RodinaFacebook/Rothschild Family
StoryEditor

Sága rodu Rothschildovcov. Príbeh neskutočne bohatej rodiny, ktorá navždy zmenila svet (nielen konšpirátorov)

Jozef RyníkkovHN10.04.2022., 14:00h
Ich meno je synonymom bohatstva.
Lajkuj Brainee.sk na

Na svete je len málo mien, ktoré sa spájajú s toľkým obdivom, bohatstvom, no zároveň aj nenávisťou, konšpiráciami a legendami ako meno Rothschild. 

Dynastia bohatých finančníkov je terčom konšpirácií už dve storočia, no ich finančné impérium nevzniklo zo dňa na deň, ale bolo budované postupne po stáročia. Aký bol ich príbeh? To sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.

Zakladateľ

Na začiatku bohatej a rozvetvenej rodiny stál Mayer Amschel Bauer, ktorý po svojom otcovi zdedil obchod vo Frankfurte nad Mohanom a premenoval sa na Rothschilda podľa červeného štítu, ktorý visel pred otcovým domom. Bolo to v druhej polovici 18. storočia, keď sa rozvíjalo aj finančníctvo. Píše HN.

Bankár Rothschild Twitter/Nome não pode ficar em branco

​Postupne sa zo zmenárnika Rothschilda stal finančník, najmä vďaka výnosným obchodom a spravovaniu veľkého majetku grófa Viliama Hessenského. V roku 2005 bol Mayer Amschel Rothschild označený časopisom Forbes za siedmeho najvplyvnejšieho podnikateľa všetkých čias aj za zakladateľa medzinárodného finančníctva.

Expanzia do sveta

Mayer Amschel mal so ženou päť synov, ktorí pokračovali v jeho šľapajach a rozširovali jeho finančné impérium po celej Európe. Založili bankové domy vo Frankfurte, Londýne, Paríži, Viedni a Neapole. Hoci bola rodina židovského pôvodu, dokázala si peniazmi kúpiť aj šľachtické tituly.

Solomon už v roku 1822 zariadil, že spolu s bratmi dostal šľachtický titul. Vďaka tomu mohol investovať aj do pôdy. Financoval potom stavbu železnice po celej rakúskej monarchii a stal sa aj majiteľom Vítkovických železiarní.

Bankovníctvu sa viac venoval jeho brat Nathan. Ten v roku 1811 založil v Londýne banku N. M. Rothschild & Sons, ktorá funguje dodnes a venuje sa akvizíciám a finančnému poradenstvu. Nathan veľmi výhodne investoval peniaze do Východoindickej spoločnosti, financoval Wellingtonovu britskú armádu v boji s Napoleonom.

​Bankár požičiaval peniaze aj pruskému kráľovi a úspešne organizoval aj emisie štátnych dlhopisov. Na všetkom značne zarobil. Za najlepší obchod tej doby považujú Rothschildovci financovanie britskej vlády a jej spojencov v boji proti Napoleonovi. Spisovateľ Thackeray o ňom povedal, že „bol nie kráľ Židov, ale Žid kráľov". Píšu Aktuality.

Slávnym sa stal aj výrok samotného Nathana: „Je mi jedno, aká bábka zasadla na anglický trón, aby vládla ríši, v ktorej nikdy nezapadá slnko. Človek, ktorý riadi britské peniaze, kontroluje britské impérium, a ja riadim britské peniaze.“

Bankár Rothschild Facebook/Rothschild Family

​Podobne na vojnových pôžičkách zarábal aj jeho najmladší brat Jacob, ktorý zakotvil v Paríži. Postupne sa stal jedným z najvýznamnejších francúzskych finančníkov, ktorý radil a požičiaval priamo kráľovi. Investoval najmä do výstavby železníc, ale aj do Suezského prieplavu.

Významným benefitom pri podnikaní Rothschildovcov boli priateľstvá so slávnymi, mocnými a bohatými osobnosťami. Špecifikom tejto rodiny boli tiež vopred dohodnuté sobáše medzi sesternicami a bratrancami, čím sa mali zachovať rodinné tajomstvá aj bohatstvo.

Neskôr sa však od toho upustilo a Rothschildovci sa začali sobášiť aj mimo rodiny, zvyčajne si však brali členov aristokracie alebo iných finančných dynastií. Aby rodina nebola škandalizovaná závet Amschela Rothschilda vraj zakázal dedičom súdiť sa o majetok.

Zveľaďovanie bohatstva 

Rothschildovci svoje bohatstvo nemíňali, ale zveľaďovali. Stali sa z nich zberatelia umeleckých diel, stavali si zámky a kupovali vinice najmä vo Francúzsku. Tiež sa venovali charite. Financovali aj hľadanie zlata v Kalifornii či v Austrálii, ťažbu diamantov v Južnej Afrike a tiež ťažbu ropy. 

Ako židovská rodina podporovali aj vznik židovského štátu v Palestíne napríklad aj tým, že pre osadníkov vykupovali pozemky. Pre svoj pôvod a bohatstvo je táto dynastia bankárov dodnes horúcou témou aj pre zástancov konšpiratívnych teórií, ktorí tvrdia, že títo finančníci dodnes ovládajú svet.

​Jeden z Rothschildovcov spoluzakladal britskú lóžu slobodomurárov. V minulosti boli títo bankári tŕňom v oku aj nemeckým nacistom. Neskôr boli obviňovaní z toho, že vyvolali obe svetové vojny, aby mohli potom na nich zarobiť cez pôžičky centrálnym bankám bojujúcich štátov. 

Bankovníctvu sa rodina venuje dodnes. Ich francúzske a britské banky sa na začiatku tohto milénia spojili do holdingu Concordia BV. Ich britská banka N. M. Rothschild & Sons dosahuje zisky v miliónoch libier a jej aktíva sa pohybujú v miliardách. 

Silné postavenie má táto rodina aj v tradičnej bašte bankovníctva, vo Švajčiarsku. Tam Edmond Adolphe de Rothschild založil LFC Rothschild Group, ktorá sa špecializuje na asset management a privátne bankovníctvo. Venuje sa aj vinárstvu, vlastní luxusné hotely a usporadúva jachtárske preteky.

Rothschildovcov významne nepostihli ani viaceré finančné krízy v priebehu roov. Benjamin Rothschild to vysvetľoval tým, že rodina investuje konzervatívne. „Prežili sme to dobre, pretože naši investiční manažéri nedávali peniaze do šialených vecí. Naši klienti vedia, že my nebudeme špekulovať s ich peniazmi,“ povedal v roku 2010 na margo finančnej krízy tej doby.

Zaujímavosti

Barónka Hélène van Zuylen (1863 – 1947) bola dcérou baróna Salomona Jamesa de Rothschilda a Adele von Rothschildovej. Okrem toho, že si užívala privilegovaný život, sa stala aj prvou ženou, ktorá súťažila v medzinárodných motoristických pretekoch.

Žena Slávna osobnosť Twitter/Christian Vogt

​V roku 1887 sa vydala za holandského baróna Etienna van Zuylena. Neskôr sa však stretla s Renée Vivien a mala s ňou pomer, ktorý trval niekoľko rokov. Napriek manželstvu s mužom bola Hélène skrytou lesbou a spoločne s Reneé písala poéziu. V roku 1907 opustila Reneé pre inú ženu. Dnes barónka zo slávneho rodu patrí medzi známe historické LGBTI osobnosti.

Najbohatšia rodina v histórii

Ak si prezrieš zoznamy najbohatších ľudí sveta, nenájdeš jedinú zmienku o Rothschildovcoch. Je to preto, že ich neuveriteľné bohatstvo sa za posledné dve storočia rozdelilo medzi stovky dedičov.

Napriek riedeniu bohatstva rodiny Rothschildovcov stále existuje množstvo mimoriadne bohatých jedincov s priezviskom Rothschild. Nesmierne bohatstvo však patrí napríklad britskému finančníkovi Jacobovi Rothschildovi, jeho majetok má hodnotu okolo 5 miliárd dolárov, hodnota majetku ďalšieho známeho britského finančníka, Sira Evelyna De Rothschild, má dokonca hodnotu 20 miliárd dolárov.

Najväčšia súkromná zbierka zvierat

Člen rodiny Rothschildovcov, lord Walter, našiel veľkú záľubu v zoológii. Keď bol ešte dieťa, dokonca zbieral zvieratá a hmyz. Neskôr sa zdalo, že sa neochotne pustil do rodinného bankovníctva, no napokon v roku 1908 mohol po tom, čo jeho rodičia založili zoologické múzeum, voľne objavovať svet rôznych živočíšnych druhov.

Dokonca poveril iných prieskumníkov, aby zbierali v jeho mene. Na slávnej fotke šoféroval koč so zebrami, pretože chcel dokázať, aké učenlivé môžu zvieratá byť. Jeho zbierka zvierat a hmyzu sa nakoniec rozrástla na státisíce, a bola najväčšou, akú kedy súkromná osoba vlastnila.

Zebry Voz Twitter/Maxim Delchev

​Konšpirácie

Ako sme už spomínali, mnohí konšpirátori po celom svete si myslia, že Rothschildovci dodnes ovládajú celý svet, to je najčastejšia s nimi spätá konšpirácia.

V roku 2011, po tom, čo členovia rodiny Rothschildovcov získali rozhodujúci podiel vo Weather Central (firma s predpoveďami počasia), ich washingtonský miestny politik obvinil z toho, že chcú ovládať počasie a bohatnúť na prírodných katastrofách. Píše Forbes.

Jedna z dnes populárnych konšpirácií je meme obrázok s fotkou 84-ročného člena britskej vetvy rodiny a textom: „Moje meno je Jacob Rothschild. Moja rodina spravuje majetok vo výške 500 biliónov dolárov. Vlastníme takmer každú centrálnu banku na svete. (…) Ale vy ste o mne pravdepodobne nikdy nepočuli.

Meme Obrázok Twitter/تغريدة

​Samozrejme nie je to pravda. Portál Counterpunch, ktorý bojuje faktami proti konšpiráciam píše o tom, ako sa tvorca meme nechal trochu uniesť. Momentálne najbohatšia rodina sveta Waltonovci vlastní majetok 238 miliárd dolárov a HDP všetkých krajín sveta nedosahuje ani 150 biliónov.

S faktami však u priaznivcov konšpiračných teórií pochodíš len ťažko, pretože vesmír a fantázie konšpirátorov sú nekonečné.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 21:29