Mladistvým by postačili dve dávky vakcíny Moderna (ilu)TASR
StoryEditor

Vakcínou od spoločnosti Moderna možno budeme očkovať aj tínedžerov, postačili by im dve dávky

TASR07.06.2021., 15:12h
Predbežné výsledky preukázali, že očkovacia látka vyvolala u nich rovnaké príznaky imunitnej ochrany ako u dospelých a rovnaký typ dočasných vedľajších účinkov, ako sú bolesti paže, bolesti hlavy a únava.
Lajkuj Brainee.sk na

Americká farmaceutická spoločnosť Moderna v pondelok informovala, že žiada liekové agentúry v Európe a Kanade o podmienečné schválenie použitia svojej vakcíny proti chorobe COVID-19 pre dospievajúcich vo veku dvanásť až sedemnásť rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Generálny riaditeľ spoločnosti Moderna Stéphane Bancel spresnil, že spoločnosť plánuje podať žiadosť o takéto podmienečné schválenie aj na americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Žiadosť podaná v Európe a Kanade sa opiera o štúdiu vykonanú v USA na skupine tínedžerov vo veku od dvanásť do osemnásť rokov. Do štúdie sa zapojilo asi 3700 mladých ľudí.

Vakcíny chcú testovať aj na mladších deťoch (ilu) Vakcíny chcú testovať aj na mladších deťoch (ilu) TASR

V tlačovej správe spoločnosti Moderna sa tiež uvádza, že choroba COVID-19 nebola diagnostikovaná u žiadneho z tínedžerov, ktorí dostali dve dávky vakcíny firmy Moderna. V skupine detí, ktoré dostali placebo, sa vyskytli štyria nakazení.

Farmaceutické spoločnosti Pfizer a Moderna medzičasom začali testovať svoje očkovacie látky aj na ešte mladších deťoch - vo veku od šesť mesiacov do jedenásť rokov. Tento test je zložitejší: kým dospievajúcim sa podáva rovnaká dávka ako dospelým, u malých detí vedci testujú nižšie dávky. Odborníci dúfajú, že výsledky budú známe už na jeseň.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:08