PatriarchaTASR/AP
StoryEditor

Zadržiavame príchod Antikrista, vyhlásil Putinov patriarcha. Kyrill v skutočnosti schvaľuje vojnu a žije v luxuse

Lukáš Kovalčík21.04.2022., 12:00h
Hlava ruského pravoslávneho vierovyznania vo svojej kázni vyhlásila, že Pravoslávna cirkev a jej veriaci v minulosti, ale aj dnes zadržiavajú príchod Antikrista. Kirill taktiež pravidelne káže o skromnosti, no v súkromí obľubuje luxus.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa Kirilla dnes prebiehajú nebezpečné procesy na ukrajinskej pôde, kde „nepriateľ ľudského pokolenia rozdúchava vnútorné spory medzi bratmi, príslušníkmi jednej cirkvi, patriacimi k jednej pravoslávnej viere“. Píše Reuters.

Kyrill taktiež patrí k veľkým spojencom Vladimira Putina, a neštíti sa ani schvaľovať či ospravedlňovať vojnu, ktorú Rusko vedie na Ukrajine. Jeho slová pobúrili mnoho veriacich i ateistov po celom svete, avšak v prípade patriarchu Kirilla ani zďaleka nejde o prvú kontroverziu. Naopak s hlavou pravoslávnej cirkvi je spätých mnoho škandálov.

Poburujúce vyhlásenia, homofóbia a život v luxuse

„Mnohí ľudia sa tak silno zamotávajú v diablovej sieti, že už nedokážu rozlíšiť pravdu od lži a sú ochotní nasledovať pokyny zla. Vonkajšie sily chcú zničiť a rozdeliť ruskú zem, preto sa musíme v prvom rade modliť a postiť za duchovnú jednotu ruskej zeme,“ povedal patriarcha vo štvrtok vo svojej kázni na výročie smrti patriarchu Tichona (Bellavina). Viac jeho kontroverzných výrokov, ale aj obrázky luxusu, v ktorom patriarcha žije, nájdeš v našej galérii.

Čo presne biblickým odkazom na knihu Zjavení apoštola Jána myslel, vie asi len on sám. Avšak z naratívu, ktorý moskovský patriarcha podporujúci Putina dlhodobo šíri môžeme predpokladať, že narážal na to, že Ukrajina a celý demokratický svet pre neho predstavujú „dekadentný obraz Západu“, proti ktorému stojí v jeho očiach konzervatívne a starosvetské Rusko.

Tŕňom v oku Kirilla, ktorý mal k Putinovi vždy blízko, sú najmä homosexuáli. V nedávnej minulosti ich dokonca spojil s vojnou na Ukrajine. Udialo sa to v marci počas kázne v Moskve, kde patriarcha hovoril o tom, že na Donbase existujú už osem rokov pokusy zničiť „falošné hodnoty, ktoré dnes ponúkajú tí, ktorí si nárokujú svetovú moc“. Neskôr povedal, že ide najmä o „Gay pride".

Kirill taktiež pravidelne káže o skromnosti, no v súkromí obľubuje luxus.

Hodinky za 30 000 dolárov

Známy je jeho exces z roku 2012, kedy Pravoslávna cirkev na svojich webových stránkach zverejnila fotografiu patriarchu, jeho ruku pri tom zdobili luxusné hodinky Breguet v hodnote tridsaťtisíc dolárov.

Kyrill Hodinky Twitter/Fuad Alakbarov

​​Samozrejme, patriarcha by pravdepodobne len tak nevystavoval svoje hodinky na obdiv, v skutočnosti sa to stalo tak, že predtým než išli fotky vonku, nešikovne ich upravil grafik, ktorý síce hodinky z ruky vyretušoval, avšak na vyleštenom povrchu stola sa luxusné Brequetky stále zrkadlili.

Išlo o snímku náboženského lídra s vtedajším ministrom spravodlivosti Alexandrom Konovalovom. Kirill sa okamžite stal terčom posmeškov za svoje pokrytectvo, dopomohlo tomu aj to, že ešte pred podrobnejšou analýzou fotografií, svojich kritikov vyzýval, nech mu dokážu aspoň jedinou fotkou, že hodinky vlastní.

Odpúšťanie mu nič nehovorí

Patriarcha Kirill akosi zabúda aj na základné kresťanské hodnoty, ako je napríklad odpúšťanie svojim blížnym. Istého času sa bývalý ruský minister zdravotníctva Jurij Ševčenko pustil do rekonštrukcie bytu v centre Moskvy neďaleko Kremľa. Začiatkom incidentu bolo to, že robotníci pri prestavbe počas práce príliš naprášili. 

Údajne to bolo tak vyhrotené, že nebezpečné nanočastice prenikli aj do susedských bytov. To nahnevalo istú Lidiu Leonovovú. Lidia bývala vo vedľajšom byte, ktorý podľa výpisov z katastra patrí práve Kirillovi, píše magazín Plus 7 dní.

S patriarchom má žena dobré vzťahy, a podľa ruskej tlače by mohli byť aj obchodnými partnermi či dokonca mať pomer. Faktom však je, že Leonovová Ševčenka zažalovala, že prach zničil cennú zbierku kníh, poškodil vzácne obrazy a celkovo jej znemožnil život v byte. Súdy jej dali za pravdu, a Ševčenkovi nariadili zaplatiť pokutu, a teraz sa podrž, vo výške dvadsať miliónov rubľov.

„Predal som byt v Petrohrade a zatiahol to,“ posťažoval sa agentúre RIA Novosti Ševčenkov syn Jurij. Dodal ešte, že v podstate nemal inú možnosť. Jeho otcovi totiž úrady nedovolili vycestovať do zahraničia, kam nutne potreboval ísť kvôli liečeniu.

Agent KGB

Ešte väčšie pobúrenie a kontroverzie vyvoláva Kiriillova údajná minulosť v službách KGB. O nej sa hovorí už od začiatku 90. rokov, a eventuálne by dosť vysvetľovala jeho blízke vzťahy s Vladimirom Putinom.

Kyrill Patriarcha a Putin Facebook/Mike Warnke

​Podľa odtajneného materiálu zo sovietskych archívov bol Kirill agentom KGB s krycím menom Alexej. To znamená, že bol viac než len informátor, ktorých boli v Sovietskom zväze milióny. Bol aktívnym dôstojníkom organizácie. Kirill to samozrejme oficiálne nikdy nepotvrdil, a ani sa neospravedlnili za svoje údajné vzťahy s bezpečnostnými agentúrami.

Skutočnosťou však zostáva, že za komunizmu bol šéfom pre vonkajšie vzťahy cirkvi, a za totality precestoval svet. V zahraničí neprekvapivo obhajoval moskovský režim. Pamätným je najmä jeho horlivý prejav na medzinárodnom fóre v kenskom Nairobi, kde jednoznačne odmietol list disidentov o porušovaní náboženských slobôd a ľudských práv v Sovietskom zväze. 

Luxusný majetok?

Časť ruskej tlače tvrdí, že patriarcha vlastní viaceré nehnuteľnosti, napríklad vilu vo Švajčiarsku, ale aj krásny moskovský apartmán s výhľadom na majestátny Chrám Krista Spasiteľa. Lacné nie sú ani jeho koníčky. Kyrill obľubuje drahé autá, lyžovanie vo vychýrených strediskách, a venuje sa aj chovu plemenných psov.

Odkiaľ na to berie peniaze? Na to asi nikto nepozná presnú odpoveď. Noviny Moscow Times však v minulosti písali o jeho údajných kšeftoch s dovozom cigariet a alkoholických nápojov. 

Patriarcha vraj využil skutočnosť, že cirkev ako nezisková organizácia bola až do roku 1997 oslobodená od platenia spotrebnej dane. Konkurencia nestíhala. Na obvinenia, že náboženskú inštitúciu zneužíva na kšefty, súčasný patriarcha údajne odpovedal: „Nebudeme sa predsa brániť darom zo zahraničia.“ A dary to boli rozhodne nemalé. Moskovská tlač písala že, len v roku 1996 sa cez pravoslávnu cirkev a nadáciu Nika dostalo do Ruska osem miliárd cigariet. 

Hlava ruského pravoslávneho vierovyznania si očividne sľub chudoby vykladá po svojom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 02:53