Kto je Ramzan Kadyrov?Profimedia
StoryEditor

Pýši sa tým, že môže robiť všetko, pokiaľ ho bude Putin podporovať. Kto je čečenský vodca Kadyrov ?

somidnes. cz14.03.2022., 13:30h
Čečensky vodca a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Razman Kadyrov sa má nachádzať na Ukrajine po boku svojich hrdlorezov, ktorí majú zlikvidovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Kto je čečenský prezident, ktorý vládne tvrdou rukou už 15 rokov?
Lajkuj Brainee.sk na

Ramzan Kadyrov v Čečensku vládne neohrozene už 15 rokov. „Pokiaľ ma bude Putin podporovať, môžem robiť všetko,“ povedal pred pár rokmi Ramzan Kadyrov korešpondentke amerického Newsweeku Anne Nemcovej.

Čečenský vodca a spojenec ruského prezidenta Vladimíra Putina Ramzan Kadyrov zrejme odcestoval na Ukrajinu. Uviedla to agentúra Reuters s odkazom na čečenské médiá, podľa ktorých sa Kadyrov stretol so skupinou Čečencov, ktorí v posledných dňoch útočia na ukrajinskú metropolu Kyjev po boku ruskej armády.

S vojakmi v tmavej miestnosti

Čečenská štátna televízia v nedeľu zverejnila video s informáciou, že Razman Kadyrov sa nachádza po boku svojich mužov na Ukrajine. Neuviedla však, kde presne sa zdržiava, ani z akého dátumu zábery sú. „Vodca Kadyrov spolu s bojovníkmi zúčastňujúcimi sa na špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine,“ hlása titulok videa.

To sa odohráva v tmavej miestnosti a ukazuje stretnutie Kadyrova so skupinou vojakov, ktorí mu opisujú svoje činy na Ukrajine. V pozadí visí na stene vlajka s podobizňou bývalého čečenského vodcu a Kadyrovovho otca Achmada.

Kadyrov na záberoch hovorí len krátko, a to keď mu jeden z vojakov hovorí, ako jeho jednotka ovládla sirotinec vzdialený sedem kilometrov od Kyjeva. „Stratégia, ktorú ste nám navrhli, sa ukázala ako stopercentne správna,“ hlási vojak, zatiaľ čo Kadyrov milostivo prikyvuje.

Ohradil sa voči pochybnostiam

Či Kadyrov na Ukrajinu skutočne odcestoval, alebo či ide o zinscenované video slúžiace propagande, podľa Reuters nemožno nezávisle overiť. Kadyrov na svojom účte na sociálnej sieti Telegram v nedeľu zaútočil na sériu príspevkov, ktorá jeho prítomnosť na Ukrajine spochybňovala.

„Aké či? Nevideli ste snáď to video?“ napísal Kadyrov, ktorý minulý týždeň zdieľal na internete videá čečenských bojovníkov na Ukrajine a pripustil, že niekoľko ich bolo pri stretoch zabitých.

Z povstalca až k Putinovi

Kto vlastne Kadyrov je? V prvej čečenskej vojne bojoval po boku svojho otca Achmata Kadyrova proti ruskej armáde. Tvrdí, že prvýkrát velil, keď mal „pätnásť alebo šestnásť“, teda zhruba v čase, keď čečenskí separatisti vyhlásili samostatnú republiku Ičkeria. Jeho otec Achmat bol jedným z kľúčových veliteľov prvej čečenskej vojny a stal sa aj čečenským muftím, teda najvyšším duchovným vodcom. Ramzan v tom čase velil jeho osobnej stráži, z ktorej sa postupne vyvinuli milície dnes nazývané kadyrovci.

Po nástupe Vladimira Putina do premiérskej funkcie v roku 1999 vpadli Rusi do Čečenska druhýkrát a otec aj syn Kadyrovovci prebehli na ich stranu.

Po tom, čo ruská armáda v júli 2000 ovládla Groznyj, bol Achmat Kadyrov menovaný hlavou dočasnej čečenskej administratívy a Ramzan Kadyrov sa stal náčelníkom prezidentskej bezpečnostnej služby. V ruských prezidentských voľbách v marci 2004 sa stal vedúcim regionálnej volebnej komisie. Po atentáte na jeho otca Achmata Kadyrova v máji 2004 bol menovaný vicepremiérom a fakticky sa stal šéfom čečenskej vlády. V decembri 2004 mu Vladimir Putin udelil titul Hrdina Ruskej federácie, najvyššie ruské vyznamenanie. Vo februári 2006 sa stal predsedom republikovej rady strany Jednotné Rusko, v súčasnosti najsilnejšej politickej strany v Rusku i Čečensku. Po demisii Alu Alchanova v roku 2007 bol menovaný prezidentom Čečenska. O štyri roky neskôr jeho vymenovanie potvrdil čečenský parlament.

Vášeň k dostihom 

Výmenou za to, že sa mu darí držať povstalcov na uzde, mu Moskva necháva prakticky neobmedzenú moc a nerieši jeho kontroverzné výroky ani „odkláňanie“ peňazí zo štátneho rozpočtu. Píše Idnes.cz.

Kadyrov je známy svojou vášňou ku konským dostihom. Z „odklonených peňazí“ financuje napríklad svoju dostihovú stajňu.

Jeho hnedák v roku 2015 Aldar mimochodom v máji vyhral Veľkú jarnú cenu v pražskej Chuchli. Hoci kvôli sankciám Európskej únie Kadyov nemôže so svojimi koňmi v Česku nijak narábať, len necelý mesiac pred ruskou inváziu na Ukrajine po jeho kone v Litoměřičku prišli dvaja muži.  Plánovali ich previezť cez Poľsko do Bieloruska. Mimo dosah sankcií, ktoré na Kadyrova pred ôsmimi rokmi uvalila Európska únia. „Ich konanie bolo nátlakové. Vynucovali si, aby sme kone vydali, že to je ich majetok,“ opísal Kopecký Radiožurnálu. Kone im nevydali.

Na muške majú Zelenského

Kadyrov sa sám soznačuje za "Putinovho pešiaka". Posiela svojich bojovníkov do konfliktov po boku tých ruských, vrátane súčasného konfliktu na Ukrajine. Napríklad, podľa šéfa ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksija Danilova, mali Kadyrovci zlikvidovať prezidenta Volodymyra Zelenského, ukrajinské bezpečnostné zložky tomu vraj ale zabránili. Sám Kadyrov následne priznal, že na Ukrajine dvaja Kadyrovci padli a šesť ich bolo zranených. Danilov zároveň vyhlásil, že Čečenci už skutočne zabili v Kyjevskej oblasti dvanásť zranených ruských vojakov. Danilov uviedol, že Ukrajina informácie o polohe Čečencov získala od ruskej tajnej služby FSB.

Osobný život

Hoci je polygamia v Rusku nezákonná, v čečenskej autonómnej republike to nie je nič neobvyklé. Ako už bolo povedané, v tejto prevažne moslimskej krajine môže mať každý muž podľa islamského práva až štyri manželky za predpokladu, že je schopný venovať im rovnakú pozornosť a podporu. Vrátane zaistenia náležitého bývania pre každú ženu. 

Profimedia

Obdobný spôsob života verejne podporoval aj Kadyrov: „Súhlasím, aby muž mal niekoľko manželiek, pokiaľ ich potrebuje a pokiaľ je schopný ich podporovať. Tým sa vyrieši aj demografický problém v Rusku.“ Dokonca aj jeho prvá oficiálna manželka Medni kedysi povedala, že by jej nevadilo, keby sa jej manžel znova oženil. Také je právo moslimov, vysvetlila.

Kadyrov napriek tomu nikdy verejne nepriznal, či má aj iné manželky. Na oficiálnych akciách sa objavuje iba s Medni Musaevnou Kadyrovou, s ktorou sa oženil v roku 1996. Má s ňou dvanásť vlastných a dve adoptované deti. Pri jednej príležitosti sa do tlače dostali informácie o neoficiálnom manželstve čečenského vodcu. 

Ďalšie dve manželky

Podľa vyšetrovania organizácie Organized Crime and Corruption Reporting Project z roku 2021 má Kadyrov druhú manželku menom Fatima Khazuyeva. Kadyrov sa údajne stretol s Khazuyevovou, keď mala štrnásť rokov na súťaži krásy v roku 2006

Keď sa reportéri začali touto otázkou zaoberať, zistili, že manželstvo Kadyrova s ​​finalistkou súťaže krásy je verejne známe v jej rodnej dedine Machkety, ležiacej asi 40 kilometrov južne od čečenského hlavného mesta Groznyj. Niekoľko obyvateľov dediny toto manželstvo potvrdilo.

Jeho treťou ženou by podľa investigace.cz mala byť tamojšia speváčka a tanečnica Amina Achmadova.

Reportéri navyše zistili, že Kadyrovove výdavky smerujúce k vydržiavaniu prvých dvoch manželiek ďaleko presahujú jeho oficiálny príjem: samotná hodnota ich nehnuteľností je minimálne 8 miliónov dolárov. Čo je viac ako dvojnásobok Kadyrovovho priznaného platu od roku 2008.

Rád sa chváli, že jeho šesťročný syn sa naučil naspamäť Korán. Baví ho box a raz sa stretol s bývalým šampiónom v boxe v ťažkej váhe Mikeom Tysonom. Okrem toho, je zberateľom športových áut. Známy je tiež svojou rozsiahlou zbierkou čečenských dýk . 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:16