TASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Ruské jednotky sa sťahujú z okolia Kyjeva. Podľa Ukrajincov majú problém s posilnením vojska

ševTASR29.03.2022., 07:39h
Aj dnes pre teba aktuálne dianie sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

19:03 Vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij v utorok uviedol, že Ukrajina chce s Ruskom rokovať o možnosti svojho vstupu do Európskej únie za to, že urobí ústupky Moskve. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

V ukrajinskom návrhu sa uvádza, že „Ruská federácia nenamieta proti snahám Ukrajiny v súvislosti so vstupom do Európskej únie“, povedal Medinskij po poslednom kole ukrajinsko-ruských rokovaní, ktoré sa v utorok uskutočnili v tureckom Istanbule.

Kyjev podľa Medinského ponúkol výmenou perspektívu, že sa vzdá svojich nádejí na vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO).

19:01 Ruský kozmonaut Anton Škaplerov v utorok hladko odovzdal velenie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) americkému astronautovi Thomasovi Marshburnovi, aj keď medzi Ruskom a Západom vládne maximálne napätie spôsobené vojnou na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Medzi Ruskom a Západom vládne maximálne napätie spôsobené vojnou na Ukrajine, pripomína DPA. Odchádzajúci veliteľ Škaplerov odovzdal velenie ISS Marshburnovi na slávnosti, na ktorej sa zúčastnili všetci členovia posádky prítomní na ISS. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) to naživo zachytil na videozázname.

Medzinárodná vesmírna stanica

18:51 Americký prezident Joe Biden v utorok telefonoval o situácii na Ukrajine s kľúčovými západoeurópskymi spojencami. Ako prvá o témach rozhovoru informovala kancelária britského premiéra Borisa Johnsona, z ktorej vyhlásenia citovala TASR.

„Lídri diskutovali o potrebe spolupracovať na pretvorení medzinárodnej energetickej architektúry a znížení závislosti od ruských nerastných surovín. Zhodli sa, že pokiaľ sa neskončí hrôza spôsobená Ukrajine, nemôže dôjsť k uvoľneniu západného odhodlania," uviedla vo vyhlásení Johnsonova kancelária na Downing Street 10.

18:49 Dánska vláda ponúka, že vyšle ďalšie stovky vojakov do pobaltských krajín v prípade, že ju o to oficiálne požiada Severoatlantická aliancia (NATO). TASR tieto informácie získala z agentúry DPA.

Dánska premiérka Mette Fredriksenová v utorok oznámila, že Dánsko, ktoré je jednou zo zakladajúcich krajín NATO, bude pripravené vyslať do Estónska, Lotyšska a Litvy približne 800 vojakov. Vyslanie ďalších vojakov na základe oficiálnej žiadosti NATO bude musieť odobriť aj dánsky parlament.

18:39 Krajiny Európskej únie chcú pomáhať utečencom z Ukrajiny aj v zdravotnej oblasti vrátane zaočkovania detí proti konkrétnym chorobám. Uviedol to minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský v utorok po skončení zasadnutia Rady EÚ pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľov v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR.

Lengvarský pripomenul, že ministri zdravotníctva prebrali viacero tém, prioritou však bola situácia na Ukrajine a s tým spojená utečenecká kríza. V tejto súvislosti v Bruseli informoval o zriadení prvého tranzitného centra pre utečencov, ktoré im v Košiciach poskytuje potrebnú zdravotnú starostlivosť.

18:32 Riaditeľ sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra (MV) SR Marián Dritomský predloží v krátkom čase svoju rezignáciu. Cíti sa zodpovedný sa to, že sa mu nepodarilo vybudovať odolný systém krízového riadenia. Z ministerstva vnútra chce odísť úplne. Informoval o tom na utorkovej tlačovej konferencii.

V súvislosti s pochybnosťami, ktoré vznikli po medializovaní zmluvy medzi ministerstvom a súkromnou firmou o čiastočnom zabezpečení pomoci utečencom z Ukrajiny, skonštatoval, že externé firmy sa zapájajú do riešenia mnohých mimoriadnych situácií. „Zďaleka nie všetky typy udalostí vieme zvládnuť bez pomoci externých firiem," povedal

18:24 Fínsko sa musí pripraviť na ruské hybridné útoky, upozornili v utorkovej správe fínske bezpečnostné služby. Varovanie prišlo v čase, keď v krajine intenzívne diskutujú o členstve v Severoatlantickej aliancii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Fínska bezpečnostná spravodajská služba Supo varovala pred nebezpečenstvom „rozsiahleho ruského zasahovania a nezákonného sledovania“. Jej riaditeľ Antti Pelttari povedal, že fínska spoločnosť musí byť ostražitá, pokiaľ ide o možné pokusy Ruska o ovplyvnenie fínskeho procesu rozhodovania o členstve v NATO.

18:19 Ukrajinské jednotky zničili ruské obrnené vozidlo Kamaz Typhoon.Vozidlá Kamaz Typhoon odolné proti prepadnutiu zo zálohy (MRAP) patria medzi najlepšie zbrane ruskej armády. Informáciu priniesol The Kyiv Independent. 

18:00 Spojené štáty a Británia sú skeptické ohľadom vážnosti Ruska pri rokovaniach s Ukrajinou. Svoje pochybnosti v utorok po skončení ukrajinsko-ruských rokovaní v Turecku vyjadrili americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a britský premiér Boris Johnson. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

17:53 Martin Klus v Sofii: Vojna na Ukrajine mení bezpečnostnú realitu vo východnom krídle NATO a zvýrazňuje potrebu súdržnosti medzi spojencami, čo platí aj pre Slovensko a Bulharsko.

„Na Ukrajine sa dnes bojuje aj za hodnoty, ktoré v rámci Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO) zdieľajú Slovensko a Bulharsko. Preto mienime vytrvať v našej podpore vojnou zmietanej Ukrajiny. Žiadosť vlády v Kyjeve o členstvo v EÚ zároveň chápeme ako jasné vyjadrenie jej presvedčenia o najlepšej ceste pre budúcnosť krajiny. Som rád, že Slovensko a Bulharsko sú pripravené urobiť všetko preto, aby na európskej pôde prispeli k úspešnej realizácii tejto túžby Ukrajincov. To isté platí aj pre západný Balkán a jeho integráciu do EÚ, preto som si od našich bulharských partnerov počas návštevy Sofie veľmi pozorne vypočul aj informácie o pozitívnom napredovaní uvoľnenia prístupových rokovaní medzi nimi a Severným Macedónskom a súčasne som ich podporil v tomto úsilí.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus, ktorý v dňoch 28. a 29. marca 2022 absolvoval pracovnú návštevu Bulharskej republiky.

TASR/Pavel Neubauer

17:45 Ruské jednotky zaútočili na letisko v Chmeľníckej oblasti. Oznámil to starosta mesta Nikolaj Melničuk. Podľa neho nedošlo k obetiam na životoch, ale zásoby paliva boli zničené. Informáciu priniesol server Nexta. 

17:35 Šéf Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP) Francesco Rocca v utorok uviedol, že podľa odhadov bude na Ukrajine potrebovať humanitárnu pomoc 18 miliónov ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Ukrajinský Červený kríž podľa Roccu od začiatku ruskej invázie (24. februára) doteraz dodal 400.000 ľuďom základné potreby ako jedlo, posteľnú bielizeň, prikrývky, stany a pitnú vodu. Pred vojnou mala Ukrajina približne 44 miliónov obyvateľov.

17:31 Mesto Prešov žiada všetkých obyvateľov, majiteľov a prevádzkovateľov ubytovacích zariadení, či zástupcov firiem a neziskových organizácií, ktorí sa rozhodli pomôcť ľuďom utekajúcich pred vojnou na Ukrajine, aby mu hlásili počty ubytovaných na území mesta. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek. 

17:16 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu vyhlásil, že mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou v utorok v Istanbule priniesli „najvýraznejší pokrok" od začiatku vojny, ktorú rozpútalo Rusko v susednom štáte. Rozhovory nebudú v stredu pokračovať, dodal turecký minister. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

17:11 Spojené kráľovstvo plánuje posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Arktíde. Oznámil to v utorok britský minister obrany Ben Wallace. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Británia sa vojensky zaviaže k „hlbšej integrácii a interoperabilite s krajinami, akou je napríklad Nórsko“, aby chránila moria severného Atlantiku, povedal Wallace na tlačovej konferencii v nórskom Bardufosse.

17:01 Írsko požiadalo štyroch predstaviteľov ruskej ambasády v Dubline, aby opustili krajinu. Uviedol to v utorok írsky rezort diplomacie. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

16:51 Z ruského veľvyslanectva v Prahe musí odísť jeden z jeho vedúcich predstaviteľov. V utorok o tom na svojom webe informoval český týždenník Respekt.

Ministerstvo zahraničných vecí ČR o tomto kroku rozhodlo na základe informácií od českých bezpečnostných zložiek, ktoré nemenovaného muža podozrievajú z poškodzovania vzájomných vzťahov a tiež z možných kontaktov s ruskými tajnými službami.

16:40 Slovenského europoslanca Vladimíra Bilčíka (Spolu) zvolili v utorok za koordinátora Osobitného výboru pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií (ING2). TASR o tom informuje na základe stanoviska, ktoré má k dispozícii.

Túto funkciu považuje Bilčík za vysoko aktuálnu pre celú EÚ a obzvlášť pre Slovensko. Potvrdzuje sa totiž, že práve Slováci majú spomedzi krajín v strednej a východnej Európe najväčší sklon veriť konšpiračným teóriám, informuje europoslanec v stanovisku.

16:33 Európska komisia (EK) v utorok uviedla, že v rámci kampane „Postav sa za Ukrajinu" (Stand Up For Ukraine) vytvorila nový systém smerovania nepeňažných darov zo súkromného sektora na Ukrajinu, do Moldavska a do členských štátov EÚ susediacich s Ukrajinou, aby pomohla vnútorne vysídleným osobám a utečencom, informuje spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že EÚ bude koordinovať poskytovanie nepeňažných darov ako sú lieky, vakcíny, lekárske vybavenie, stany, postele či núdzové prikrývky. Dodávky sa uskutočnia v spolupráci s orgánmi civilnej ochrany z Belgicka a prostredníctvom strategickej rezervy rescEU v rámci Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

16:28 V Rovenskej oblasti stále likvidujú požiar, ktorý včera vypukol po zásahu rakety do skladu ropy. 

16:18 Holandská vláda v utorok vyhlásila, že vyhostila 17 ruských spravodajských dôstojníkov, pričom ich prítomnosť v krajine označila za „hrozbu pre národnú bezpečnosť". TASR informácie prevzala od agentúr AFP, AP a Reuters.

Holandské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že si predvolalo ruského veľvyslanca a oznámilo mu, že osoby, ktoré boli akreditované ako diplomati, musia opustiť krajinu. Rezort diplomacie tvrdí, že rozhodnutie prijal z dôvodu národnej bezpečnosti.

16:15 Belgicko vyhostilo 21 ruských diplomatov. Uviedli to v utorok popoludní viaceré belgické médiá s upozornením, že dôvodom tohto kroku je podozrenie zo špionáže a vyvíjania aktivít, ktoré ohrozujú verejnú bezpečnosť, informuje spravodajca TASR.

16:07 Ruskí okupanti sa snažia zaviesť ruble v okupovaných oblastiach Ukrajiny. Informáciu priniesol The Kyiv Independent. Ukrajinská národná banka označila tento krok za porušenie medzinárodného práva. 

16:00 Centrum právnej pomoci (CPP) ponúka viacero foriem pomoci utečencom z Ukrajiny. Zamestnanci CPP im poskytujú informácie v infopointoch, ktoré sú zriadené vo veľkokapacitných centrách a na bratislavskej hlavnej vlakovej stanici. Spolu s Ligou za ľudské práva zriadili aj infolinku. TASR o tom informovala Henrieta Kunová z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

„Infolinka funguje každý deň od 7.00 h do 22.00 h a cez víkendy je obsluhovaná dobrovoľníkmi z Ligy,“ priblížila Kunová. Jej cieľom je poskytovať aktuálne a overené informácie ľuďom prichádzajúcim z Ukrajiny. Od 24. marca, keď začala linka fungovať, bolo vybavených 157 hovorov.

15:47 Britské úrady v utorok v Londýne zhabali superjachtu patriacu ruskému podnikateľovi. Ide o prvú takúto loď zhabanú v britských vodách na základe sankcií zavedených voči Rusku. TASR správu prevzala z agentúry DPA a stanice BBC.

Britské ministerstvo dopravy spolu s Národnou kriminálnou agentúrou (NCA) a pohraničnou strážou loď zaistilo v londýnskej štvrti Canary Wharf, kde sa nachádza aj kotvisko pre lode. Superjachta s menom Phi má hodnotu 38 miliónov libier (viac ako 45,43 mil. eur). Patrí ruskému podnikateľovi, ktorého meno však úrady neuviedli.

15:10 Rusko radikálne zníži svoju vojenskú aktivitu na severe Ukrajiny v oblastiach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Oznámil to v utorok námestník ruského ministra obrany a člen ruskej delegácie Alexandr Fomin po ukrajinsko-ruských rokovaniach v tureckom Istanbule, ktoré ruská delegácia označila za „zmysluplné". TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

„Ruský nepriateľ nesplnil cieľ svojej útočnej operácie,“ reagoval na postup Rusov ukrajinský generálny štáb. Ruská armáda má podľa Ukrajiny problémy s posilnením a rotáciou nových vojakov a „nie je schopná poskladať ani jednu práporno-taktickú skupinu“.

14:55 Prípadná dohoda o prímerí na Ukrajine nebude stačiť na zrušenie britských sankcií uvalených na Rusko za jeho vojenskú agresiu voči Kyjevu. Uviedol to v utorok prostredníctvom svojho hovorcu britský premiér Boris Johnson, ktorého citovala agentúra Reuters.

„Premiér povedal, že samotné prímerie nebude dôvodom na to, aby boli zrušené sankcie voči Rusku,“ povedal hovorca po stretnutí predsedu vlády s kľúčovými členmi jeho kabinetu.

14:47 Českí piloti odleteli v utorok do Litvy na štvormesačnú misiu, aby s piatimi stíhačkami typu Gripen strážili vzdušný priestor pobaltských republík. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy serveru iDNES.cz.

Táto vopred plánovaná misia, ktorá má začať 1. apríla, sa uskutoční práve v čase ruskej invázie na Ukrajinu. „Obrana východného krídla NATO bola v našom záujme vždy, aj pred ruskou inváziou,“ uviedla česká ministerka obrany Jana Černochová. Dodala, že zároveň ide o potvrdenie prestíže českých pilotov, ktorí túto úlohu plnili už niekoľkokrát.

14:45 Ruská ambasáda vo Varšave.  

14:29 Poľsko navrhlo Európskej únii systém na presídľovanie tých ukrajinských utečencov, ktorí potrebujú väčšiu lekársku pomoc. Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski to v utorok povedal novinárom v Bruseli, kde sa zúčastňuje na zasadnutí ministrov zdravotníctva členských krajín EÚ.

Niedzielski podľa agentúry PAP spresnil, že systém takéhoto prerozdeľovania chorých či zranených sa má týkať tých ukrajinských utečencov, ktorí vyžadujú rozsiahlu liečbu alebo hospitalizáciu.

14:17 Mierové rokovania medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou v Turecku sa v utorok popoludní skončili, informovali tureckí činitelia aj tamojšia ukrajinská ambasáda. Delegáti diskutovali o konkrétnych návrhoch vrátane neutrality Ukrajiny či bezpečnostných záruk. Nebolo však bezprostredné jasné, či budú rozhovory pokračovať aj v stredu. TASR tieto informácie prevzala od spravodajskej stanice Sky News a denníka The Guardian.

Delegáti prebrali možný „systém bezpečnostných záruk", v rámci ktorého by sa Ukrajina zaviazala, že nebude mať na svojom území vojenské základne iných štátov, priblížili ukrajinská delegácia s tým, že ručiteľmi tohto procesu by mohli byť Turecko, Poľsko a Kanada.

Ukrajinskí vyjednávači priblížili, že ruské podmienky mierovej zmluvy pravdepodobne budú predmetom referenda. Kyjev je navyše ochotný zaviazať sa k neutralite, ak Moskva akceptuje jeho požiadavky, dodali.

14:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil v utorok ruské obliehanie a útoky v meste Mariupol za „zločin proti ľudskosti". Vyjadril sa tak vo videoprejave v dánskom parlamente, informuje agentúra AFP.

„To čo robia ruskí vojaci v Mariupole, je zločinom proti ľudskosti, ktorý sa v reálnom čase deje pred zrakom celej planéty,“ povedal ukrajinský prezident. Brutalitu ruských síl zároveň označil za ešte „násilnejšiu", než bola tá, ktorú svet zažil cez druhú svetovú vojnu, uvádza agentúra AP. 

14:01 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že odníma diplomatickú akreditáciu štyrom zamestnancom litovského veľvyslanectva v Moskve, trom osobám z lotyšského veľvyslanectva a trom zástupcom veľvyslanectva Estónska a pskovskej kancelárie jeho petrohradského generálneho konzulátu. TASR získala tieto informácie z webu ruského ministerstva zahraničných vecí.

13:51 Ľahší nástup pre deti, žiakov a študentov z Ukrajiny do škôl. To je cieľ registra voľných miest na školách, ktorý pripravil rezort školstva. Register sa nachádza na webovej stránke ministerstva a k dispozícii je aj jeho ukrajinská mutácia. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Rovnako sa na stránke ministerstva môžu zaregistrovať slovenskí, ale aj ukrajinskí občania, ktorí majú v súvislosti s vlnou utečencov záujem pomôcť školám. Potrebné je uviesť svoju kvalifikáciu. Školy môžu v registri dobrovoľne zverejniť svoje voľné kapacity pre ukrajinské deti. Naďalej však platí, že rodičia môžu ísť priamo do preferovanej školy a zistiť, či je v nej voľná kapacita pre ich dieťa a požiadať o zaradenie žiaka. 

AP/TASR

13:43 Zahraniční turisti pre vojnu na Ukrajine takmer úplne prestali chodiť na dovolenky do poľských Tatier. Tlačovej agentúre PAP to v utorok povedal predstaviteľ poľskej tatranskej hospodárskej komory Karol Wagner.

„Vojna na Ukrajine mala určite vplyv na prijímanie rozhodnutí súvisiacich s dovolenkou,“ povedal.

13:34 Najmenej sedem mŕtvych a 22 zranených si vyžiadal útok na budovu regionálnej správy v juhoukrajinskom meste Mykolajiv, ktorú v utorok zasiahla raketa vystrelená ruskou armádou. Vo videoprejave v dánskom parlamente to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim už predtým oznámil, že hoci väčšina ľudí vo vnútri budovy "zázračne unikla" zraneniam, niekoľko civilistov a príslušníkov ukrajinskej armády je nezvestných.

13:26 Ruský minister Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že bojový potenciál ukrajinských ozbrojených síl sa výrazne znížil, čo ruským jednotkám umožňuje sústrediť sa na dosiahnutie hlavného cieľa, za ktorý označil "oslobodenie Donbasu" na východe Ukrajiny.

Podľa spravodajskej televízie Sky News Šojgu zopakoval, že Rusko bude primerane reagovať, ak Severoatlantická aliancia dodá Ukrajine lietadlá a systémy protivzdušnej obrany.

13:24 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že podozrenie z otravy ruského miliardára Romana Abramoviča na mierových rozhovoroch, ktoré sa konali začiatkom marca, nemá s realitou nič spoločné.

Podľa Peskova citovaného agentúrou Reuters tvrdenia o Abramovičovej otrave sú súčasťou "informačnej vojny" a "nezodpovedajú realite". Peskov poukázal na to, že k situácii sa vyjadrili aj ľudia zastupujúci Abramoviča.

12:59 Dôsledky vojnového konfliktu na Ukrajine, ale aj formy pomoci, ktoré katolícka cirkev poskytuje utečencom, boli témami zasadnutia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) v Badíne 28. a 29. februára. Informuje o tom KBS na svojom webe.

Biskupi sa vzájomne informovali o existujúcich iniciatívach a uvažovali nad spôsobmi ďalšieho spoločného postupu. Biskupi sa veriacim poďakovali za prejavy solidarity a za pomoc, ktorú poskytujú utečencom pred vojnou na Ukrajine. 

12:45 Starosta Ľvova si myslí, že vojna bude pokračovať až do konca leta, informuje The Kyiv Independent. Andrij Sadovyj v rozhovore pre Ukrajinskú pravdu povedal, že vo Ľvove nezostali žiadne aktívne vojenské objekty, takže „ak Rusi zaútočia na naše mesto, útočia len na civilné objekty a civilistov“.

12:33 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pricestoval na Ukrajinu. Cieľom jeho návštevy je poskytnúť neodkladnú technickú pomoc na zaistenie bezpečnosti jadrových zariadení na Ukrajine, uviedla MAAE vo svojom vyhlásení, na ktoré sa v utorok odvoláva agentúra AFP.

Ide o Grossiho prvú návštevu Ukrajiny po tom, čo sa Rusko počas svojej viac ako mesiac trvajúcej invázie zmocnilo niekoľkých jadrových zariadení vrátane Černobyľu.

12:29 Vozidlá prevážajúce humanitárnu pomoc a odídencov budú oslobodené od úhrady mýta. Vozidlá registrované na Ukrajine nebudú musieť uhrádzať diaľničnú známku na území SR. Vyplýva to zo zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v pondelok (28. 3.) podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. TASR o tom v utorok informoval jej hovorca Martin Strižinec. Parlament o takzvanom lex Ukrajina rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

12:18 Jeden z niekdajších vodcov proruských separatistov na výhode Ukrajiny Alexej Alexandrov považuje ruskú inváziu na Ukrajinu za chybu. Vyjadril sa tak v nedávnom rozhovore pre agentúru Reuters, ktorá ho v utorok označila za náznak toho, že Kremeľ nemôže rátať ani s podporou všetkých proruských separatistov na Ukrajine.

Alexandrov bol jedným z vodcov hnutia proruských separatistov, ktoré sa v roku 2014 zasadilo za odmietnutie ukrajinskej vlády a požadovalo vytvorenie autonómneho promoskovského územia v Donbase, v dôsledku čoho následne v tejto oblasti došlo ku konfliktu s ukrajinskými silami.

12:03 Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, tzv. lex Ukrajina. Zmeny upravujú príspevok za ubytovanie odídencov, oslobodenie od úhrady mýta či diaľničnej známky pre Ukrajincov, ako aj oblasť azylu. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

HN/Peter Mayer

11:45 Rusko pred utorkovými mierovými rozhovormi s Ukrajinou v Turecku údajne upustilo od požiadavky "denacifikácie" Ukrajiny. Tvrdí to britský denník The Financial Times (FT) s odvolaním sa na štyri zdroje oboznámené s obsahom rokovaní v Istanbule. TASR prevzala túto správu od stanice BBC.

Moskva je podľa FT pripravená umožniť Ukrajine vstúpiť do EÚ, ak z toho nebude vyplývať členstvo Kyjeva vo vojenskom bloku. Podľa zdrojov FT sa rokuje o tom, že Ukrajina by sa vzdala úsilia o vstup do NATO výmenou za bezpečnostné záruky. Údajne sa vôbec nediskutuje o pôvodných ruských požiadavkách na denacifikáciu a demilitarizáciu Ukrajiny a právnu ochranu ruského jazyka na Ukrajine.

11:38 Americká spoločnosť Bloomberg sa rozhodla pozastaviť svoje operácie v Rusku a Bielorusku. Jej klienti v týchto krajinách nebudú mať prístup k žiadnemu z finančných produktov Bloombergu vrátane terminálov, dátových licencií, dátových kanálov a platforiem elektronického obchodovania. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

V súlade s medzinárodnými sankciami, uvalenými na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu, boli deaktivované aj funkcie obchodovania s ruskými cennými papiermi.

11:13 Budovu regionálnej správy v ukrajinskom meste Mykolajiv zasiahla v utorok raketa vystrelená ruskou armádou, uviedol gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. TASR túto informáciu prevzala z agentúry AFP.

„Bola zasiahnutá budova regionálnej správy,“ napísal Kim na Facebooku. Cez aplikáciu Telegram priblížil, že väčšina ľudí v zasiahnutej budove "zázračne unikla", ale osem civilistov a traja vojaci sú nezvestní.

Ako píše reportérka denníka The Washington Post Isabelle Khurshudyanová, ktorá sa nachádza na Ukrajine, nie je to prvý raz, čo ruskí vojaci útočili na vládnu budovu. Charkovskú budovu regionálnej správy zasiahla raketa ešte v prvom týždni vojny.

11:00 Rozhodnutie vstúpiť do NATO si dnes musíme vážiť viac ako kedykoľvek predtým. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti utorkového 18. výročia vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie. „Na pozadí udalostí na Ukrajine som si istý, že ak by sme neboli členskou krajinou NATO, agresor by sa pozeral aj priamo na nás,“ vyhlásil.

10:55 Ruský oligarcha Roman Abramovič, ktorý je majiteľom londýnskeho futbalového klubu Chelsea, je prítomný na mierových rokovaniach medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou v Istanbule. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a britskej stanice BBC.

Abramovič sa podľa snímky z tureckých médií nachádza mimo hlavného stola, za ktorým sedia obe delegácie. Spoločnosť mu robí hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalina, informuje stanica BBC.

10:46 Obyvatelia Charkova upratujú po ruských útokoch. 

10:37 Pri aktuálnom dianí na Ukrajine sa viac ako kedykoľvek predtým ukazuje, že vstup do NATO bola jedna z najdôležitejších udalostí moderných dejín Slovenska. Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) pri príležitosti 18. výročia od vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie.

„Bolo to naše vlastné, suverénne a slobodné rozhodnutie, ktorým sme jasne vyjadrili našu príslušnosť k Západu a k hodnotám demokracie, slobody a právneho štátu a ktorým sme získali najvyššie možné bezpečnostné záruky,“ uviedol Korčok.

10:15 Obec Veľké Úľany v okrese Dunajská Streda je jednou z posledných na Slovensku, ktorá má ulicu pomenovanú po vodcovi ruského proletariátu Vladimírovi Iľjičovi Leninovi. V blízkej dobe na tom neplánuje podľa starostu Františka Gőgha nič meniť a o ďalších krokoch by malo rozhodnúť referendum tamojších obyvateľov po tohtoročných komunálnych voľbách.

10:12 Ukrajina v utorok znovu otvorí tri humanitárne koridory na evakuáciu civilistov z vojnou postihnutých oblastí. Oznámila to podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. Stalo sa tak deň po tom, čo oznámila ich uzavretie. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

„Na dnes boli dohodnuté tri humanitárne koridory,“ povedala Vereščuková.

10:08 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v utorok krajiny sveta, aby zakázali používanie písmena "Z", ktorým je označená časť vozidiel ruských inváznych vojsk na Ukrajine. Podľa Kulebu by používanie tohto symbolu malo byť trestné, keďže ide o verejné vyjadrenie podpory vojenskej agresii, informoval denník The Guardian.

„Vyzývam všetky štáty, aby kriminalizovali používanie symbolu 'Z' ako spôsobu vyjadrenia podpory agresívnej vojne, ktorú voči Ukrajine vedie Rusko,“ napísal v utorok na Twitteri šéf ukrajinskej diplomacie.

9:38 Ruský tank zasiahnutý strelou v Mariupole.

9:35 V Turecku sa v utorok dopoludnia začalo ďalšie kolo mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom. Rozhovory pod záštitou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sú prvým stretnutím delegácií za viac ako dva týždne, keďže rokovania v poslednom čase prebiehali najmä virtuálne. TASR tieto informácie prevzala zo stanice BBC a agentúr AFP a Reuters.

Erdogan sa tesne pred začiatkom rokovaní v istanbulskom paláci Dolmabahče prihovoril ruskej aj ukrajinskej delegácii. Poznamenal, že obe strany majú „oprávnené obavy“ a zdôraznil, že Turecko považuje prezidentov oboch krajín - Volodymyra Zelenského aj Vladimira Putina - za „vzácnych priateľov“.

9:16 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba odporučil účastníkom akýchkoľvek rokovaní s Ruskom, aby počas nich nič „nejedli ani nepili“. Informovala o tom v utorok spravodajská televízia Sky News. Zároveň pripomenula, že ukrajinská a ruská delegácia sa v utorok stretnú v tureckom Istanbule na ďalšom kole mierových rokovaní.

9:14 Hollywoodsky herec Sean Penn je opäť na Ukrajine, kde chce pomáhať s charitatívnymi programami pre vojnových utečencov. Informovala o tom v utorok verejnoprávna stanica BBC.
Penn so svojím tímom má v pláne rozšíriť na Ukrajine programy neziskovej organizácie CORE (Community Organized Relief Effort), založenej v roku 2010, a spolupracovať pritom s miestnymi úradmi.

V pondelok Penn v tejto súvislosti absolvoval stretnutie s gubernátorom Ľvovskej oblasti Maxymom Kozyckým. Vo svojom tweete, ktorým o schôdzke s gubernátorom informoval, vyzval svojich sledovateľov, aby finančne prispeli na konto CORE.

9:02 V pondelok (28. 3.) prišlo na Slovensko 2799 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 616 mužov, 1440 žien a 743 detí. O dočasné útočisko požiadalo 1306 osôb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Ukrajina TASR/AP

9:00 Rumunské námorné sily oznámili, že sa im v Čiernom mori podarilo zneškodniť plávajúcu mínu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Mínu bližšie neidentifikovaného pôvodu objavili v pondelok ráno približne 72 kilometrov od rumunského pobrežia. Z prístavu v župe Konstanca na východe krajiny k nej preto vyplávala loď s tímom odborníkov na palube.

8:45 Ruské invázne sily zničili od 24. februára už viac než 60 ukrajinských chrámov, kostolov a iných náboženských objektov. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na údaje ukrajinského krízového centra.

Deštrukcia náboženských objektov bola zdokumentovaná v ôsmich ukrajinských regiónoch, a to v Kyjevskej, Doneckej, Žytomytskej, Záporožskej, Luhanskej, Sumskej, Charkovskej a Černihivskej oblasti. Napriek oficiálnym deklaráciám Kremľa o ochrane pravoslávia ide väčšinou o pravoslávne chrámy. 

8:23 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej najnovšej aktualizácii vojenskej situácie uviedol, že ruské jednotky pokračujú v raketových útokoch na obytné štvrte po celej krajine, pričom sa zameriavajú na priestory na skladovanie paliva v snahe "skomplikovať logistiku" a „vytvoriť podmienky pre humanitárnu krízu“. Informovala o tom v utorok stanica BBC.

8:01 Stovky nevybuchnutých mín v Kyjeve už bolo odstránených, informuje The Kyiv Independent. Ukrajinské ministerstvo vnútra vyzýva obyvateľov, aby boli opatrní a informovali políciu, ak uvidia predmet, ktorý pripomína mínu alebo inú výbušninu. 

7:41 Od začiatku ruskej invázie sa na Ukrajinu vrátilo okolo 510.000 Ukrajincov. Vyplýva to z bilancie zverejnenej ukrajinskou pohraničnou službou. V noci na utorok o nej informovala agentúra DPA.

Len minulý týždeň sa vrátilo 110.000 ľudí, uviedol pre nemecký denník Die Welt hovorca ukrajinskej pohraničnej polície Andrij Demčenko. Osem z desiatich vstupujúcich na územie Ukrajiny boli muži a väčšina príchodzích prišla z Poľska, spresnil Demčenko.

7:38 Dielo svetoznámeho street-artového umelca Banksyho s názvom Vojaci CND (Kampane za jadrové odzbrojenie) sa v pondelok vydražilo za 81.000 libier (približne 96.510 eur). Celá suma bude zaslaná detskej nemocnici v Kyjeve. TASR informuje na základe správ agentúr PA Media a DPA.

7:29 Český komunistický denník Haló noviny prestane koncom apríla po viac než 30 rokoch svojej existencie vychádzať. Po "búrlivej diskusii" o tom rozhodol Ústredný výbor Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM), oznámil v pondelok samotný denník, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA.

6:20 Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) odsúdila v utorok pri príležitosti zverejnenia svojej výročnej správy "vojnové zločiny" páchané ruskými vojenskými silami na Ukrajine a tamojšiu situáciu prirovnala k vojne v Sýrii. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Reuters

5:00  Ukrajinská delegácia pristála v pondelok večer v tureckom meste Istanbul, kde budú pokračovať mierové rokovania s ruskou stranou. Začať sa majú podľa plánu v utorok približne o 10.00 h miestneho času (09.00 h SELČ). TASR informuje na základe správy britskej stanice BBC.

Delegáciu z Kyjeva vedú ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov a šéf prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. Ako uviedli, ich hlavnou prioritou je zaistiť prímerie. Či je to však pravdepodobné, je otázne.

4:19 Sedem členských štátov Európskej únie vyzvalo v pondelok svojich občanov, aby sa nepridávali k bojom na Ukrajine, ktorá sa bráni voči invázii zo strany ruských síl. Túto výzvu adresovali svojim obyvateľov ministri spravodlivosti Francúzska, Nemecka, Holandska, Španielska, Talianska, Luxemburska a Belgicka. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

2:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas videopríhovoru, ktorý bol zverejnený v noci z pondelka na utorok na sociálnej sieti Telegram, apeloval na západné krajiny, aby urýchlene prijali tvrdšie sankcie voči Moskve, ktoré budú "účinné" a "závažné" vrátane embarga na dovoz ropy z Ruska. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

1:27 Rusko by pristúpilo k použitiu jadrových zbraní jedine v prípade "ohrozenia existencie" vlastnej krajiny, a nie ako dôsledok súčasného konfliktu na Ukrajine. Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelkovom rozhovore pre americký televízny reťazec Public Broadcasting Service (PBS).

„Avšak, akýkoľvek výsledok operácie (na Ukrajine) nie je, samozrejme, dôvodom na použitie jadrovej zbrane,“ povedal Peskov, ktorého slová citovala agentúra Reuters.

00:20 Do bojov na východnú Ukrajinu boli vyslaní žoldnieri z ruskej polovojenskej organizácie známej ako Wagnerova skupina. V pondelok to uviedlo britské ministerstvo obrany. TASR informuje na základe správ denníka The Guardian a stanice Sky News.

„Očakáva sa, že nasadia viac ako 1000 žoldnierov vrátane vysokopostavených lídrov tejto organizácie, s cieľom vykonávať bojové operácie,“ uviedol rezort obrany Spojeného kráľovstva na sociálnej sieti Twitter.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:13