Ilustračný obrázok.TASR/AP
StoryEditor

Čína sa snaží zvrátiť starnutie populácie. Párom povolila mať až tri deti

TASR31.05.2021., 10:47h
Čínska populácia starne. Jedným z opatrení ako tomu chce tamojšia vláda predísť, je uvoľnenie rodinnej politiky.
Lajkuj Brainee.sk na

Čínska vláda v pondelok opäť uvoľnila rodinnú politiku a povolila párom mať až tri deti, informovali agentúry DPA a AP s odvolaním sa na miestne média.

K uvoľneniu došlo v súvislosti s posledným sčítaním obyvateľstva, ktoré ukázalo, že čínska populácia starne.

Tri deti

„Implementácia zákona, ktorý povoľuje mať párom tri deti, a ďalšie podporné opatrenia majú napomôcť vylepšiť štruktúru čínskej populácie,“ píše sa v správe médií po pondelkovom zasadnutí Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, ktorý hostil prezident Si Ťin-pching.

Politika jedného dieťaťa na ústupe

Čína zaviedla „politiku jedného dieťaťa“ v roku 1979 so snahou spomaliť rýchly nárast populácie. Opatrenie bolo zrušené v roku 2016, čínska vláda vtedy povolila občanom mať dve deti. V roku 2016 Čína zaznamenala mierny nárast počtu pôrodov.

Od roku 2017 však miera pôrodnosti v Číne neustále klesá. Údaje ukazujú, že v roku 2020 bolo v Číne približne desať miliónov registrovaných pôrodov, čo je o 15 percent menej než v roku 2019.

Emancipácia

Zmena tak nepriniesla očakávanú populačnú explóziu; emancipované čínske ženy totiž často odkladajú alebo sa vyhýbajú pôrodu a mladé páry obviňujú z neschopnosti založiť si rodinu rastúce náklady na živobytie či nedostatočnú pomoc od štátu.

Očakáva sa, že počet čínskych dôchodcov sa do roku 2025 zvýši na 300 miliónov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:25