David Dushman bol aj jedným z najväčších trénerov šermu na sveteTASR
StoryEditor

Zomrel posledný žijúci osloboditeľ nacistického tábora v Osvienčime

Radka Rosenbergová07.06.2021., 13:15h
David Dushman sa dožil úctyhodných 98 rokov. Skonal v piatok večer na mníchovskej klinike, uviedla mestská židovská kultúrna komunita IKG, ktorá ho zároveň označila za oslobodzujúceho „hrdinu Osvienčimu“.
Lajkuj Brainee.sk na

Bol vojakom Červenej armády, neskôr sa stal medzinárodným šermiarom. Dňa 27. januára 1945 pomocou sovietskeho tanku T-34 prerazil elektrický plot nacistického koncentračného tábora Osvienčim a pomohol tak oslobodiť väzňov z tábora smrti.

O Osvienčime sme takmer nič nevedeli, tvrdil v rozhovore pre Süddeutsche Zeitung v roku 2015. Po prerazení plota uvidel hromady mŕtvol a na kosť vychudnutých ľudí. „Potácali sa z barakov, sedeli a ležali medzi mŕtvymi. Strašné. Hodili sme im všetky konzervy a okamžite sme pokračovali v hľadaní fašistov.“

Zo šiestich miliónov Židov zabitých počas holokaustu skonalo viac ako milión v Osvienčime-Birkenau, spolu s desiatkami tisíc ďalších obetí vrátane homosexuálov, Rómov a sovietskych vojnových zajatcov. Dushman bol jedným zo 69 vojakov v jeho divízii, ktorí prežili vojnu, utrpel však vážne zranenia.

Napriek tomu sa stal špičkovým šermiarom v Sovietskom zväze a neskôr bol jedným z najväčších trénerov šermu na svete. Po otvorení hraníc východného bloku opustil Sovietsky zväz a na krátky čas sa presťahoval do Rakúska. Od roku 1996 žil so svojou medzičasom zosnulou manželkou Zojou v Mníchove, kde pokračoval v šermiarskom výcviku a na školách rozprával o svojich zážitkoch z vojny. Jeho manželka umrela pred niekoľkými rokmi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:10