Ľudia v lekárniYoutube/Survival Russia
StoryEditor

V Rusku vypukla hystéria: Ľudia vykupujú antidepresíva či lieky na spanie

ČTKiDnes25.03.2022., 15:00h
Rusi od začiatku invázie na Ukrajinu vo veľkom skupujú zásoby liečiv vrátane antidepresív, práškov na spanie a antikoncepcie.
Lajkuj Brainee.sk na

Vyplýva to zo zverejnených dát analytickej spoločnosti DSM Group poskytnutých denníku Vedomosti. Ľudia si podľa nich nakúpili za dva týždne toľko liekov, koľko inokedy kúpia za mesiac.

Rusi medzi tohtoročným 28. februárom a 13. marcom nakúpili 270,5 milióna kusov lekárenského tovaru v hodnote 98,6 miliardy rubľov. Obdobný objem liečiv sa predal za celý január, kedy si v lekárňach zaobstarali 288 miliónov položiek v hodnote 100 miliárd rubľov. Dáta ukázali nárast v dopyte po farmaceutikách vyrobených v zahraničí aj po ruských produktoch.

Je za tým strach

Najstrmší nárast v dopyte zaznamenali predovšetkým antidepresíva, lieky na spanie, na rakovinu či srdcové ochorenia, inzulín, hormóny a antikoncepcia.

„Je za tým strach,“ povedal Reuters riaditeľ DSM Group Sergej Šuljak. „Ľudia sa najskôr báli, že všetko zdražie, a potom, že lieky, ktoré potrebujú, sa nebudú dať nejaký čas zohnať. To s nimi zamávalo. Stáli v radoch pri lekárňach a všetko kupovali,“ dodal.

Lieky Antidepresíva Unsplash/Nasťa Dulhier

​​Zvýšený dopyt Šuljak nazval hystériou. Aj keď je podľa neho v Rusku dočasný nedostatok niektorých liekov, situácia sa časom stabilizuje. Ruské spoločnosti sú stále schopné lieky vyrábať a mnoho zahraničných firiem stále svoje výrobky do Ruska dodáva, aj keď sa tieto produkty teraz predávajú za vyššiu cenu.

Problém podľa neho môže nastať len v nedostatku niektorých látok, ktoré sú na výrobu liekov v Rusku potrebné.

„Beriem denne lieky na štítnu žľazu a mám strach. Nakúpila som si dopredu zásobu na pár mesiacov, pretože mám obavy, že ich neskôr v lekárňach nenájdem. Ľudia ich všade zháňajú,“ povedala obyvateľka Moskvy Valentina.

​Hoci oficiálne ruské prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina Rusov súhlasí s rozhodnutím prezidenta Vladimira Putina vyslať desiatky tisíc vojakov na Ukrajinu, príspevky na sociálnych sieťach, rozhovory v médiách a niektoré dáta naznačujú, že tvrdé sankcie Západu obyvateľov Ruska znepokojujú.

Obmedzenia kvôli ruskému vpádu na Ukrajinu oznámila rada zahraničných firiem, ktoré v Rusku pozastavili aktivity, alebo sa krajiny stiahli úplne. Prudko poklesol aj kurz rubľa voči doláru a od 24. februára, kedy Putin vyhlásil takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine, vzrástli ceny mnohých produktov každodennej potreby.

Niektorí Rusi ale paniku odmietajú. „Môže dôjsť k určitému (nedostatku), najmä ak sa lieky dovážajú, ale myslím, že sa to všetko vráti, pretože politika je politika, ekonomika je ekonomika,“ povedal Moskvan Vladimir. „Všetci (výrobcovia liekov) potrebujú predaj, všetci potrebujú generovať zisk, takže sa to všetko vráti,“ dodal.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:14