VojnaTwitter/Michael Bociurkiw
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Nad Ľvovom stúpa hustý čierny dym. Mesto čelí raketovým útokom

TASRkov26.03.2022., 06:44h
Aj dnes pre teba aktuálne dianie sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

19:05 Mesto Ľvov zachvátil požiar. 

18:43 V Ľvove sa znova ozývajú výbuchy, uviedol denník The Kyiv Independent.

18:30 Britská vláda zadržala na neurčitý čas súkromné lietadlá patriace ruskému oligarchovi Jevgenijovi Švidlerovi, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname ostrovnej krajiny. V sobotu o tom informoval portál britskej stanice BBC.

Oligarcha, ktorého meno má podobu aj Eugene Shvidler, má takisto americké občianstvo. Na sankčný zoznam sa dostal pre svoje väzby na majiteľa anglického futbalového klubu Chelsea FC Romana Abramoviča.

18:10 Separatista Oleg Tsarev bol obvinený z kolaboratívnych aktivít a zasahovania do územnej celistvosti Ukrajiny. Hrozí mu doživotie. 

17:50 Ruské sily násilne deportovali zamestnancov a pacientov nemocnice v Mariupole. Informovala o tom mestská rada Mariupolu. V nemocnici sa nachádza okolo 700 osôb, počet deportovaných ľudí nie je známy.

17:25 Gubernátor ukrajinskej Ľvovskej oblasti uviedol, že dva raketové údery dopadli na územie mesta Ľvova, päť ľudí bolo zranených. Pri ruskom útoku neboli zasiahnuté žiadne civilné budovy, informoval gubernátor

17:05  Národná polícia vyzýva Ukrajincov, aby odovzdali nájdenú výstroj, muníciu, zbrane, aby ich mohla použiť armáda, pretože v krajine sa začína „nelegálny obchod s tankami“.

16:40 Severoukrajinské mesto Černihiv je zničené a zostala v ňom polovička z predvojnového počtu obyvateľov.
Černihiv sa však nechystá vzdať ruským silám, ktoré mesto odrezali od sveta, uviedol dnes starosta Vladyslav Atrošenko podľa denníka Ukrajinská pravda.

„Mesto je úplne zničené. Je jednoduchšie spočítať tie domy, ktoré ešte boli ušetrené. O život prišli dve stovky mierumilovných obyvateľov. V Černihive je teraz približne 120 až 130-tisíc obyvateľov," citoval starostu denník.

16:15 Systém Patriot na leteckej základni Sliač už chráni stredné Slovensko. Informoval o tom na sociálnej sieti premiér Eduard Heger.

16:10 O obliehané ukrajinské prístavné mesto Mariupol podľa ukrajinských i ruských tvrdení naďalej prebiehajú ťažké boje. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Civilné i vojenské ciele sú ostreľované ruskou armádou zo vzduchu i prostredníctvom delostrelectva, uviedol v sobotu popoludní vo vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády. Pozemné jednotky ruskej armády sa podľa neho pokúšali dostať do centra mesta. 

15:50 Aktuálny stav bojov na Ukrajine.

Mapa Mapa vojny Twitter/NewsMap.pl

15:21 Ruské ostreľovanie zanechalo západný Kyjevský okres Svjatošynskij bez elektriny. Podľa mestského zastupiteľstva boli ostreľovaním na predmestí prerušené dve elektrické vedenia. Môže tiež klesnúť tlak vody.

15:07 Rusi poškodili druhý pamätník holokaustu na Ukrajine. 

14:50 Live z Ukrajiny:

14:30 „Prezident Biden povedal, že to, čo sa deje na Ukrajine, zmení históriu 21. storočia. Budeme spoločne pracovať na tom, aby sme sa uistili, že táto zmena bude v náš prospech, v prospech Ukrajiny, v prospech demokratického sveta,“ povedal minister zahraničia Kuleba krátko po stretnutí v ukrajinskej národnej televízii. 

14:20 Aktualizovaná mapa ruskej invázie na Ukrajinu. 

14:00 Japonský premiér Fumio Kishida povedal, že vidí rastúcu šancu Ruska použiť jadrové zbrane. 

13:40 Ruské ostreľovanie zničilo najmenej 59 budov náboženského významu. Od začiatku vojny zasiahlo ostreľovanie v Ukrajine najmenej 59 budov náboženského významu, a to v najmenej ôsmich regiónoch.

13:15 Americký prezident Joe Biden sa v sobotu vo Varšave stretol s ukrajinskými ministrami zahraničných vecí a obrany. Ide o jeho prvé osobné rozhovory s predstaviteľmi vlády v Kyjeve od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP a televízia BBC.

Joe Biden Prezident TASR/AP/Alex Brandon

13:00 Počet ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine do Poľska začal počas uplynulých dní klesať. Hranice z Ukrajiny do Poľska prekročilo v piatok 35-tisíc ľudí, čo v porovnaní z predchádzajúcim dňom predstavuje pokles o 6,4 percenta, uviedla v sobotu poľská pohraničná stráž. Správu priniesla stanica BBC.

12:30 Andriy Hlyvnyuk, spevák skupiny BoomBox, ktorý sa pripojil k silám teritoriálnej obrany, bol zasiahnutý mínometnou paľbou a zranený. Informoval o tom na svojej stránke Instagram. 

12:09 Od začiatku vojny zahynulo na Ukrajine 136 detí. Uviedla to v sobotu Ukrajinská kancelária generálneho prokurátora.

11:55 Ruské ozbrojené sily počas agresie začatej na Ukrajine 24. februára prišli už približne o 16 400 vojakov. Podľa agentúry Ukrinform o tom informovalo ukrajinské ministerstvo obrany, ktoré tiež zvýšilo údaje o zničenej ruskej výzbroji a vojenskej technike.

11:26 V ukrajinskej metropole Kyjev zavedú od sobotňajšieho večera do pondelkového rána ďalší zákaz vychádzania, oznámil v sobotu starosta mesta Vitalij Kličko. Informácie priniesli agentúry AFP a AP a televízia BBC.

Obyvatelia Kyjeva budú môcť od 20-tej hodiny v sobotu do siedmej hodiny v pondelok miestneho času opustiť svoje domovy len v prípade, ak sa potrebujú presunúť do protileteckého krytu.

Kličko Primátor Facebook/BM Zajevi

11:20 Ukrajinský podpredseda vlády uviedol, že musí byť z Mariupoľu stále evakuovaných cez 100-tisíc ľudí.

11:05 Ruské sily ovládli mesto Slavutyč, kde žijú pracovníci zo zrušenej jadrovej elektrárne Černobyľ, povedal guvernér kyjevskej oblasti Oleksandr Pavljuk.

Podľa agentúry Reuters povedal, že ruskí vojaci obsadili nemocnicu v Slavutyči a uniesli starostu.Tlačová agentúra uviedla, že správy nemôže nezávisle overiť.

Vojak Vojna na Ukrajine Facebook/Papirusi

10:47 Ukrajinský prezident v sobotu kritizoval Rusko za to, že sa podľa neho vyhráža svetu svojimi jadrovými zbraňami.

Ruské „chválenie sa" takouto výzbrojou podporuje nebezpečné preteky v zbrojení, vyhlásil v príhovore na fóre v katarskej Dauhe. Správu priniesli agentúry AP a AFP.

„Vychvaľujú sa, že môžu jadrovými zbraňami zničiť nielen určitú krajinu, ale celú planétu," povedal Zelenskyj vo videopríhovore k účastníkom každoročného fóra politických a obchodných lídrov, ktoré vo svojej metropole organizuje Katar.

10:30 Starosta ukrajinského Mariupoľu Vadim Boičenko diskutoval s francúzskym veľvyslancom o možnostiach evakuácie Ukrajincov. Starosta tiež dodal, že boje v centre mesta stále pokračujú.

10:20 Podľa Organizácie Spojených národov zhruba 45 percent ukrajinských rodín sa obáva, že nebude mať čo jesť.

10:04 Dnes by malo byť k dispozícii desať humanitárnych koridorov. Podpredseda vlády Ukrajiny uviedol, že bola na sobotu dohodnutá funkčnosť desiatich humanitárnych koridorov.

9:43 Toto uvidia na vlakovej stanici vo Vilniuse v Litve ruskí občania, ktorí budú cestovať z Ruska do Kaliningradu a späť. 

9:31 Ukrajinský prezident požiadal, aby krajiny zvýšili svoju výrobu energie. Je to podľa neho nutné, aby každý v Rusku pochopil, že nikto nemôže používať energiu na vydieranie.

Zelenskyj Politik TASR/AP

9:08 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým hovoril o situácii na Ukrajine a rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom. Oznámila to kancelária tureckého lídra, správu prevzala agentúra AP. 

8:45 Britské ministerstvo obrany poskytlo sumár dôležitých udalostí z vojny na Ukrajine:

• Rusko pokračuje v obliehaní niekoľkých veľkých ukrajinských miest vrátane Charkova, Černigova a Mariupoľu.

• Ruské sily sa zdráhajú zapojiť sa do rozsiahlych operácií mestskej pechoty a radšej sa spoliehajú na nerozlišujúce použitie leteckého a delostreleckého bombardovania v snahe demoralizovať obranné sily.

• Je pravdepodobné, že Rusko bude pokračovať v používaní svojej ťažkej palebnej sily na mestské oblasti, keďže sa snaží obmedziť svoje už aj tak značné straty za cenu ďalších civilných obetí.

Príspevok Briti Twitter/Ministry of Defence

8:20 Ukrajinská armáda sa snaží získať späť strategické mesto Cherson, ktoré ruské sily obsadili v počiatočnej fáze invázie. Podľa agentúr to v piatok uviedol nemenovaný vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany.

T-84 T-84  Twitter/Anant Pandey

8:00 ​Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa neobjavuje na verejnosti, pretože utrpel infarkt.
Uviedol to poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko na Facebooku.

7:50 Olaf Scholz povedal, že Nemecko je schopné opustiť ruský plyn rýchlejšie, ako sa doteraz hovorilo.

Nemecký kancelár zároveň dodal, že proces osamostatnenia sa krajín EÚ od ruského plynu je už nezvratný.

7:45 Útoky na nemocnice pribúdajú „na dennej báze“. Svetová zdravotnícka organizácia 25. marca uviedla, že od začiatku totálnej vojny Ruska proti Ukrajine došlo na Ukrajine k viac ako 70 rôznym útokom na nemocnice, sanitky a lekárov. 

7:30 Elon Musk napísal v príspevku na Twitter, že po začiatku vojny na Ukrajine sa hackeri pokúsili nabúrať do globálneho internetového systému Starlink.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 23:13