TASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Ukrajina obviňuje Rusov z únosov detí. Nezákonne deportovaných ich malo byť viac ako 2-tisíc

ševTASR21.03.2022., 06:49h
Aj dnes pre teba aktuálne dianie sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

18:45 Ruské ministerstvo obrany v pondelok vyhlásilo, že nákupné centrum v Kyjeve, ktoré bolo zničené pri nočnom ostreľovaní, slúžilo ako sklad rakiet. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca ruského rezortu Igor Konašenkov.

Objasnil, že ruskými „ďalekonosnými vysoko presnými zbraňami“ boli v noci na 21. marca v Kyjeve „v nefunkčnom nákupnom centre zničené batérie ukrajinských raketových systémov s viacerými odpaľovacími systémami a sklad munície“ pre tieto zbraňové systémy.

Nálet na nákupné stredisko v Kyjeve si vyžiadal najmenej šesť obetí TASR/AP

18:32 Kapitán pluku Azov Svjatoslav Palamar pre CNN povedal, že obkľúčené prístavné mesto naďalej trpí silným bombardovaním. Ukrajina 21. marca odmietla ruský termín, dokedy sa majú orgány Mariupolu vzdať. Informuje The Kyiv Independent. 

18:17 Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine vydala informačnú brožúru v ukrajinskom a anglickom jazyku. Ľudia na úteku pred vojnou na Ukrajine v nej nájdu všetky informácie na jednom mieste. Informačný materiál poputuje na hotspoty na dopravných uzloch, do táborov či na cudzinecké polície a miesta prvého kontaktu na hraniciach. Cez víkend iniciatíva rozdala prvých 5760 kusov v Bratislave a Trnave, informovala.

18:13 Rusko v pondelok oznámilo, že upúšťa od rozhovorov s Japonskom o podpísaní mierovej zmluvy, ktorá by medzi týmito dvoma krajinami oficiálne ukončila druhú svetovú vojnu. Dôvodom má byť tvrdá reakcia Tokia na inváziu Moskvy na Ukrajinu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Vyhlásenie Ruska prišlo po uvalení ekonomických sankcií zo strany Japonska a skupiny G7 voči ruským finančným inštitúciám a dodávkam čipov pre Rusko v dôsledku jeho invázie na Ukrajinu.

18:00 Snaha podporovať utečencov prichádzajúcich z Ukrajiny by mala vydržať aj z dlhodobého pohľadu. Myslí si to zástupkyňa generálneho riaditeľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) pre operácie Ugochi Danielsová, ktorá na víkend navštívila Slovensko a hraničné priechody v Ubli a vo Vyšnom Nemeckom. Zdôrazňuje aj potrebu začleňovania ukrajinských utečencov, ktorí zostanú na Slovensku. 

17:47 Európska únia dala v pondelok prísľub Moldavsku, že mu pomôže riešiť situáciu, v ktorej sa táto krajina ocitla po ruskej invázii na Ukrajinu. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

TASR/Jakub Kotian

17:35 Ukrajina a Rusko pokračovali v pondelok v ďalšom kole mierových rokovaní. Členovia vyjednávacích tímov oboch krajín absolvovali 90-minútový rozhovor prostredníctvom videokonferencie, uviedla stanica Sky News s tým, že tzv. pracovné skupiny by v rokovaniach mali pokračovať aj po zvyšok dňa.

„Dnes pracujeme celý deň,“ uviedol člen ukrajinskej delegácie a poslanec Davyd Arachamija.

Sky News pripomína, že obe strany od začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine absolvovali už niekoľko kôl takýchto rokovaní: najskôr konali za osobnej účasti vyjednávačov v Bielorusku, no v ostatnom čase už prebiehajú formou videokonferencie.

17:26 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok vyzval Čínu, aby ako globálna mocnosť pomohla nájsť politické riešenie na zastavenie ruskej agresie proti Ukrajine.

Kuleba na sociálnej sieti Twitter napísal: „Ukrajinsko-čínske vzťahy boli desaťročia budované na vzájomnom rešpekte, porozumení a prospechu. Zdieľame postoj Pekingu k potrebe nájsť politické riešenie na ukončenie vojny proti Ukrajine a vyzývame Čínu ako globálnu mocnosť, aby zohrala dôležitú úlohu v tomto úsilí“.

17:20 Sedemročná Ukrajinka Amelija Anisovyčová, ktorú nafilmovali, ako v protileteckom kryte v Kyjeve spieva pesničku z filmu Ľadové kráľovstvo (Frozen), zaspievala v nedeľu počas dobročinného koncertu v Poľsku ukrajinskú štátnu hymnu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Amelija, ktorá je v Poľsku so svojou starou mamou a bratom, mala počas koncertu oblečený tradičný ukrajinský vyšívaný kroj. Jej rodičia zostali v Kyjeve.

Počas poľského dobročinného koncertu Spolu pre Ukrajinu, ktorý sa konal v Lodži a na ktorom vystupovali miestni i ukrajinskí umelci, sa podarilo vyzbierať v prepočte viac ako 343.000 eur. Ďalších takmer 725.000 eur daroval organizátor koncertu, mediálna spoločnosť TVN.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Brainee.sk (@brainee.sk)

17:02 Európska únia nemôže na jednej strane poskytovať Ukrajine zbrane a na strane druhej obchodovať s Ruskom, ktoré potom obrovské sumy peňazí od EÚ využíva na vojnu proti Ukrajincom. Uviedol to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský počas pondelňajších rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:58 Z ukrajinských prístavov pri Odese sa z kotevných lán odtrhlo niekoľko stoviek námorných mín, ktoré sú teraz unášané do Čierneho mora. Upozornila na to ruská tajná služba a subjekty trhu lodnej prepravy aj z iných krajín. TASR správu prevzala od agentúr Reuters a ANSA.

„V dôsledku silnej búrky sa odtrhli laná, ktorými boli míny ukotvené,“ uviedla v tlačovom vyhlásení ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). Dodala, že pre poveternostné podmienky a morské prúdy sa teraz míny voľne pohybujú v Čiernom mori. FSB odhaduje, že uvoľnených mín môže byť približne 420 a že ich do prístavov nastražila ukrajinská armáda.

16:55 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo veľvyslanca USA Johna Sullivana a odovzdalo mu protestnú nótu v súvislosti s nedávnymi výrokmi prezidenta USA Joea Bidena, ktorý označil ruského prezidenta Vladimira Putina za „vojnového zločinca“.

Vo vyhlásení ruského ministerstva citovaného agentúrou Reuters sa uvádza, že pre „takéto vyhlásenia amerického prezidenta, nehodné štátnika takého vysokého postavenia“ sa rusko-americké vzťahy dostávajú na pokraj zlomu. Ministerstvo tiež veľvyslanca upozornilo, že „nepriateľské akcie podniknuté proti Rusku“ budú mať za následok „ráznu a rozhodnú odpoveď“.

16:40 Pri ostreľovaní ukrajinského mesta Charkov zrejme prišiel o život aj 96-ročný Boris Romančenko, ktorý počas druhej svetovej vojny prežil väznenie vo viacerých koncentračných táboroch. Informovala o tom v pondelok britská spravodajská televízia Sky News.

Romančenko bol počas druhej svetovej vojny väznený v koncentračných táboroch Buchenwald, Peenemünde, Dora a Bergen-Belsen. Neskôr sa angažoval v nadáciách na podporu preživších a uchovanie pamäte o činoch nacistov. Bol viceprezidentom Medzinárodného výboru Buchenwald-Dora.

O život prišiel minulý piatok, keď bytový dom, v ktorom v Charkove býval, dostal zásah pri ostreľovaní. Celý jeho byt vyhorel, uviedla nadácia pamätníka Mittelbau-Dora.

16:27 Nové sankcie EÚ voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu by mohli zasiahnuť aj energetický sektor. Uviedol to v pondelok minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Informuje spravodajca TASR.

Korčok pokračoval, že prvá časť ministerských debát pod vedením šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella bola venovaná dianiu na Ukrajine. Dodal, že Ruská federácia podcenila schopnosť členských krajín EÚ zjednotiť sa v tejto krízovej situácii a spoločne konať.

16:24 Ukrajinská štátna pohraničná služba informovala, že od začiatku vojny sa na Ukrajinu vrátilo takmer 400-tisíc občanov. Informáciu priniesol server Nexta. 

Približne 75 až 80 percent sú muži, uviedol Andrej Demčenko oficiálny predstaviteľ štátnej pohraničnej služby. Podľa neho sa nie každého pýtajú na dôvod návratu. Avšak na základe rozhovorov s novinármi alebo strážou „jasne poznamenávajú, že nemôžu zostať ďaleko od situácie okolo svojej krajiny“.

16:10 Muž si zbiera svoje vec, ktoré ostali v byte po raketovom útoku. 

16:00 Príslušníci ruských inváznych vojsk rozohnali pokojný protest v okupovanom ukrajinskom meste Cherson tak, že na demonštrantov začali strieľať. S odvolaním sa na správy médií a videozáznam zdieľaný na sociálnych sieťach o tom v pondelok informovali stanice BBC a Sky News.

Predmetný videozáznam zachytáva demonštrantov utekajúcich z námestia v Chersone, zatiaľ čo v pozadí je počuť streľbu z automatickej zbrane, približuje BBC. Stanica dodáva, že v rôznych médiách sa objavili aj správy, že voči demonštrantom tam ruskí vojaci použili aj omračujúce granáty. BBC taktiež zachytila informácie o tom, že na mieste utrpelo zranenia viacero ľudí.

15:48 Múzeum ruského Kremľa vrátilo umelecké diela, ktoré malo z dôvodu výstavy požičané od španielskeho Museo del Prado. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dva zdroje zo španielskych inštitúcií.

Ruské múzeum vrátilo portrét cisára Svätej rímskej ríše Karola V. od Juana Pantoju de la Cruza z roku 1605 a jeho brnenie, informujú zdroje.

15:45 Súd v Moskve v pondelok vyhlásil sociálne siete Facebook a Instagram za extrémistické a zakázal ich. Stalo sa tak na základe obvinenia, že ich materská firma, americký technologický gigant Meta, počas vojny na Ukrajine toleruje na sociálnych sieťach prejavy rusofóbie. Informovala o tom agentúra AFP.

Okresný súd v Moskve sa tak stotožnil so žiadosťou prokuratúry o zákaz týchto dvoch platforiem sociálnych médií za „vykonávanie extrémistických aktivít“. AFP dodala, že služba WhatsApp spoločnosti Meta nebude zakázaná, pretože nejde o verejnú platformu.

Meta Meta Reuters

15:42 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že pri pondelkovom ruskom raketovom útoku na vojenský výcvikový priestor na severozápade Ukrajiny zahynulo viac než 80 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že ruské tvrdenie o počte obetí nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

K útoku ruských inváznych síl došlo v blízkosti obce Nova Ľubomyrka, ktorá leží v Rivnenskej oblasti.  

15:40 Medzinárodná šachová federácia na šesť mesiacov diskvalifikovala šachistu Sergeja Karjakina, ktorý podporoval ruskú agresiu proti Ukrajine. Informoval o tom server Nexta.

15:17 Ruská armáda oznámila, že v blízkosti obliehaného juhoukrajinského mesta Mariupol zakotvilo veľké podporné plavidlo ruského námorníctva určené na prevoz vojenskej techniky. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Plavidlo Orsk zakotvilo v ukrajinskom prístave Berďansk, ktorý už okupovali ruské invázne sily. Berďansk leží na pobreží Azovského mora a od Mariupolu je vzdialený asi 70 kilometrov.

Podľa portálu Zvezda, ktorý spravuje ruská armáda, sa na lode Orsk zmestí až 20 tankov alebo 50 obrnených transportérov. Do inváznych operácií na Ukrajine je zapojených 10 takýchto transportných plavidiel.

15:07 Medzinárodné prostredie prechádza veľkými zmenami, od pandémie COVID-19 až po ukrajinskú krízu, pričom svetový mier a rozvoj čelia vážnym výzvam. „Svet nie je ani pokojný ani stabilný," povedal v piatok čínsky prezident Si Ťin-pching a vyzval Čínu a USA, aby niesli svoj podiel medzinárodnej zodpovednosti a pracovali pre svetový mier a pokoj. Si Ťin-pching to poznamenal počas videohovoru s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý sa uskutočnil na jeho žiadosť.

„Ako lídri najväčších krajín sa musíme zamyslieť nad tým, ako správne riešiť otázky globálnych ohnísk a predovšetkým mať na pamäti globálnu stabilitu, prácu a život miliárd ľudí," povedal Si Ťin-pching Bidenovi.

15:01 Siri Singh Sahib Corporation, skupina náboženských a duchovných organizácií, ktoré sa venujú osvieteniu jednotlivcov a komunít na celom svete, a jej globálna komunita sikhov, duchovných lídrov, učiteľov Kundalini jogy, študentov a dobrovoľníkov, sa zjednocuje vo výzve za mier a na podporu pre tých, ktorých zasiahol konflikt na Ukrajine.

14:56 Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zablokoval do 30. júna weby Hlavné správy, Armádny magazín, Hlavný denník a Infovojna. Na stránke identifikovali škodlivú aktivitu podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti. Pre TASR to uviedol hovorca Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Peter Habara.

Inštitút blokovania zaviedla novela kybernetického zákona v rámci opatrení súvisiacich so situáciou na Ukrajine. Zamedziť má šíreniu škodlivého obsahu na internete. NBÚ môže kompetenciu využívať do konca júna 2022.

14:52 Úrad britského premiéra na Downing Street v pondelok uviedol, že Rusko nesie zodpovednosť za minulotýždňové podvodné telefonáty členom britskej vlády. Británia začala v tejto súvislosti vyšetrovanie, informovala stanica Sky News.

14:50 Ukrajina obviňuje Rusko z únosov detí z okupovaného Donbasu, informuje The Kyiv Independent. Podňa ministerstva zahraničných vecí bolo do Ruska "nezákonne deportovaných" 2389 detí z Rusmi kontrolovaného Donbasu. 

14:46 Ruský stíhací bombardér dnes vstúpil do vzdušného priestoru Poľska, informoval o tom server Nexta. Stalo sa tak hneď po oznámení poľského vedenia o možnom nasadení poľských mierových síl na Ukrajine, aby sa zaistila bezpečnosť civilného obyvateľstva. 

14:26 Záver uplynulého týždňa bol v porovnaní s predchádzajúcim omnoho pokojnejší, keď do Košíc pricestovalo približne 4200 utečencov. Počet návštevníkov humanitárneho centra v priestoroch kúpaliska Červená hviezda tak klesol takmer o polovicu. TASR o tom za magistrát informovala Jana Poľová s tým, že v košických školách je momentálne 176 detí z Ukrajiny.

14:21 Od začiatku ruskej invázie z 24. februára utieklo z Ukrajiny už 3.489.644 ľudí. Len od nedele sa ich počet zvýšil o ďalších 100.600. Oznámil to v pondelok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorého cituje agentúra AFP.

Približne 90 percent z týchto utečencov tvoria ženy a deti, keďže muži vo veku 18–60 rokov sú povinní slúžiť v armáde a nesmú opúšťať krajinu.

V súčasnosti sa predpokladá, že v dôsledku vojny na Ukrajine opustilo svoj domov už viac ako desať miliónov ľudí, teda viac než štvrtina populácie žijúcej v regiónoch spravovaných vlády. Podľa UNHCR toto číslo zahŕňa Ukrajincov, ktorí sa uchýlili do zahraničia, i vnútorne vysídlené osoby na ukrajinskom území.

Reuters

14:01 Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) poskytne partnerskej ukrajinskej Černihivskej regionálnej štátnej správe materiálnu pomoc za 50.000 eur. Pomoc na odstraňovanie následkov ruskej vojenskej agresie odsúhlasili v pondelok poslanci Zastupiteľstva TSK jednomyseľne.

Ako informoval predseda TSK Jaroslav Baška, Trenčiansky kraj požiadalo o pomoc vedenie Černihivskej regionálnej štátnej správy písomne 3. marca.

13:57 Európska únia by mala v pondelok schváliť stratégiu, ktorá zahŕňa zriadenie vojenskej sily rýchleho nasadenia v počte 5000 vojakov, a zároveň sa zaviaže zvýšiť svoje vojenské výdavky, aby mohla od roku 2025 v prípade potreby sama podnikať vojenské intervencie. V pondelok to naznačil šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Borrell to uviedol pre začatím zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci, ktorá sa koná na úrovni šéfov diplomacie a obrany.

13:55 Na podporu ľudí postihnutých krízou na Ukrajine poskytne spoločnosť Ingersoll Rand (burzový index NYSE:IR) v spolupráci so Svetovým potravinovým programom USA (WFP USA) potravinovú pomoc Ukrajine. Spoločnosť Ingersoll Rand, globálny dodávateľ riešení pre vytváranie kritických tokov a priemyselných riešení, venovala 250 000 dolárov na podporu núdzovej distribúcie potravín Svetového potravinového programu OSN a zaviazala sa poskytnúť ďalších až 250 000 USD prostredníctvom zodpovedajúcich príspevkov zamestnancov. Okrem toho sa zaviazala prispieť ďalšími 500 000 dolármi vo forme darov pozostávajúcich z kritických výrobkov určených na pomoc s riešeniami v oblasti zdravotníctva, vody, hygieny a reakcie na katastrofy pre ľudí na Ukrajine.

13:37 Úrady v ukrajinskom prístavnom meste Odesa obvinili ruské jednotky z toho, že v pondelok ráno zaútočili na obytné budovy na predmestí. Ide o prvý takýto útok na tento čiernomorský prístav, píše agentúra Reuters.

Podľa mestského zastupiteľstva pri útoku neutrpel nikto zranenia, vznikol však požiar. „Išlo o budovy, v ktorých v mieri žili ľudia,“ uviedol starosta Odesy Hennadij Truchanov. Agentúra Reuters pripomína, že Rusko popiera, že útočí na civilné ciele.

13:11 V priestoroch telocvične Gymnázia Andreja Sládkoviča (GAS) v Banskej Bystrici vzniklo krátkodobé núdzové útočisko pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý centrum zriadil, hľadá i dobrovoľníkov ochotných poskytovať ľuďom z Ukrajiny v priestoroch centra základnú asistenčnú pomoc. V pondelok o tom informoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

13:01 Európska komisia (EK) spustila v pondelok osobitnú výzvu v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) na pomoc členským štátom EÚ, ktoré prijímajú utečencov z Ukrajiny, a pre postupné ukončenie ich závislosti od fosílnych palív z Ruska. Informuje spravodajca TASR.

Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v tejto súvislosti upozornila, že EÚ zareagovala na ruskú inváziu na Ukrajine pohotovo, jednotne a dôrazne. Podľa jej slov Nástroj technickej podpory je flexibilný nástroj, ktorý sa dokáže prispôsobiť rôznym politickým okolnostiam.

„Teraz sme pripravení pomôcť členským štátom privítať a integrovať ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine a znížiť závislosť týchto krajín od fosílnych palív, vrátane tých, ktoré pochádzajú z Ruska, investovaním do čistých zdrojov energie a energeticky účinných technológií,“ vysvetlila komisárka v správe pre médiá. 

12:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera telefonoval s hercami Ashtonom Kutcherom a Milou Kunis. 

„Ashton Kutcher a Mila Kunis, narodená v Černivtsi, boli medzi prvými, ktorí reagovali na našu tragédiu a už vyzbierali 35 miliónov dolárov na pomoc utečencom z Ukrajiny,“ napísal na sociálnej sieti ukrajinsky prezident. Na záver dodal, že Kutcher a Kunis patria k skutočným vzorom pre spoločnosť.

12:41  Najmenej osem ľudí zahynulo v noci na pondelok pri ostreľovaní viacerých budov a nákupného centra v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, uviedla tamojšia generálna prokuratúra. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Na fotografiách a videozáznamoch z miesta útokov v severozápadnej časti Kyjeva bolo vidieť veľkú spúšť. V okolí zničeného nákupného strediska boli porozhadzované aj figuríny z výkladov. Záchranné zložky sa usilovali uhasiť požiar a odstraňovali časti trosiek, opisuje DPA.

12:29 Poľská vláda chce v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu pozmeniť svoju ústavu tak, aby mohla zvýšiť výdavky na obranu a skonfiškovať majetok ruských oligarchov, uviedol v pondelok hovorca vlády Piotr Müller, ktorého citovala agentúra Reuters.

Varšava už v reakcii na udalosti na Ukrajine oznámila, že zvýši výdavky na obranu na tri percentá HDP. To by však mohlo viesť k prekročeniu rozpočtových limitov zakotvených v ústave.

„Poľská armáda musí byť okamžite vybavená podľa najvyšších štandardov, preto jednou z navrhovaných zmien ústavy bude vyňatie výdavkov na armádu a zbrojenie zo stropu pre verejný dlh,“ povedal Müller.

12:21 Zoznam voľných pracovných príležitostí pre utečencov pred vojnou na Ukrajine zverejnil Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Uplatnenie môžu nájsť v organizáciách jeho zriaďovateľskej pôsobnosti v oblasti školstva, kultúry či sociálnej starostlivosti, informoval o tom predseda Jozef Viskupič. 

12:04 Ruský prezident Vladimir Putin pácha na Ukrajine vojnové zločiny a ďalšie sankcie sú jediným spôsobom, ako ho zastaviť, uviedol v pondelok český premiér Petr Fiala na sociálnej sieti Twitter. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Musíme naďalej presadzovať jasný a jednotný postup voči Rusku a ďalšie sankcie, je to jediná cesta, ako Putina zastaviť,“ napísal Fiala na Twitteri.

12:02  Švajčiarsko musí zmraziť účty ruských oligarchov a skonfiškovať ich majetok. Vyhlásil to v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki po stretnutí so švajčiarskym prezidentom Ignaziom Cassisom vo Varšave. TASR informácie priniesla na základe správ agentúr PAP a Reuters.

11:43 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v pondelok oznámil, že v hlavnom ukrajinskom meste bude zavedený zákaz vychádzania, ktorý potrvá do stredajšieho rána. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP.

Zákaz vychádzania začne platiť v pondelok večer o 20:00 h miestneho času (19:00 SEČ) a potrvá do stredy 07:00 h miestneho času (06:00 SEČ), napísal Kličko v aplikácii Telegram.

Ďalej uviedol, že nebudú otvorené obchody, lekárne, čerpacie stanice a ďalšie prevádzky a po meste sa budú môcť pohybovať len vozidlá s osobitným povolením.

11:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok európskych lídrov, aby prestali obchodovať s Ruskom. TASR prevzala správu do agentúry AFP.

„Prosím, nesponzorujte zbrane tejto krajiny, Ruska. Žiadne eurá pre okupantov. Zatvorte pred nimi všetky svoje prístavy. Nevyvážajte im svoj tovar. Odopierajte energetické zdroje. Zatlačte, aby Rusko opustilo Ukrajinu,“ Zelenskyj povedal videoodkaze.

11:19 Embargo na dovoz ruskej ropy, ktoré presadzujú niektoré európske štáty v súvislosti s vojenskou inváziou Moskvy na Ukrajine, by malo priamy dosah na všetkých, uviedol v pondelok vo vyhlásení Kremeľ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ropné embargo je „rozhodnutie, ktoré zasiahne každého“, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

11:15 Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu prišlo do Poľska z Ukrajiny už vyše 2,1 milióna ľudí. Počet ľudí, ktorí denne prekračuje ukrajinsko-poľské hranice, však klesá. TASR o tom informuje na základe správ agentúry PAP a televízie BBC.

Poľská pohraničná stráž v pondelok na sociálnej sieti Twitter uviedla, že poľské hranice prekročilo z Ukrajiny od začiatku vojenského konfliktu už 2.114.000 ľudí.

Podľa pohraničnej stráže prišlo v nedeľu z Ukrajiny do Poľska viac ako 33.800 ľudí, čo je o približne 16 percent menej ako deň predtým.

10:54 Bývalý anglický futbalista David Beckham, ktorý je od roku 2005 veľvyslancom dobrej vôle Detského fondu OSN (UNICEF), odovzdal v nedeľu kontrolu nad svojím účtom na sociálnej sieti Instagram jednej ukrajinskej lekárke. Tá následne počas dňa zverejnila na jeho účte zábery z perinatálneho centra v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov, kde pomáhajú matkám po pôrode. Informovala o tom agentúra DPA.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa David Beckham (@davidbeckham)

10:52 Na Slovensko prišlo od začiatku vojny už takmer 250-tisíc ukrajinských utečencov. V posledných dňoch ich počet klesá. 

Do konca minulého týždňa prekročilo slovensko-ukrajinské hranice 249 505 osôb, informovalo o tom ministerstvo vnútra. Boli medzi nimi najmä ženy a deti, ale aj cudzinci, ktorí sa cez Slovensko vracajú z vojnou zasiahnutej Ukrajiny do svojich krajín. 

O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo zhruba 44 700 ľudí. To im umožní prístup k zdravotnej starostlivosti alebo na pracovný trh. 

10:36 Byty v Česku vlastnia 80-roční rodičia ruského ministra školstva Sergeja Kravcova (47), ako aj oceliarsky magnát Alexandr Abramov. Informoval o tom v pondelok spravodajský server Aktuálně.cz, ktorý spolu s denníkom Hospodářské noviny (HN) zmapovali stámiliónové majetky prominentov režimu prezidenta Vladimira Putina v ČR.

10:27 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell označil v pondelok ruský útok na ukrajinské prístavné mesto Mariupol za „obrovský vojnový zločin“. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„To, čo sa v súčasnosti deje v Mariupole, je obrovský vojnový zločin, pri ktorom dochádza k ničeniu všetkého, bombardovaniu a zabíjaniu všetkých,“ povedal Borrell na začiatku pondelkového zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ.

10:23 Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová obhajovala v nedeľu mlčanlivosť spolkovej vlády v Berlíne v súvislosti s dodávkami zbraní na Ukrajinu. Píše o tom agentúra DPA.

„Nehovoríme o tom verejne,“ povedala ministerka zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) pre televíznu stanicu ARD. Pri prvých dodávkach zbraní na Ukrajinu, kde prebieha ruská vojenská invázia, boli podľa nej zverejnené termíny a trasy, v dôsledku čoho boli zainteresované osoby ohrozené na živote. „A z tohto dôvodu nebudeme o počte zbraní, termínoch, kedy majú byť dodané, ani o trasách verejne hovoriť. Pretože chceme, aby zbrane prišli tam, kde ich naliehavo potrebujú,“ spresnila Lambrechtová.

10:21 Objavila sa petícia za premenovanie adresy ruského veľvyslanectva v Berlíne. Autori navrhujú zmenu názvu na „námestie Volodymyra Zelenského 1-3“. Petícia poputuje do poslaneckej snemovne a do senátu. Informuje o tom server Nexta.

10:09 Ruské sily nedosiahli v nedeľu žiadny výrazný vojenský pokrok na Ukrajine. Rusi však v okolí hlavného mesta Kyjev čoraz viac vytvárajú obranné pozície a pripravujú sa na rozmiestnenie ďalších delostreleckých a palebných prostriedkov. Vyplýva to z najnovšej analýzy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú zverejnil na svojej internetovej stránke.

Podľa amerického think-tanku začali zrejme Rusi v okolí Kyjeva vytvárať mínové polia. Z analýzy ISW vyplýva, že ukrajinskej armáde sa darí úspešne vzdorovať Rusom v ďalších častiach krajiny.

9:35 Valné zhromaždenie OSN bude v nasledujúcich dňoch podľa očakávania hlasovať o rezolúcii na zlepšenie humanitárnej pomoci pre Ukrajinu, kde prebieha ruská vojenská invázia. Informuje o tom v pondelok agentúra DPA.

9:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol Jeruzalem ako mesto, ktoré by mohlo hostiť jeho mierové rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ide o najnovšiu snahu najvyššieho ukrajinského predstaviteľa stretnúť sa so svojím ruským náprotivkom. Informovala v pondelok agentúra AFP.

Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom v nedeľu večer na sociálnej sieti Telegram poďakoval izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi za jeho snahu o sprostredkovanie týchto mierových rokovaní. „Sme za túto snahu vďační. Skôr alebo neskôr tak môžeme začať diskusiu s Ruskom, a to možno v Jeruzaleme. Je to to správne miesto na to, aby sme našli mier,“ uviedol Zelenskyj.

9:29 V nedeľu (20. 3.) prišlo na Slovensko 4467 ľudí z Ukrajiny. Hraničnými priechodmi prešlo 823 mužov, 2274 žien a 1370 detí. O dočasné útočisko požiadalo 4467 osôb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 225 policajtov, 40 hasičov, 117 colníkov, 401 vojakov, dvaja duchovní, 242 dobrovoľníkov a 48 príslušníkov zahraničných zložiek.

9:23 Zábery z bezpečnostnej kamery nákupného centra v Kyjeve počas raketového útoku. 

9:11 Únik amoniaku v chemickom závode v meste Sumy je zanedbateľný, informuje The Kyiv Independent. Záchranári uviedli, že pre miestnych to nepredstabuje žiadne nebezpečenstvo. 

8:54 Jedna z najväčších mediálnych spoločností Russian Media Group (RMG) vydala niekoľko dní po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vyhlásenie s vysvetlením, prečo už nebude na obľúbených rozhlasových alebo televíznych hudobných kanáloch hrať skladby istých umelcov. Uviedla to v nedeľu spravodajská stanica BBC.

„Dôvodom tohto rozhodnutia boli ostré vyhlásenia týchto hudobníkov na adresu Ruska v kontexte náročnej situácie medzi Ruskom a Ukrajinou,“ uvádzalo sa v spomínanom stanovisku.

8:46 Únik amoniaku v chemickom závode v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny v pondelok ráno nastal po poškodení nádrže v dôsledku ruského ostreľovania. Únik zamoril oblasť s polomerom viac ako 2,5 kilometra. TASR správu prevzala z agentúry AP a denníka The Guardian.

„Následkom ostreľovania ruským nepriateľom bola poškodená nádrž s čpavkom s kapacitou 50 ton,“ povedal gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj, píše The Guardian.

8:44 Následky ruského raketového útoku na nákupné centrum Retroville v Kyjeve.

8:30 Ruské sily odpálili v pondelok dve rakety na vojenský výcvikový priestor v Rivnenskej oblasti na západe Ukrajiny, uviedol tamojší gubernátor Vitalij Kovaľ. TASR prevzala správu od stanice BBC.

Kovaľ vo videoodkaze informoval, že k útoku došlo v ranných hodinách. Stanica BBC uviedla, že toto tvrdenie nebola schopná nezávisle overiť.

8:26 Britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb uviedlo, že hlavným vojenským cieľom Ruska naďalej zostáva dobytie hlavného mesta Kyjev. Informoval o tom v pondelok denník The Guardian.

8:13 Zvýšené nasadenie ruských dronov zaznamenali v nedeľu v oblasti juhoukrajinského prístavného mesta Odesa i v jeho okolí. Informovala o tom agentúra DPA.

„Všetko je však pokojné, nedošlo k žiadnym útokom,“ uviedol gubernátor Odeskej oblasti Maxym Marčenko, ktorého citoval denník Ukrajinska pravda.

7:48 Najmenej šesť ľudí prišlo o život v nedeľu neskoro večer pri leteckom útoku ruských vojenských jednotiek na nákupné centrum v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

7:02 Delegácie Ukrajiny a Ruska budú v pondelok pokračovať v rozhovoroch. Oba tímy chcú nové kolo rokovaní začať prostredníctvom videokonferencie dopoludnia, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR o tom informuje na základe pondelkovej správy agentúry DPA.

6:01 V chemickom závode v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny došlo v pondelok skoro ráno k úniku amoniaku. Úrady ľudí v okolí vyzvali, aby sa uchýlili do bezpečia pokiaľ možno v pivniciach alebo prízemiach, keďže jedovaný plyn so štipľavým zápachom je ľahší ako vzduch. Informácie priniesli stanica BBC a agentúra AFP.

5:04 Niekoľko dní po návšteve Kyjeva slovinský premiér Janez Janša v nedeľu oznámil návrat diplomatov svojej krajiny do Kyjeva. Ukrajina potrebuje priamu diplomatickú podporu, odôvodnil tento krok v nedeľu večer s tým, že do ukrajinskej metropoly sa vrátia "dobrovoľníci". TASR správu prevzala od stanice BBC a agentúry DPA.

4:43 Francúzsko zmrazilo a zadržalo majetok ruských oligarchov v hodnote približne 850 miliónov eur. Oznámil to v nedeľu francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire, informovala agentúra DPA.

3:14 Najmenej jeden človek zahynul v nedeľu neskoro večer pri vzdušnom útoku ruských síl, ktorý zasiahol nákupné stredisko v ukrajinskej metropole Kyjev. Informovali o tom agentúry AFP a AP, ako aj denník The Guardian.

V meste bolo v čase útoku počuť mohutný výbuch a v troskách nákupného centra Retroville bolo následne vidno požiar, uviedli novinári AFP.

1:57 Grécky diplomat, ktorý zostával v obliehanom ukrajinskom Mariupole aj počas bombardovania, v nedeľu uviedol, že tamojšiu skazu možno porovnať s úplným zničením miest ako Stalingrad alebo sýrske Aleppo počas vojen v minulosti. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

1:32 Čínsky veľvyslanec v Spojených štátoch v nedeľu uviedol, že jeho krajina neposiela Rusku zbrane na použitie na Ukrajine. Definitívne však nevylúčil možnosť, že by tak Peking nemohol urobiť v budúcnosti, informovali agentúra AFP a denník The Guardian.

„Existujú dezinformácie o tom, že Čína poskytuje Rusku vojenskú pomoc. To odmietame,“ povedal veľvyslanec Čchin Kang v televízii CBS po otázke, či by Čína mohla poslať financie alebo zbrane do Ruska.

1:20 Ukrajinské vedenie odmietlo ultimátum na kapituláciu obrancov obliehaného mesta Mariupol na juhovýchodnom pobreží krajiny, ktoré im dala do pondelkového rána ruská armáda. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AP.

„Nebude žiadna kapitulácia, žiadne zloženie zbraní,“ povedala podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková v noci na pondelok pre spravodajský server Ukrajinska pravda. Podľa jej slov o tomto stanovisku už informovali ruskú stranu. Vereščuková súčasne žiadala ruskú armádu o otvorenie humanitárnych koridorov do zničeného mesta. 

00:03 Niekoľkým desiatkam pracovníkov vyradenej Černobyľskej jadrovej elektrárne na severe Ukrajiny umožnili zo závodu odísť po tom, ako ich tam ruské jednotky viac než tri týždne držali fakticky ako rukojemníkov. Informovala o tom v nedeľu stanica BBC.

Celkovo 64 zamestnancov, ktorí odišli, podľa správy nahradilo 46 kolegov, ktorí sa dobrovoľne prihlásili do práce. Bližšie podrobnosti o dohode o výmene pracovníkov, o ktorej podľa agentúry AP informoval manažment elektrárne, neboli známe.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:26