Pexels/ Elijah O'Donnell Sledovať
StoryEditor

Muž si za 9 rokov dal 40-tisíc tabliet extázy. Štúdia odhaľuje, aké boli následky na jeho zdraví

Ľubomíra Somodiová02.06.2021., 13:00h
Mužova pamäť a koncentrácia sa výrazne zhoršili.
Lajkuj Brainee.sk na

Štúdie o škodlivosti rekreačných drog majú tendenciu extázu radiť k menej nebezpečným - prinajmenšom v porovnaní s inými bežne dostupnými drogami, ako je alkohol a tabak.

Tím lekárov zo St George's Medical School v Londýne nedávno publikovali prípadovú štúdiu, ktorá skúmala dlhodobý vplyv užívania extázy. Lekári sledovali 37-ročného muža, ktorý užíval veľké množstvo extázy od svojich 21 rokov do 30 rokov. Prvé dva roky si dával každý víkend päť tabliet. Počas nasledujúcich troch rokov začal užívať v priemere 3,5 tablety denne, potom sa v priebehu nasledujúcich štyroch rokov pohyboval v priemere na 25 tabletkách denne.

TASR/AP

Rekordný počet tabliet

Tím odhadoval, že za deväť rokov užil viac ako 40-tisíc tabliet. Malo by ísť o rekord. Muž sa nakoniec po troch kolapsoch rozhodol drogu prestať užívať. Nasledovali ťažké abstinenčné príznaky.

„Niekoľko mesiacov mal pocit, akoby bol stále pod vplyvom extázy a utrpel niekoľko epizód „tunelového videnia,“ píše sa v správe tímu. „Nakoniec sa u neho vyvinuli silné záchvaty paniky, opakujúce sa úzkosti, depresie, svalová rigidita (najmä na úrovni krku a čeľustí), halucinácie a paranoidné predstavy.“

Jednoduché sacharidy (medzi ktoré patria najbežnejšie používané formy cukru) sú preukázateľne spojené s hladinou Jednoduché sacharidy (medzi ktoré patria najbežnejšie používané formy cukru) sú preukázateľne spojené s hladinou Pixabay

Dlhodobé následky

Nakoniec vedci hodnotili jeho každodenné funkčné schopnosti. Muž, ktorý takmer 10 rokov užíval veľké dávky extázy, mal poškodenú pamäť. „Aj keď bol schopný úplne porozumieť daným pokynom, jeho koncentrácia a pozornosť boli natoľko narušené, že nebol schopný nasledovať postup zadaných úloh,“ píše sa v správe. Svalová rigidita (stuhnutie) mu malo ostať najmä v oblasti čeľusti.

Tím sa však domnieva, že muž je dôkazom, že poškodenia spôsobené dlhodobým užívaním extázy sa nezvrátia dlhodobým vysadením lieku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:40