TASR/AP
StoryEditor

OSN potvrdilo, že Rusi v Buči nezmyselne vraždili. Hovorí o desiatkach obetí a hromadných popravách

TASR22.04.2022., 11:20h
Päťdesiat civilistov bolo protizákonne zabitých v ukrajinskom meste Buča, pričom sa vyskytli aj "hromadné popravy", oznámila v piatok Organizácia Spojených národov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

Zistila to misia OSN v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. „Počas misie v Buči 9. apríla tam zdokumentovali predstavitelia OSN pre ľudské práva protizákonné zabitia vrátane hromadných popráv približne 50 civilistov,” spresnila hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Ravina Shamdasaniová.

OSN zároveň v piatok uviedla, že akcie Ruska na Ukrajine „môžu predstavovať vojnové zločiny”, cituje AFP. Ukrajina zo zabíjania civilistov v Buči viní Rusko. Moskva však vytrvalo odmieta, že by na Ukrajine útočila na civilné ciele. Tvrdí, že zábery z Buče boli zinscenované s cieľom mariť mierové rokovania.

Reuters

​Družicové snímky, ktoré majú k dispozícii západné krajiny, však dokazujú, že k zabíjaniu civilistov dochádzalo v Buči v období, keď bola obsadená ruskými inváznymi jednotkami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 10:39