Ruský vodcaTASR/AP/Facebbok/Battle Leaks Backup
StoryEditor

Putinov „hrdina Ruska“ a obľúbenec Šišov. Dal prednosť vojakovi pred úradníkom, ide o novú stratégiu?

kov25.04.2022., 17:00h
Vyzerá to tak, že jeho predchodca generál Neumec prišiel o svoj post.
Lajkuj Brainee.sk na

Vojna na Ukrajine trvá už zhruba dva mesiace. Ruskí agresori pritom pôvodne chceli nášho východného suseda dobiť za štyri dni, no Ukrajina napriek všetkému stále odoláva.

Putin nedávno reagoval tým, že vymenoval nového veliteľa 76. útočnej divízie.

„Hrdina Ruska"

Ruský vodca Vladimir Putin 18. apríla podpísal dekrét o vymenovaní plukovníka Denisa Šišova za veliteľa 76. útočnej divízie, informuje o tom poľský web Wiadomości s odvolaním na ruský portál gtrkpskov.ru. Ako uviedli ruské médiá, Šišov už predtým získal titul „Hrdina Ruska“ za „odvahu“ počas „špeciálnej operácie na Ukrajine“.

Týmto slovným spojením tamojší režim nazýva neopodstatnený a neoprávnený útok ruskej armády na Ukrajinu.

Šišov vyštudoval Vojenský inštitút vyššej školy velenia výsadkov v Rjazane a v rokoch 2015 až 2017 bol veliteľom 104. pluku. Titul, ktorý nedávno dostal sa udeľuje osobám za „službu ruskému štátu a národu, zvyčajne spojenú s hrdinským činom statočnosti“.

Na začiatku ruskej agresie na Ukrajine mal Šišov údajne odraziť sedem „útokov Ukrajincov". Malo sa to udiať pri pochode ruských vojakov na obsadenie mosta cez rieku Dneper v regióne Kakhovka. Táto línia sa mala stať odrazovým mostíkom pre ďalšie nasadenie hlavných ruských síl.

Pri tejto udalosti bolo podľa ruských médií zničených 20 ukrajinských obrnených vozidiel a zabitých viac ako 60 vojakov.  Plukovník Šišov, ktorý vtedy dostal ranu od šrapnelu do hlavy, údajne naďalej velil jednotkám brigády, ktoré s masívnym ostreľovaním Ukrajincov držali prechod, kým sa nepriblížili hlavné sily. 

Nový veliteľ teraz musí rekonštruovať 76. divíziu, elitný zbor, ktorý bol poslaný do boja na predmestí Kyjeva. Šišovove vymenovanie do funkcie môže znamenať, že Putin začal viac počúvať svojich veliteľov, spomaľuje pochod armády a čaká na vyriešenie aspoň časti problémov. 

Šišov je vojak, ktorý pôsobí v priamom boji a nie vojenský úradník „sediaci za stolom", čiže za Putinovym výberom môže byť aj snaha o zdvihnutie morálky.

Nie je však jasné, či to pramení z uvedomenia si zlej reality na bojisku alebo zo strachu, že rastúca nespokojnosť v armáde by mohla ešte viac ohroziť jej výkony. 

Útok a symbolika

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko pravdepodobne zintenzívni vojenské akcie na východnej Ukrajine. Malo by to súvisieť so symbolikou 9. mája (oslavy Dňa víťazstva). Rusi chcú do tohto dátumu prelomiť ukrajinskú obranu.

Pochod Deň Víťazstva v Rusku Facebook/Made in Russiа

„Rusko si pravdepodobne želá uspieť pred každoročnými oslavami Dňa víťazstva, ktoré sa konajú 9. mája. Mohlo by to ovplyvniť rýchlosť, intenzitu a silu vojenských operácií. Ruské sily sa momentálne presúvajú z Donbasu smerom na Kramatorsk,“ uvádza sa v správe ministerstva. 

„V dôsledku pokračujúcich raketových útokov zostáva ruská letecká aktivita vysoká, keďže Rusko sa snaží poskytnúť blízku vzdušnú podporu svojej ofenzíve na východnej Ukrajine," uviedli britské služby vo vyhlásení.

Cieľom Ruska je potlačiť a zničiť ukrajinské kapacity protivzdušnej obrany.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:44