EA Sports, CD Projekt Red, Epic Games
StoryEditor

Ukrajina patrí k najväčším videoherným centrám Európy. Herní giganti preto vo veľkom bojkotujú Rusko

Miroslav Kamody20.03.2022., 11:00h
Podporu Ukrajine vyjadrili mnohé spoločnosti po celom svete. Herný priemysel rozhodne nezaostáva. Koniec koncov, Ukrajina je pre neho silným hráčom na trhu.
Lajkuj Brainee.sk na

Málokto to vie, no Ukrajina už dlho patrí k najväčším herným vývojovým centrám v Európe. Práve tu vznikajú hry, ako napríklad Metro 2033, S.T.A.L.K.E.R., detektívne hry Sherlocka Holmesa a nespočetné množstvo ďalších, pripomína portál GamesRadar+.

Mnohé štúdiá, sídliace v tejto vojnou zmietanej krajine, využili svoje silné sociálne siete na to, aby odsúdili ruskú agresiu. Zároveň hráčom odkázali, ako môžu najlepšie pomôcť. Patria sem štúdiá GSC Game World, Frogwares, Vostok a Sengi Games.

Pomáha každý

Nezostalo však iba pri domácich štúdiách. K podpore Ukrajiny sa postupne pridali takmer všetci poprední herní giganti. Niektorí pozastavili predaj hier, iní zašli ešte ďalej. Ako vyzerá ich podpora? 

​​​11 Bit Studios

Už koncom februára herné štúdio oznámilo, že celý výťažok zo svojej hry This War of Mine venuje Červenému krížu na pomoc Ukrajine. „Ako poľské herné štúdio a tvorcovia celosvetovo uznávanej protivojnovej hry This War of Mine – hry, ktorá priamo hovorí o utrpení a biede civilistov, ktorí sú zasiahnutí vojnou – by sme chceli týmto oznámiť vyhlásenie našej spoločnosti: stojíme proti ruskej invázii na Ukrajinu,” napísali vývojári na Twitteri.

Prostredníctvom predaja This War of Mine (a všetkých DLC) spoločnosť 11 Bit Studios oznámila, že sa vyzbieralo 850-tisíc dolárov, ktoré boli venované ukrajinskému Červenému krížu.

Activision Blizzard

Štúdio, ktoré sa preslávilo hrami, ako Overwatch a World of Warcraft, sa rozhodlo zastaviť predaj hier a možnosť herných mikrotransakcií v Rusku. Toto rozhodnutie nateraz platí minimálne do skončenia konfliktu na Ukrajine. Okrem toho spoločnosť oznámila, že bude pokračovať v hľadaní spôsobov, ako podporiť ukrajinský ľud.

CD Projekt Red

Herná spoločnosť sa rozhodla darovať milión zlotých (cez 212-tisíc eur) poľskej organizácii humanitárnej pomoci v rámci solidarity s obeťami konfliktu. Poľsko je pritom krajinou, kde uteká najviac Ukrajincov pred vojnou.

Okrem toho však firma potvrdila, že zastaví predaje hier do Ruska a Bieloruska. Spoločnosť vlastní aj platformu GOG, ktorá na územiach týchto dvoj krajín nebude ponúkať žiadne hry.

EA Games

Herný gigant EA nás každoročne zásobuje najpopulárnejšou futbalovou hrou FIFA či hokejovou NHL. To však už neplatí pre Rusko a Bielorusko. Spoločnosť sa rozhodla z krajín stiahnuť minimálne do momentu, kým konflikt na Ukrajine neskončí. Týka sa to aj „balíkov virtuálnej meny“, ktoré dopĺňajú obsah hier.

EA spolupracuje aj so svojimi platformovými partnermi na odstránení svojich titulov z ich obchodov a zastavení predaja nového herného obsahu v regióne. Herný gigant sa tiež rozhodol k radikálnemu kroku - odstránení ruských tímov z hier FIFA 22 a NHL 22.

Epic Games

Tvorcovia hry Fortnite uviedli, že zastavujú obchod s Ruskom. Zároveň však spoločnosť potvrdila, že nebude blokovať prístup k svojim hrám.

„Neblokujeme prístup z rovnakého dôvodu, prečo ostatné komunikačné nástroje zostávajú online: slobodný svet by mal nechať všetky dialógy otvorené,“ odkázalo Epic Games.

Nintendo

Nintendo zastavilo predaj a dodávky do Ruska po svojom prechode na uvedenie ruského eShopu do režimu údržby – bráni tak hráčom kupovať digitálne hry.

„Rozhodli sme sa v dohľadnej budúcnosti pozastaviť dodávky všetkých produktov Nintendo do Ruska,“ uviedlo Nintendo vo vyhlásení pre IGN. Týka sa to tak aj konzoly Switch. Nintendo tiež odložilo vydanie Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp „vo svetle nedávnych svetových udalostí“.

​​Microsoft

Microsoft oznámil, že pozastavil všetky nové predaje produktov a služieb Microsoftu v Rusku. Pozastavenie zahŕňa okrem iného aj sytém Windows a konzoly Xbox. Prezident a podpredseda Brad Smith vydal vyhlásenie o rozhodnutí v blogovom príspevku na oficiálnej webovej stránke Microsoftu.

Spolu s pozastavením predaja Smith potvrdil, že Microsoft „zastavuje mnohé aspekty nášho podnikania v Rusku v súlade s rozhodnutiami vládnych sankcií“ a že „úzko koordinuje a spolupracuje s vládami Spojených štátov, Európskej únie a Spojeného kráľovstva.“

Sony

9. marca spoločnosť oznámila, že pozastavila všetky dodávky softvéru a hardvéru do Ruska. Rozhodnutie zastaviť predaj PlayStation 5, hier a prevádzky obchodu PlayStation Store v krajine nasleduje podobné kroky od spoločností ako Microsoft a Nintendo.

Vo vyhlásení pre The Verge spoločnosť tiež potvrdila, že darovala dva milióny dolárov Vysokému komisárovi OSN pre utečencov a mimovládnej organizácii Save the Children na podporu tých, ktorých zasiahla ruská invázia na Ukrajinu.

Take-Two

Materská spoločnosť vývojárov Rockstar (GTA 5 a Red Dead Redemption 2), ako aj vydavateľstva hier Tiny Tina's Wonderland a NBA 2K22 2K Games, zasadila hráčom v Rusku a Bielorusku tvrdú facku. Majiteľ populárnych hier totiž v krajinách pozastavil ich predaj. 

Ubisoft

Ubisoft tiež patrí medzi veľkých vývojárov a vydavateľov, ktorí zastavujú predaj hier v Rusku. Štúdio, ktoré stojí za Assassin's Creed Valhalla či Far Cry 6, zverejnilo príspevok, ktorý sa týka toho, ako podporuje svoje tímy a obyvateľov Ukrajiny, kde má spoločnosť sídla v Kyjeve a Odese.

Jeho „najvyššou prioritou je postarať sa o bezpečnosť a pohodu našich tímov a ich rodín.“ Spoločnosť zdôraznila, že každému členovi tímu poskytla dodatočné finančné prostriedky, horúce linky a alternatívne riešenia. Medzi nimi je aj bývanie v susedných krajinách.

Unity

Vývojová platforma a herný engine Unity spustila dve iniciatívy na podporu postihnutých na Ukrajine. Vďaka partnerstvu s niekoľkými vydavateľmi spustila Unity balík Ukrajina Mega, ktorý obsahuje 32 assetov, ktoré boli darované po celom svete a 100 % výnosov z balíka pôjde priamo na humanitárne charitatívne organizácie.

Spoločnosť zaviedla aj program podpory vydavateľov, ktorý zabezpečuje, že 100 % čistých príjmov Unity z predaja aktív vytvorených ukrajinskými vydavateľmi pôjde na pomoc po zvyšok roka 2022.

Ďalšie herné spoločnosti, ktoré sa pridali k bojkotu Ruska po invázii na Ukrajinu:

Bandai Namco - Táto herná spoločnosť sa momentálne raduje z veľkého úspechu svojej najnovšej hry Elden Ring. Okrem toho však podporila Ukrajinu sumou 848-tisíc dolárov. Tie putovali organizácii Save the Children.

Necrosoft Games - Nezávislé štúdio predstavilo balík charitatívnych hier na pomoc Ukrajine. Balík s obsahom od celkovo 732 autorov obsahuje hry ako A Short Hike, Backbone, Cloud Gardens, Superhot, Celeste či Minit a mnoho ďalších. Balíček si môžeš zakúpiť na Itch.io za minimálne 10 dolárov, pričom celý výťažok bude rozdelený medzi International Medical Corps a organizáciu Voices of Children.

Pokemon Company - Spoločnosť darovala 200-tisíc dolárov svojim partnerom GlobalGiving na pomoc pri poskytovaní humanitárnej pomoci.

Remedy - Vývojár Alan Wake a Control daroval 50-tisíc eur Červenému krížu na pomoc ľuďom na Ukrajine. 

John Romero vytvoril novú úroveň pre Doom 2 nazvanú One Humanity, ktorú je možné zakúpiť s tým, že 100% výnos pôjde na Červený kríž a Centrálny fond núdzovej reakcie OSN.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:34