LoďTwitter/Armed Forces
StoryEditor

Kuznecov či sklad jadrových zbraní. Prísne stráženú ruskú vojnovú techniku si môžete zblízka pozrieť na Google Maps

kov19.04.2022., 12:00h
Satelitné zábery technologického giganta pokrývajú takmer celý svet, výnimkou nie je ani vojnová technika.
Lajkuj Brainee.sk na

Satelitné snímky odhalili mnohé zverstvá vojny na Ukrajine. Vďaka nim sme mohli vidieť postupnú deštrukciu krajiny, niekoľko desiatok kilometrov dlhý ruský konvoj blížiaci sa k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev či množstvo ďalších vecí.

Na Google Maps si dokonca môžete aj zblízka pozrieť ruskú vojnovú techniku.

Admirál Kuznecov či vojenské základne

Nevie o tom každý, no viaceré podrobnosti o vojenskej infraštruktúre Ruska sú verejne dostupné na internete. Lietadlovú loď Admirál Kuznecov či sklad jadrových zbraní v Murmansku si môžeš pozrieť s presnosťou pol metra na jeden pixel.

Vojenská technika Mapy Twitter/Armed Forces

​Admirál Kuznecov je ťažký lietadlový krížnik projektu 11435, ktorý v ruských námorných silách predstavuje ekvivalent západných lietadlových lodí. Je určený na ničenie hladinových plavidiel a ochranu zoskupení bojových lodí. Na svojej palube nesie stíhacie lietadlá Su-33 a MiG-29K, cvičné stroje Su-25UTG, ale aj protiponorkové vrtuľníky Ka-27. 

„Každý môže vidieť ruskú vojenskú infraštruktúru,“ upozornil neoficiálny účet ukrajinských ozbrojených síl v pondelok na Twitteri.

Vojenské základne, odpaľovacie posty balistických rakiet, ale aj strategické miesta Ruska. To všetko sa dá nájsť na mapách Google. Dôležité objekty si tak môžeš poľahky vyhľadať, a zazoomovať si ich.

Vo vysokom rozlíšení rovnako nájdeš aj napríklad ponorkovú základňu na Kamčatke či vojenské letisko v Kursku, ktoré je vzdialené len 150 kilometrov od rusko-ukrajinskej hranice. 

Mapy Vojenské mapy Twitter/Armed Forces

​Samozrejme, nie všetky zábery sú dokonalé. Niektoré zábery na vojenskú techniku sú trochu rozmazané, prípadne je ich kvalita výrazne nižšia z dôvodu, aby sa ochránil ich stav utajenia.

Moscow Times pôvodne informovali, že zábery boli v pondelok odtajnené tým, že Google odstránil pôvodné rozmazanie záberov, no tieto správy samotná spoločnosť poprela.

„Neurobili sme žiadne zmeny na našich satelitných snímkach v Rusku," uviedla hovorkyňa spoločnosti Google Genevieve Park v e-maile, ktorý citoval americký web The Verge.

Skrýva sa za tým prozaické vysvetlenie. Zábery skladov jadrových zbraní, ponoriek a vojenských základní v Rusku, sú pravé, no viditeľné na Google Maps boli už dávno pred vojnou na Ukrajine.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 06:09