Twitter/NewVoiceUkraine
StoryEditor

Záhadná ukrajinská ostreľovačka je novou „Lady Death“. Národná hrdinka, ktorej identita je stále neznáma

šev06.04.2022., 08:00h
Jej skutočné meno je zahalené rúškom tajomstva. Ostrostrelkyňa sľubuje, že proti Putinonovým „mäsiarom“ bude bojovať až do úplného konca.
Lajkuj Brainee.sk na

Známa je len ako Ugoľok (uhoľ) a k ukrajinskej námornej pechote sa podľa informácii The Sun pridala v roku 2017.

Roky bojovala proti prokremeľským separatistom v Donecku a Luhansku. Po rokoch služby na východe krajiny sa rozhodla ukrajinské ozbrojené sily opustiť. Bolo to len niekoľko týždňov predtým, ako Putin zaútočil 24. februára na Ukrajinu.

Odhodlaná a skúsená snajperka sa dobrovoľne prihlásila k návratu na frontovú líniu. Ugoľok sa s 35. pešou brigádou kontradmirála Mychajla Ostrogradského vydala na východ krajiny. „Musíme ich všetkých dostať,“ povedala pre The Times. Zároveň dodala, že ani fašisti nebolí takíto podlí ako títo „orkovia“. „Musíme ich poraziť,“ ukončila.

Ugoľok, ktorej tvár je čiastočne zamaskovaná, aby chránili jej identitu, je prirovnávaná k slávnej ostreľovačke ukrajinského pôvodu Ljudmile Pavličenko. Tá si vyslúžila prezývku Pani Smrť, keď zabila 309 nacistov počas 2. svetovej vojny a tvrdí sa, že počas rokov služby nikdy neprehrala súboj s ostreľovačmi – vždy trafila svoj cieľ.

Bola vyhlásená za najúspešnejšiu ostreľovačku všetkých čias po tom, čo slúžila v Červenej armáde pri obrane Odesy a Sevastopoľu pred turné po USA a Anglicku ako propagandistka.

Ugoľok sa po Pavličenkiných stopách stala symbolom neochvejného ukrajinského odporu, keď vojaci statočne bojujú proti ruským jednotkám, ktoré Volodymyr Zelenskyj obvinil z genocídy.

Ukrajinský prezident potláčal slzy pri návšteve mesta Buča, kde boli Putinové jednotky obvinené z vraždenia civilistov a ich pochovávania v masových hroboch.

Zelenského, ktorý bol viditeľne emotívny, sprevádzala bezpečnostná služba. Sľúbil, že vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi na pôde jeho krajiny boli „posledným takýmto zlom na Zemi“.

​Avšak pri údere na Putinové sily bola zajatá ruská ostreľovačka so 40 zabitiami, ktorú našli opustenú na bojisku. Irina Stariková, známa ako Bagira, údajne povedala svojím väzniteľom, že ju nechali zomrieť po zranení v bitke s ukrajinskými jednotkami.

Podľa centra Peacemaker, ktoré skúma zločiny spáchané ruskými separatistami vo vojne na Ukrajine, má 41 rokov. Má tiež dve dcéry vo veku 11 a 9 rokov a je rozvedená s ich otcom Alexandrom Fedotovom.

Stariková slúžila v silách ruskej separatistickej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktorá od roku 2014 bojuje proti vláde v Kyjeve. Jej zajatie oznámili ukrajinské ozbrojené sily, ktoré spolu s jej fotografiami uviedli, že „zastrelila našich väzňov v roku 2014“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:27