodňujú koronavírusovou pandémiou a spomínaným bezpečnostným zákonom. Väčšina vodcov demokratického hnutia bola uväznená alebo odišla do zahraničia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:38