Šojgu a dcéraTASR/AP/Instagram/Ксения Шойгу
StoryEditor

Čo je s generálom Šojguom? Dcéra mu poslala tajomný odkaz

Lukáš Kovalčík20.04.2022., 11:00h
Záhada okolo zdravotného stavu Sergeja Šojgua naberá čoraz väčšie rozmery.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa na konci februára začala vojna na Ukrajine, ruský minister obrany Šojgu bol ešte pravou rukou Vladimira Putina. Z očí verejnosti sa však začal postupne vytrácať, a internet zaplavili mnohé teórie o tom, čo sa vlastne deje s ministrom obrany agresorskej krajiny.

Niektorí ľudia si myslia, že bol Šojgu otrávený, iné zdroje zase tvrdia, že dostal infarkt, no prakticky nikto s istotou nevie, čo sa mu vlastne stalo. Najnovšie mu dcéra poslala tajomný odkaz.

Odkaz na sociálnej sieti

„Si môj vzor, moja vedúca hviezda, môj otec. Som hrdá na to, že som tvoja dcéra," napísala Xénia nedávno na sociálnej sieti. 

„31 rokov vo vláde. Presne pred rokom sme o tejto dlhej ceste nakrútili celý film. Počas služby ho postretli rôzne netradičné situácie, no všetko sa do filmu nezmestilo," pokračuje Xénia, a vyzdvihuje pritom 31-ročnú oddanosť jej otca verejnej službe Ruskej federácie. Post uverejnila po dlhej abstinencii od sociálnych sieti, píše denník Daily Mail.

Žena Šojguova dcéra Wikipedia/Dodonov 85

​​Xénia, ktorá pracuje ako finančná expertka a charitatívna pracovníčka, ním však nepriamo vyvolala otázku, či sa jedná len o obyčajnú gratuláciu otcovi k výročiu, alebo je za jej slovami aj čosi iné.

Šojgua verejnosť naposledy videla na niekoľkých online stretnutiach vlády, ktoré priamo nesúviseli s vojnou na Ukrajine. Putin či premiér Mišustin sa tam nenachádzali. Na týchto stretnutiach však ruské média neukázali, ako Šojgu hovorí, nemal ani žiadny príhovor, ako u neho býva zvykom.

Teórie o infarkte či odsunutí na druhú koľaj

Okamžite sa preto objavili teórie o tom, že na konferenciách boli použité archívne zábery. Ešte minulý týždeň sa k tomu na sociálnej sieti vyjadril aj podnikateľ a bývalý spolumajiteľ ropnej spoločnosti Jukos Leonid Nevzlin, ktorý uviedol, že „Šojgu je mimo hry". 

„Možno sa stane invalidom, ak prežije. Zrazu dostal masívny infarkt, je na intenzívnej starostlivosti, pripojený k prístrojom. Hovorí sa, že infarkt mohol nastať nie z prirodzených príčin,“ napísal Nevzlin a odvolával sa pri tom na nemenované zdroje z Moskvy. 

Sergej Šojgu sa fyzicky na verejnosti objavil na pohrebe krajne pravicového ultranacionalistického politika Vladimira Žirinovského 8. apríla 2022. Minister obrany mal údajne už vtedy problémy s pohybom.

Šojgu Šojgu a dcéra Facebook/Saimir Albania

Vzhľadom na to, že konflikt na Ukrajine sa nevyvíja podľa ruských predstáv, sa aj dlhodobo špekuluje o tom, že Šojgu bol kvôli vojenským neúspechom odsunutý na vedľajšiu koľaj a momentálne sa nachádza v prechodnej fáze.

„Minister obrany sa musí momentálne postarať o veľa vecí. Prebieha špeciálna vojenská operácia. Toto nie je čas na mediálnu aktivitu,“ okomentoval dlhšiu Šojguovu absenciu na verejnosti Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Druhá fáza vojny

V utorok vysokí ruskí predstavitelia potvrdili, že sa začína „ďalšia fáza vojnovej operácie". 

„Začína ďalšia fáza tejto operácie (na východe Ukrajiny) a som si istý, že to bude pre túto celú špeciálnu operáciu význačná chvíľa," povedal Lavrov.

Šojgu Minister obrany TASR/AP

​K Lavrovi sa na kolégiu pripojil aj Šojgu. Zábery ministra odvysielala ruská štátna televízia Rossija 24. Podľa BBC nie je jasné, či stretnutie vysielali naživo alebo bolo prednahraté. Ak by sa to potvrdilo, bolo by to Šojguovo prvé verejné vystúpenie po mnohých dňoch sprevádzaných správami o jeho zdravotných problémoch.

Ruský minister obrany na záberoch z krviprelievania na Ukrajine obvinil Spojené štáty a ich spojencov, ktorí sú podľa neho odhodlaní bojovať „do posledného Ukrajinca“.

„USA a štáty, ktoré majú pod kontrolou, robia všetko pre to, aby maximálne predĺžili špeciálnu vojenskú operáciu. Zvyšujúce sa objemy dodávok zahraničných zbraní dávajú jasne najavo ich úmysly vyprovokovať kyjevský režim, aby bojoval do posledného Ukrajinca,“ vyhlásil Šojgu.

Vyzerá to teda tak, že Šojgu stále žije, pochybnosti však pretrvávajú naďalej.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:26