Joe Biden chce, aby aj ostatné krajiny prispeli ku globálnym dodávkam bezpečných a účinných vakcínTASR
StoryEditor

Američania darujú pol miliardy dávok vakcín proti koronavírusu chudobným krajinám

TASR10.06.2021., 10:40h
Prvých 200 miliónov dávok vakcín má byť prostredníctvom iniciatívy COVAX dodaných ešte do konca tohto roka. Zvyšných 300 miliónov dostanú krajiny s nízkym a stredne nízkym príjmom do júna 2022.
Lajkuj Brainee.sk na

Spojené štáty nakúpia pol miliardy dávok vakcín proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré venujú 92 chudobným krajinám. Americký prezident Joe Biden vyzve demokratické krajiny vo svete, "aby prispeli ku globálnym dodávkam bezpečných a účinných vakcín".

Americký prezident vyzval ostatné štáty, aby sa pridali (ilu) Americký prezident vyzval ostatné štáty, aby sa pridali (ilu) TASR

USA už predtým avizovali, že do konca júna darujú približne 80 miliónov dávok vakcín a iniciatíve COVAX venujú dve miliardy dolárov. USA čelili kritike za to, že majú k dispozícii veľké množstvo nevyužitých očkovacích látok, pripomína AFP.

Tamojšia vláda to spočiatku zdôvodňovala tým, že ide o preventívne opatrenie súvisiace so zabezpečením vlastnej očkovacej stratégie. Avšak v čase, keď v USA prvou dávkou zaočkovali už 64 percent dospelých, sa Washington rozhodol v boji proti pandémii COVID-19 podporiť i chudobné krajiny. Biely dom v tejto súvislosti hovorí o návrate k multilateralizmu po nacionalistickom izolacionizme administratívy exprezidenta Donalda Trumpa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 11:39