Instagram/olenazelenska_official
StoryEditor

Ukrýva sa na tajnom mieste. Olena Zelenská chcela byť radšej v úzadí, teraz dáva hlas zabitým deťom

HNonline.sk14.03.2022., 07:00h
Stojí po boku muža, ktorý je na čele krajiny zmietanej vojnou. Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, má od začiatku ruskej invázie jedinú prioritu - ukončenie vojnového vyčíňania a zvlášť výzvy na zastavenie zabíjania detí.
Lajkuj Brainee.sk na

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská sa narodila 5. februára 1978 v ukrajinskom meste Kryvyi Rih. Jej manžel sa narodil v ten istý rok a v tom istom meste, no dvojicu spojili až študentské časy na miestnej univerzite.

Tridsaťštyriročná Olena Zelenská si pôvodne nepriala, aby jej muž kandidoval na prezidenta. Keď sa to dozvedela, bola podľa svojich slov "silne proti". Došlo jej, že kampaň a prípadné víťazstvo určí celej rodine úplne iný životný štýl a smer. To sa po vyhraných voľbách v roku 2019 skutočne stalo a filmová a seriálová scenáristka sa musela pripraviť na život plný diplomatických návštev.

Radšej je v úzadí

"Som neverejná osoba, ale moja nová realita má vlastné pravidlá a ja sa im snažím prispôsobiť. Radšej zostávam v zákulisí. Môj manžel je vždy vpredu, zatiaľ čo ja sa cítim lepšie v tieni. Nemám rada večierky, nerada hovorím vtipy. Nie je to moja dráha ," cituje britský magazín Tatler z rozhovoru, ktorý prvá dáma dala ukrajinskej mutácii časopisu Vogue. 

Zelenská, rodená Kijašková, sa počas štúdií rozhodla stať architektkou. Odbor, z ktorého má magisterský titul, študovala na univerzite vo svojom rodnom ruskojazyčnom meste Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny. Tam vyrastal aj jej budúci manžel Volodymyr Zelenskyj , ktorý na rovnakej univerzite študoval právo. Podľa webu Ukrajinského ženského kongresu obaja navštevovali aj rovnakú strednú školu, no neboli v jednej triede. "Poznal som viacero spolužiačok Oleny, ale o nej som vôbec netušil," zdôveril sa raz Zelenskyj ukrajinským médiám.

Volodymyr Zelenskyj a Olena Zelenská Volodymyr Zelenskyj a Olena Zelenská Reuters

​Volodymyr Zelenskyj sa prvýkrát prihovoril Olene počas štúdia na rovnakej univerzite, keď videl, že v ruke nesie videokazetu erotického trileru Základný inštinkt (film preslávil herečku Sharon Stoneovú). Nahrávku mu požičala a dala mu číslo svojho mobilu.

So Zelenským ju spája to, že obaja sa po štúdiu nikdy nezaoberali tým, čo vyštudovali. Zelenskyj sa nevydal na profesijnú dráhu právnika podobne ako jeho lásku nelákala kariéra stavbárky. Napriek tomu, že nešla na fakultu, ktorá by ju naozaj zaujímala, vysokú školu ukončila udelením červeného diplomu.

Studio Kvartal 95

Po škole Zelenská odbor zmenila a v roku 2003 sa stala spolu so Zelenskym jednou zo zakladateľov televíznej a produkčnej spoločnosti Studio Kvartal 95, ktorá stojí za obľúbenými ukrajinskými filmami a seriálmi.  V tom istom roku sa dvojica zosobášila.

Zelenská začala písať scenáre, medzi nimi aj k seriálu Sluha národa. On vtedy ešte ako herec hral v Sluhovi národa prezidenta Ukrajiny. Pár sa vzal v roku 2003 a presťahoval sa do Kyjeva. Majú dve deti - sedemnásťročnú Oleksandra a deväťročného Kyryla. 

ČSFD

Prvá dáma

​Zelenská sa aj naďalej venovala scenáristike, pribudli jej k tomu ale povinnosti  prvej dámy. Aj v tých si však napokon našla zmysel. "Našla som si dôvody, kvôli ktorým mám publicitu rada. Jednou z nich je možnosť prilákať pozornosť ľudí k dôležitým sociálnym problémom," uviedla. Jej hlavnými témami sa tak stali zdravie budúcej generácie, rovnaké príležitosti a kultúrna diplomacia. O rozvoj zdravia detí sa pokúša zlepšením nutričného systému v školách. Stála tiež za vytvorením národnej stratégie pre bezpečné prostredie na školách. Podporuje ukrajinský paralympijský tím a vzdelanie žien vo vedeckých odboroch, bojuje proti domácemu násiliu a snaží sa o vytvorenie bezbariérovej spoločnosti, teda takej, ktorá je bez predsudkov.

Vďaka jej úsiliu sa Ukrajina dostala do spoločenstva Biarritz, ktorého cieľom je rodová rovnoprávnosť, a založila skupinu prvých dám a prvých gentlemanov, aby spoločne pracovali na riešení humanitárnych problémov, píše časopis Diplomatic Courier.  

Vojna je tu

V posledných týždňoch sa náplň práce Oleny Zelenskej výrazne premenila. Upozorňuje na hrôzy vojny, ktorú na na ukrajinskom území rozpútal Putin. Na sociálnej sieti Instagram zdieľa fotografie detí, ktoré zomreli pri ruskom ostreľovaní, a opisuje útoky na civilné obyvateľstvo. V utorok tiež  zverejnila list v angličtine určený svetovým médiám , ktorým nemá čas odpovedať na žiadosti o rozhovor. 

"Napriek kremeľskej propagande, ktorá to nazýva 'špeciálnou operáciou', je toto v skutočnosti masová vražda ukrajinských civilistov. Zrejme najdesivejšie a najviac zničujúce sú na tejto invázii detské obete. Osemročná Alica, ktorá zomrela na ulici v Ochtyrke, keď sa ju snažil jej ochrániť. Alebo Polina z Kyjeva, ktorá zomrela so svojimi rodičmi pri ostreľovaní. Štrnásťročného Arsenija zasiahli do hlavy sutiny a nemohol byť zachránený, pretože sa k nemu nedokázala včas dostať sanitka kvôli streľbe. Keď Rusko hovorí, že 'nevedie vojnu proti civilistom', tak ja vymenovávam zavraždené detské obete," píš sa v liste. 

"Rusko vedie vojnu proti civilnému obyvateľstvu, a to nielen ostreľovaním. Niektorí ľudia vyžadujú intenzívnu starostlivosť a liečbu, ktorú teraz nemôžu dostať. Aké to je, pichať si inzulín v pivnici? Alebo pod ťažkým ostreľovaním hľadať lieky na astmu? A to ani nespomínam tisíce pacientov s rakovinou, ktorých prístup k chemoterapii a rádioterapii bol odložený na neurčito," dodala. 

Zelenská sa aj s deťmi ukrýva kvôli bezpečnosti na utajenom mieste na Ukrajine. Denník Evening Standard uvádza, že trojica by mala byť stále v Kyjeve. Oddelene od nich zostáva v metropole aj prezident Zelenskyj, ktorý minulý týždeň v rozhovore pre agentúru Reuters a stanicu CNN povedal, že svoju rodinu už tri dni nevidel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:40