VojakFacebook/Zenona Žilvytė
StoryEditor

Železný generál, vďaka ktorému Ukrajina odoláva presile. Kto je Valerij Zalužnyj?

Jan HronHN17.04.2022., 16:00h
Generál Zalužnyj našiel kľúč, ako čeliť ruskej invázii.
Lajkuj Brainee.sk na

Na začiatku vojny na Ukrajine si Moskva myslela, že obsadenie krajiny zaberie ruským vojakom niekoľko dní. To sa však nestalo. Ukrajinci ukázali silnú odolnosť a donútili Rusov vypratať sever krajiny.

Zatiaľ čo pre verejnosť je hlavným hrdinom v tejto vojne prezident Volodymyr Zelenskyj, vojaci pripisujú značné zásluhy vrchnému veliteľovi ukrajinských ozbrojených síl Valerijovi Zalužnému. Píše denník E15.

Železný generál

Zalužnyj sa narodil v roku 1973. O dvadsaťštyri rokov neskôr narukoval do armády. Vyštudoval obrannú akadémiu, ktorú skončil s vyznamenaním. Spôsoby vedenia modernej vojny sa učil aj vo Veľkej Británii. Ako najlepší absolvent „tréningu operačnej strategickej úrovne“ získal čestný ceremoniálny meč britskej kráľovnej.

Počas kariéry vystriedal v armáde množstvo pozícií. Od veliteľa roty postúpil k zástupcovi veliteľa mechanizovanej brigády a neskôr bol postavený do jej čela, píše HN.

Generál Vojak Facebook/Radek Šnobl

​Od roku 2014 sa postupne ako zástupca veliteľa Operačného veliteľstva Východ, Juh, Západ i ako veliteľ Operačného veliteľstva Sever podrobne oboznámil s fungovaním ukrajinských pozemných vojsk, než ho Zelenskyj vymenoval v roku 2021 vrchným veliteľom Ozbrojených síl Ukrajiny.

Hoci bol v roku 2017 menovaný generálom, Zalužnyj zostával na fronte. Všetku svoju energiu venoval jedinému poslaniu: obrane Ukrajiny v dlhotrvajúcom „zamrznutom konflikte“ na východe krajiny so separatistickými republikami podporovanými Moskvou, ktorý vyvrcholil ruskou inváziou.

„Mal som obavy len raz. Bolo to v roku 2014, keď som prvýkrát dostal svoju pušku, nepriestrelnú vestu a šiel do vojny. Vtedy som mal obavy, ale odvtedy jednoducho robím svoju prácu,“ popísal svoju úlohu Zalužnyj, ktorý opakovane zdôrazňoval, že Ukrajina bola vo vojne ešte pred ruským vpádom.

​Keď ruský prezident Vladimír Putin spustil „špeciálnu vojnovú operáciu“, Zalužnyj bol pripravený. Ruským vojakom sľúbil, že sa nestretnú s „kvetinami, ale so stingermi, javelinami a (protitankovými zbraňami) NLAW“. „Vitajte v pekle,“ odkázal ruským „okupantom“ s príslovečnou vojenskou nekompromisnou priamosťou.

Na jeho slová skutočne došlo. Prenosné zbrane efektívne ničia zastarané ruské tanky a predstavujú hrozbu aj pre výkvet ruskej armády – vychvaľované, ale prekvapivo neefektívne letectvo.

Ukrajinci sa nehodlajú svojej krajiny vzdať, nechcú ustúpiť ani o centimeter. Tisíce uniformovaných príslušníkov ruských ozbrojených síl tak krvácajú a umierajú v márnom pokuse prelomiť neodbytnú ukrajinskú obranu a ich živí kolegovia sa pod tlakom ofenzívy potupne sťahujú zo severu Ukrajiny.

Vojaci Vojna na Ukrajine Twitter/Alexander Khrebet

Tvár novej generácie

Moderná vojenská technika zo Západu je významným, nie však jediným faktorom, prečo sa Ukrajincom na bojisku tak darí. Ukrajinskí letci napríklad priznávajú, že početnejšiemu ruskému letectvu s lepšími modernejšími stíhačkami môžu čeliť vďaka účinnejšiemu tréningu od síl NATO. Prejavila sa aj modernizácia ukrajinskej armády.

Tá predtým fungovala ako v dobách Sovietskeho zväzu, Zalužnyj už však patrí ku generácii vojakov, ktorá vyrastala s vedomím vlastnej ukrajinskej nezávislosti. A chcel ju vtlačiť do armádnych štruktúr.

„Pravdepodobne môžem o Zalužnom hovoriť nie ako o jednom človeku, ale ako o reprezentantovi novej generácie ukrajinského vojska,“ podotkol Oleksij Melnyk, bývalý ukrajinský letec, ktorý je spoluriaditeľom bezpečnostných programov think-tanku Razumkov Centre.

Stíhačka Lietadlo Twitter/Rafael Navarrete

„Hlavná vec je pre nás dosiahnuť určitú úroveň, byť civilizovanou armádou,“ povedal o trénovaní s NATO sám generál. „Zbaviť sa všetkého od Sovietov, čo držalo naše ruky a nohy zviazané, začať myslieť ako NATO, pozerať sa na veci ako Európania, organizovať tréning v súlade so štandardmi NATO, pri ktorých sme už videli, že sú veľmi efektívne a výkonné.“

Podľa analytikov je práve schopnosť byť pružnejšou, rozumnejšou armádou moderného strihu podľa vzoru NATO kľúčovým dôvodom, prečo sa Ukrajincom darí brzdiť na papieri mocnejšiu ruskú armádu.

Tá totiž stále funguje podľa sovietskeho vzoru, vojaci nemôžu prejaviť vlastnú iniciatívu bez súhlasu vedenia. Zalužnyj, ktorého dôstojníci popisujú ako jedného z najotvorenejších generálov, ktorý rozumie problémom obyčajných vojakov a je bez dôstojníckej arogancie, dal napríklad príkaz, aby ukrajinskí vojaci mohli rovno napadnúť nepriateľa a nemuseli čakať na príkazy zhora.

Vrchný veliteľ ozbrojených síl je dokonca presvedčený, že ukrajinská armáda stelesňuje vojenské doktríny NATO lepšie ako mnoho členských štátov.

„Zvládli sme viac ako 300 štandardov NATO. Nechcem nikoho kritizovať, ale pokiaľ viem, nie všetky ozbrojené sily európskych národov, ktoré sú už členmi Aliancie, si ich osvojili toľko,“ hovorí hrdo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 06:02