TASR/AP Photo/Vadim Ghirda
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Rusi konečne priznali, že vojna na Ukrajine sa nevyvíja podľa ich predstáv

ČTKTASRkam14.03.2022., 07:00h
Vojna na Ukrajine pokračuje. Rusko požiadalo Čínu o pomoc, hlavné mesto Ukrajiny sa postupne pripravuje na blokádu a obranu pred armádou Vladimira Putina.
Lajkuj Brainee.sk na

Najdôležitejšie udalosti dnešného dňa

  • Slovensko rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v SR. Dôvodom je ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Denník N v pondelok informoval, že slovenské bezpečnostné zložky mali zadržať tri osoby pre podozrenie z vyzvedačstva.
  • Ruská vojenská operácia na Ukrajine nepostupuje tak rýchlo, ako si Kremeľ predstavoval, povedal šéf ruskej Národnej gardy Viktor Zolotov.
  • Slovensko je úplne závislé od ruského plynu a ropy, urobiť zmenu dodávateľov týchto komodít nie je jednoduché. Uviedol to bývalý rektor Slovenskej technickej univerzity Vladimír Báleš.
  • Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že vojna na Ukrajine môže zhoršiť priebeh pandémie koronavírusu.
  • Hovorca Kremľa obvinil Spojené štáty a Európsku úniu, že podnecujú Rusko k dobývaniu veľkých miest na Ukrajine, aby potom na Rusko zvaľovali vinu za smrť civilistov.
  • Ukrajinská armáda poprela obvinenie Ruska, že uskutočnila raketový útok na separatistickú Donetskú ľudovú republiku. Informuje o tom agentúra Reuters.
  • Podľa slov šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella ušlo z Ukrajiny do susedných krajín už prinajmenšom 2,6 milióna ľudí.
  • Ruskí okupanti, ktorí sa zmocnili Záporožskej jadrovej elektrárne, chcú vyhodiť do vzduchu muníciu priamo pred energetickým blokom.
  • Rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom sú prerušené do utorka, uviedol zástupca ukrajinskej strany Mychajlo Podoljak. Ide podľa neho o technickú prestávku.

19:00 Žiadna zo zadržaných osôb v súvislosti s trestným činom vyzvedačstva nie je v služobnom pomere k Slovenskej informačnej službe (SIS). TASR informácie poskytla hovorkyňa SIS Simona Svítková.

18:49 Ukrajina v pondelok požiadala, aby bolo Rusko okamžite vylúčené z Rady Európy (RE), a uviedla, že po napadnutí susedného štátu nemá už právo zostať členom tejto organizácie na ochranu ľudských práv na európskom kontinente. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

18:39 Deväť ľudí zahynulo a ďalších deväť utrpelo zranenia pri pondelkovom útoku ruských jednotiek na televíznu vežu pri meste Rivne na západe Ukrajiny. Uviedol to gubernátor Rivnenskej oblasti, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters.

18:27 Štáty Európskej únie schválili štvrtý balík sankcií proti Rusku. Zakážu vývoz luxusného tovaru či komponentov pre energetiku rovnako ako dovoz ocele.

18:20 Zásah ukrajinskej armády proti ruským okupantom:

17:58 Nemecký kancelár Olaf Scholz privítal rozhovory ukrajinských a ruských predstaviteľov a ďalšie diplomatické snahy týkajúce sa vojny na Ukrajine, povedal však, že stretnutia musia čoskoro priniesť výsledky, ktoré umožnia prímerie.

"Musíme sa uistiť, že výsledky umožňujúce prímerie budú čoskoro dosiahnuté," povedal Scholz novinárom po stretnutí s tureckým prezidentom Tayyipom Recepom Erdoganom.

17:46 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska "neostane bez odpovede". TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na agentúru Interfax.
"Táto neopodstatnená akcia neostane bez odpovede," uviedol ruský rezort diplomacie pre agentúru TASS.

17:08 Americký prezident Joe Biden by mohol prísť do Európy, aby so spojencami prebral situáciu na Ukrajine. Rokujú o tom úradníci Bieleho domu. Biden by mohol prísť v nadchádzajúcich týždňoch. Jeho zahraničná cesta však zatiaľ nie je potvrdená, uviedol to podľa Reuters zdroj oboznámený so situáciou.

Biden Prezident TASR/AP/Alex Brandon

17:00 Slovensko rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v SR. Dôvodom je ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. TASR o tom informoval hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Denník N v pondelok informoval, že slovenské bezpečnostné zložky mali zadržať tri osoby pre podozrenie z vyzvedačstva. Mal medzi nimi byť aj plukovník zo slovenského ministerstva obrany, príslušníka Slovenskej informačnej služby či osoba spojená s webom Hlavné správy. Polícia túto informáciu zatiaľ nepotvrdila.

16:50 Európska únia uvalí sankcie na Romana Abramoviča a ďalších ruských oligarchov v rámci ďalšieho kola trestov proti Rusom, ktorí sú vnímaní ako podporovatelia invázie Moskvy na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na dva zdroje z prostredia diplomacie.

Miliardár a majiteľ anglického futbalového klubu Chelsea Abramovič, ako aj ďalší ruskí oligarchovia, budú dopísaní do zoznamu jednotlivcov, ktorých majetky v EÚ - vrátane superjácht a veľkých sídiel - môžu byť zhabané a môže im byť zamietnutý vstup na územie Únie, spresnili diplomati.

16:44 Uplynulý víkend pricestovalo do Košíc takmer 5-tisíc utečencov. Noc z nedele na pondelok bola v centre pomoci na kúpalisku Červená hviezda oproti predchádzajúcim dňom o niečo pokojnejšia. Pre TASR to uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček s tým, že kapacity pre utečencov z Ukrajiny postupne rozširujú. Zvažujú aj priestory Kunsthalle.

16:30 V severnom Rumunsku objavili prieskumné vrtuľové bezpilotné lietadlo ruskej výroby, ktoré zrejme priletelo z Ukrajiny. V pondelok o tom informovala agentúra AP, podľa ktorej môže ísť o druhý známy prípad, keď sa z ukrajinského bojiska dostalo na územie členského štátu Severoatlantickej aliancie (NATO) bezpilotné lietadlo.

16:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok nečakane zrušil svoje plánované vystúpenie na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE). TASR o tom informuje na základe oznámenia PZ RE na Twitteri.

Ukrajinský prezident Zelenskyj podľa PZ RE zrušil vystúpenie z dôvodu veľmi naliehavých a nepredvídaných okolností. PZ ER takisto uviedlo, že na zhromaždení by mal prostredníctvom videokonferencie vystúpiť ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

SLEDUJEME ONLINE TASR/AP

16:08 Pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny poskytujú na ukrajinsko-slovenskej hranici už viac ako dva týždne aj horskí záchranári. Ako na svojej internetovej stránke informuje Horská záchranná služba (HZS), vo svojej činnosti v prospech ľudí utekajúcich pred vojnou do bezpečia sú odhodlaní pokračovať i naďalej.

15:57 Zmrazené a skonfiškované majetky Rusov by sa mali použiť na vytvorenie fondu na obnovu Ukrajiny, vyhlásil v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Morawiecki pre PAP povedal, že ruské majetky boli vybudované na krvi nevinných obetí a mali by poslúžiť na obnovu suverénnej Ukrajiny.

15:48 Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom boli v pondelok prerušené a mali by pokračovať v utorok. Uviedol to poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Informovala o tom agentúra AFP.

"V rokovaniach bola do zajtra urobená technická prestávka," uviedol Podoľak na sociálnej sieti Twitter. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko predtým uviedol, že rokovania s Ruskom sú "zložité".

15:42 Viac ako 160 súkromným autám sa podarilo opustiť obliehané ukrajinské mesto Mariupol smerom do Rusmi okupovaného mesta Berďansk, uviedla tamojšia mestská rada, ktorú v pondelok citovala agentúra AFP. Koľko ľudí sa vo vozidlách nachádzalo nie je známe.

SLEDUJEME ONLINE TASR/AP

15:28 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine zomrelo najmenej 636 civilistov, z toho 46 detí. Oznámil to dnes Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva, ktorý zverejňuje informácie o úmrtiach, ktoré sám overil.

15:10 Ruskí okupanti, ktorí sa zmocnili Záporožskej jadrovej elektrárne, chcú vyhodiť do vzduchu muníciu priamo pred energetickým blokom. Informovala o tom tlačová služba Energoatomu v telegramovom kanáli. Podľa Energoatomu sa ruskí vojaci chystajú vyhodiť do povetria muníciu priamo pred blokom č. 1 jadrovej elektrárne.

14:37 Podľa slov šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella ušlo z Ukrajiny do susedných krajín už prinajmenšom 2,6 milióna ľudí. Väčšina z nich zamierila do Poľska. Ďalší sa vybrali do Maďarska, Rumunska, Moldavska aj Slovenska.

Borrell to povedal v pondelok, keď informoval o najnovších údajoch týkajúcich sa ukrajinských utečencov aj tamojšej situácie, citovala ho stanica Sky News.

14:20 V Nemecku sa zaregistrovalo už takmer 150.000 utečencov z Ukrajiny, uviedlo v pondelok nemecké ministerstvo vnútra. Informuje o tom TASR na základe správy stanice Sky News. Hovorca ministerstva vnútra počas pravidelnej tlačovej konferencie dodal, že reálny počet utečencov v Nemecku môže byť omnoho vyšší.

14:11 Izraelská ministerka vnútra Ajelet Šakedová oznámila zmenu utečeneckej politiky: ukrajinskí utečenci, ktorí majú príbuzných v Izraeli, budú môcť vstúpiť do krajiny bez obmedzení a kvót. Okrem toho Izrael prijme ďalších 5000 utečencov z Ukrajiny nežidovského pôvodu, informovala agentúra DPA.

14:01 Americký miliardár Elon Musk dnes na twitteri vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina na súboj jeden na jedného. Bojovať majú o Ukrajinu. V komentároch podnikateľa podporil okrem iného kyjevský starosta a bývalý šampión boxu Vitalij Kličko.

"Týmto vyzývam Vladimira Putina na duel. Stávkou je Ukrajina," napísal zmesou angličtiny, ukrajinčiny a ruštiny Musk, ktorý potom v komentároch ubezpečoval, že svoju výzvu myslí vážne. "Bola by to pocta," odpovedal na otázku, či by ho súhlasná odpoveď zo strany ruského štátnika prekvapila.

13:57 Kremeľ v pondelok pripustil, že ruská armáda by sa mohla pokúsiť ovládnuť aj veľké ukrajinské mestá. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Prezident Vladimir "Putin nariadil, aby sa zatiaľ nevykonávali útoky na veľké mestá, pretože by počas nich došlo k veľkým stratám v radoch civilistov," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:35 Košický samosprávny kraj (KSK) spustil rezervačný systém na ubytovanie vojnových utečencov z Ukrajiny v krajských zariadeniach núdzového bývania.

Ubytovanie im cezeň dokážu rezervovať krajskí dobrovoľníci už na hranici s Ukrajinou či na staniciach v Michalovciach a Košiciach. Kraj spustil aj informačnú webstránku k pomoci Ukrajine www.ukrajinaksk.sk, informoval v pondelok predseda KSK Rastislav Trnka.

13:21 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba vyhlásil, že Ukrajina požaduje uzavretie prístavov pre ruské lode. Vyzýva aj na bojkot všetkých firiem, ktoré neopustili Rusko. Podľa neho sme na pokraji štvrtej vlny medzinárodných sankcií.

13:05 Ruská vojenská operácia na Ukrajine nepostupuje tak rýchlo, ako si Kremeľ predstavoval, povedal šéf ruskej Národnej gardy Viktor Zolotov.

Takéto výroky z úst jedného z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimíra Putina predstavujú doposiaľ najsilnejšie verejné priznanie, že akcie Moskvy v susednej krajine nepostupujú podľa plánu, napísala agentúra Reuters.

12:55 Z obcí v okolí Kyjeva prebieha už piaty deň úspešná evakuácia obyvateľstva. Povedal to v pondelok gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba, ktorého citovala spravodajská stanica Sky News. Dodal, že prímerie v tejto oblasti pretrváva, hoci je veľmi krehké.

12:27 Squatterom sa v Londýne podarilo preniknúť do rezidencie na námestí Belgrave, ktorú vlastní ruský oligarcha Oleg Deripaska. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News.

Na fotografii zverejnenej na sociálnej sieti Twitter vidno ukrajinskú vlajku visiacu z okna budovy a transparent s nápisom "Táto nehnuteľnosť bola oslobodená" nad vchodom. Neďaleko bola zaparkovaná policajná dodávka.

12:18 Ukrajinská záchranná služba revidovala počet obetí náletu ruských síl na obytnú štvrť v Kyjeve. Spresnila, že v pondelok ráno pri zásahu deväťposchodového bytového domu prišla o život jedna osoba.

Reuters

12:06 Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny v pondelok vyhlásili, že pri útoku ukrajinských síl na mesto Doneck zahynulo najmenej 16 ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Predstavitelia separatistov uviedli, že do centra Donecka dopadli časti zostrelenej ukrajinskej rakety typu Točka. "Zaznamenaných bolo 16 obetí na životoch," uviedol tamojší rezort zdravotníctva. Dodal, že ďalších 23 ľudí utrpelo zranenia.

11:58 Podľa operátora ukrajinskej elektrickej siete Rusi opäť poškodili elektrické vedenie do jadrovej elektrárne Černobyľ, informuje agentúra Reuters. Potom, čo sa tak stalo, opravári znova idú na okupované územie, píše Unian. Vedenie do jadrovej elektrárne opravili Ukrajinci v nedeľu.

11:45 Dve obete na životoch a sedem zranených si vyžiadal pondelkový útok na podnik vyrábajúci lietadlá Antonov v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Zasiahnutá bola aj neďaleká obytná budova. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie magistrátu ukrajinskej metropoly na sociálnej sieti Telegram.

11:40 Ruskí študenti v Nemecku píšu otvorené listy, v ktorých sa dištancujú od ruskej invázie na Ukrajinu. Zo strachu pred odvetou režimu ruského prezidenta Vladimira Putina zostávajú mená signatárov verejnosti skryté, prístup k nim ale majú organizátori alebo univerzity.

Devätnásťročná Ruska Paula povedala v rozhovore s ČTK, že aktivity študentov ruské úrady sledujú a že aj ona sama sa dostala do ich hľadáčika, pretože mená pri jednej z petícií boli zverejnené.

11:23 Peking v pondelok oznámil, že z Moskvy nedostal požiadavku na poskytnutie vojenského či iného materiálu, ktorý by Rusko mohlo použiť v prebiehajúcej invázii na Ukrajine. Toto vyhlásenie Pekingu prišlo pred pondelkovým rokovaním predstaviteľov USA a Číny v Ríme. TASR prevzala uvedené informácie od agentúry AFP a americkej televízie CNN.

11:10 Ruská pravoslávna cirkev v Amsterdame oznámila svoj rozchod s moskovským patriarchátom. Informoval o tom v pondelok spravodajský web DutchNews.nl. Podľa britského denníka The Guardian je to prvý známy prípad prerušenia vzťahov s pravoslávnou cirkvou na Západe pre inváziu ruskej armády na Ukrajinu.

Vo vyhlásení na webovej stránke farnosť v Amsterdame zároveň uvádza, že "toto rozhodnutie je pre všetkých zainteresovaných mimoriadne bolestivé a ťažké."

10:57 Ukrajina potvrdila, že počas pondelka sa pokúsi evakuovať civilistov cez desať humanitárnych koridorov. Ako priblížila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, evakuačné trasy budú prechádzať z miest v okolí metropoly Kyjev, ako aj z Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

10:36 V rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO by na území SR malo na začiatku pôsobiť približne 1200 vojakov. Národná rada SR však bude rozhodovať o mandáte pre 2100 vojakov vzhľadom na rokovania o ďalšom posilnení obrany SR.

Vojaci by mali byť najmä vo výcvikových priestoroch Lešť, Kamenica nad Cirochou či na Záhorí. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na pondelkovom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. Výbor návrh na prítomnosť spojencov odsúhlasil a odporučil ju odobriť aj v parlamente.

TASR/P. Zachar

10:20 Začalo ďalšie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov, oznámila dnes ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na Mychajla Podoljaka z prezidentskej kancelárie, ktorý je jedným z ukrajinských vyjednávačov.

Podoljak na sociálnych sieťach zdôraznil, že ukrajinská pozícia v rokovaní sa po bezmála troch týždňoch bojov nemení. Ukrajinská delegácia bude podľa neho žiadať prímerie, okamžité stiahnutie ruských vojsk a bezpečnostné záruky.

10:14 Írsko bude musieť po útoku Ruska na Ukrajinu prehodnotiť svoju dlhoročnú vojenskú neutralitu, uviedol írsky premiér Micheál Martin. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry PA.

Írsko je neutrálne od 30. rokov 20. storočia, pričom neutralitu si zachovalo aj počas druhej svetovej vojny. Premiér však zdôraznil, že v otázke ruskej invázie na Ukrajinu nie je jeho krajina politicky ani morálne neutrálna.

9:42 Stáli v radoch pred bankomatmi v zúfalej snahe vybrať si peniaze po tom, čo firmy Visa a MasterCard zastavili činnosť v Rusku. Vymieňali si informácie o tom, kde sa ešte dajú zohnať doláre. Teraz v istanbulských kaviarňach ticho čítajú chaty na aplikácii Telegram a niektorí organizujú podporné skupiny, aby pomohli ostatným ruským exulantom nájsť bývanie.

Od minulého mesiaca, keď Rusko napadlo Ukrajinu, utiekli do Istanbulu desaťtisíce Rusov, napísal spravodajský server The New York Times. Z krajiny ich vyhnalo rozhorčenie nad tým, čo považujú za zločineckú vojnu, obavy z nútených odvodov do armády, strach z uzavretia ruských hraníc, alebo znepokojenie z toho, že ich živobytie už doma nie je životaschopné.

9:20 Tehotná žena, ktorú zachytili fotografie pri minulotýždňovej evakuácii zo zbombardovanej pôrodnice v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, zomrela spolu so svojim novorodeným dieťaťom. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Ženu po ruskom útoku na pôrodnicu urýchlene previezli na nosidlách do inej nemocnice, kde sa ju lekári pokúšali zachrániť. Keď si uvedomila, že o svoje dieťa prichádza, kričala na zdravotníkov: "Teraz ma zabite!" Miestny chirurg Timur Marin uviedol, že žena utrpela vážne zranenia panvy a bedrového kĺbu.

Twitter NEXTA

9:00 Ukrajinská generálna prokuratúra začala viesť vyšetrovanie Halyny Danylčenkovej, ktorá bola po obsadení ukrajinského mesta Melitopol ruskými jednotkami dosadená do funkcie jeho primátorky. V pondelok o tom informovala spravodajská televízia CNN.

Vyšetrovanie sa začalo po tom, čo skupina poslancov mestského zastupiteľstva v Melitopole v nedeľu písomne požiadala generálnu prokuratúru o začatie trestného stíhania proti Danylčenkovej "pre trestný čin vlastizrady za pokus o vytvorenie okupačnej vlády v Melitopole."

8:58 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyhlásil, že v Mariupole zomrelo už 2 500 miestnych obyvateľov. Informuje o tom agentúra Reuters.

8:51 Najmenej dve obete na životoch a 12 zranených si v pondelok ráno vyžiadal nálet na štvrť na severnom okraji ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP.

Záchranná služba na sociálnej sieti Facebook informovala, že jedna z vypálených striel zasiahla deväťposchodový bytový dom.

8:45 Za posledných 24 hodín do pondelka do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch pri vstupe z Ukrajiny celkovo 8 882 osôb, z toho od nedeľného večera do pondelkového rána 2414 osôb. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Od vypuknutia konfliktu 24. februára do pondelkového rána vybavili celkovo 204 847 osôb vstupujúcich na Slovensko z Ukrajiny.

8:18 Veľvyslanectvo USA v Kyjeve opäť vyzvalo všetkých amerických občanov, aby urýchlene opustili územie Ukrajiny, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii. TASR správu prevzala zo stanice BBC.

Veľvyslanectvo vyhlásilo, že pre pretrvávajúce ruské útoky je bezpečnostná situácia na Ukrajine "dramatická a nepredvídateľná", informovala v pondelok BBC.  

8:00 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v pondelok oznámil, že je po boku ruských síl, ktoré vedú ofenzívu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. Kadyrov, ktorého medzinárodné mimovládne organizácie obviňujú z vážneho porušovania ľudských práv v kaukazskej republike, zverejnil na sieti Telegram video, ako – oblečený v uniforme – spolu s vojakmi študuje mapu rozloženú na stole.

Vo videu uvádza, že bolo natočené na letisku v meste Hostomeľ, ležiacom neďaleko Kyjeva, ktoré ruské sily obsadili v prvých dňoch ofenzívy na Ukrajine. AFP poznamenala, že Kadyrovovo tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

7:00 Ruské námorné sily zablokovali čiernomorské pobrežie Ukrajiny, čím ju odrezali od námorného obchodu so zahraničím, oznámilo v nedeľu večer britské ministerstvo obrany. Informovali o tom televízie CNN a Sky News.

"Ruské námorné sily vytvorili vzdialenú blokádu ukrajinského pobrežia Čierneho mora, čím fakticky izolovali Ukrajinu od medzinárodného námorného obchodu," uviedlo britské ministerstvo s odvolaním sa na svoje spravodajské informácie.

Reuters

6:00 Ruské ozbrojené sily pripravujú na Ukrajine viaceré ofenzívy, uviedol v noci na pondelok generálny štáb ukrajinskej armády. S týmto cieľom sa ruské jednotky snažia udržať na pozíciách, ktoré obsadili, zabezpečiť si zásoby a preskupiť sa, informovala na základe jeho vyhlásenia agentúra DPA.

"Nepriateľ formuje a presúva strategické rezervy k našim hraniciam," napísal ukrajinský generálny štáb v každodennej správe s tým, že nové útoky sa očakávajú na mesto Charkov na východe, Sumy na severovýchode a na kyjevské predmestie Brovary.

Činžiak zničený ostreľovaním v ukrajinskom meste Charkov TASR/AP Photo/Felipe Dana

5:00 Pracovníci Černobyľskej jadrovej elektrárne sú natoľko vyčerpaní, že prestali vykonávať opravy a údržbu zariadenia súvisiaceho s bezpečnosťou, oznámila v nedeľu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. O jej vyjadrení informovali televízie CNN a BBC.

Celkovo 211 technikov a pracovníkov bezpečnostnej služby je v službe takmer tri týždne, pretože od vstupu ruských síl do elektrárne počas prvého dňa invázie na Ukrajinu sa v závode nevystriedali pracovné zmeny, uviedla MAAE s odvolaním sa na ukrajinský regulačný úrad.

Na  satelitnej snímke vyradená ukrajinská atómová elektráreň Černobyľ počas ruskej invázie na Ukrajine TASR/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

4:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že bude pokračovať v rokovaniach s Ruskom. Za ich dôležitú úlohu označil zorganizovanie jeho stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

"Naša delegácia má jasnú úlohu – urobiť všetko preto, aby sa uskutočnilo stretnutie prezidentov," povedal Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom v noci na pondelok, o ktorom informovali agentúry DPA a AFP i televízia Sky News.

Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin Reuters, TASR/Pavel Golovkin

3:00 Viac ako 800 ľudí zadržala v nedeľu ruská polícia počas protestov proti vojne na Ukrajine, vyplýva z údajov aktivistov, o ktorých informovali agentúry AFP a DPA.

Skupina OVD-Info, ktorá monitoruje zatknutia počas protestov v Rusku, uviedla, že ľudia vyšli v nedeľu demonštrovať do ulíc v 37 mestách krajiny, pričom policajti zadržali 817 z nich.

AP/TASR

2:00 Rusko žiada Čínu o vojenskú i ekonomickú pomoc, informovali v nedeľu s odvolaním sa na nemenových amerických predstaviteľov denníky Financial Times (FT) a New York Times (NYT).

Moskva požiadala Peking o poskytnutie vojenského materiálu na použitie na Ukrajine, uviedli FT s tým, že Rusko podľa amerických zdrojov žiada čínske vybavenie už od začiatku invázie. Predstavitelia USA však odmietli spresniť, akú formu by táto pomoc podľa Moskvy mala mať.

1:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Severoatlantickú alianciu (NATO), aby zaviedla nad jeho krajinou bezletovú zónu. V opačnom prípade podľa neho hrozí, že Rusko zatočí aj na členské štáty NATO. Informuje o tom agentúra AFP.

"Ak neuzavriete našu oblohu, je len otázkou času, kým ruské rakety dopadnú na vaše územie, na územie NATO," vyhlásil Zelenskyj vo videu zverejnenom krátko po polnoci z nedele na pondelok.

0:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu telefonoval so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, českým premiérom Petrom Fialom, britským premiérom Borisom Johnsonom a rumunským prezidentom Klausom Iohannisom.

Ukrajinský líder to oznámil na sociálnej sieti Twitter a všetkým sa poďakoval za podporu svojej krajiny.
Predmetom telefonických rozhovorov bol boj proti ruskej agresii, vojnové zločiny ruskej armády páchané na území Ukrajiny - najmä na civilistoch, ako aj cesta Ukrajiny do EÚ.

0:00 Situáciu na Ukrajine sme pre teba sledovali ONLINE aj včera. Článok nájdeš po kliknutí na tento odkaz

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:01