Ruskí vojaciTwitter/Michael Follett
StoryEditor

Bahno, ktoré zmenilo dejiny: Rasputica zdržala Napoleona aj Hitlera, a nepomôže ani Rusom

iDnesČTK11.03.2022., 11:00h
Počasie môže mať úplne zásadný vplyv na postup ruských vojsk Ukrajinou.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruské invázne vojská totiž budú popri silnom ukrajinskom odpore čeliť aj topeniu snehu a bahnitým cestám, ktoré prakticky znemožnia postup ťažkej techniky. Hlboké bahno už takto zvrátilo niekoľko dejinných bitiek, spomalilo aj Napoleona.

Rasputica je označenie pre jav, ktorý sa na Ukrajine, ale aj v Rusku a Bielorusku vyskytuje pravidelne dvakrát do roka, na jar a na jeseň. Na jeseň cesty v rovinatých regiónoch znepriechodňujú prívaly dažďa, na jar to potom býva topenie snehu a tento jav je potom ešte horší ako na jeseň.

Rasputica

Obvykle sa objavuje asi v polovici marca, tento rok ale po miernych januárových teplotách prišla o niečo skôr. 

Mäsy lepivého bahna predstavujú riziko najmä pre ťažkú ​​techniku. Podľa vojenských odborníkov je rasputica jedným z dôvodov, prečo ruské kolóny na Ukrajine postupujú tak pomaly a zároveň pomalšie, než vedenie ruskej armády očakávalo. Rozbahnený terén je teraz hlavne na východe a severe Ukrajiny.

„Nastalo mnoho situácií, kedy ruské tanky a ďalšie vozidlá prechádzali cez pole a boli zablokované. Vojaci boli nútení ich opustiť a pokračovať pešo,“ povedal agentúre AFP ukrajinský vojenský analytik Mykola Beleskov. „Tento problém existuje a bude sa ďalej zhoršovať," dodal.

Doplatil na ňu Hitler aj Napoleon

Na rasputicu doplatila aj Napoleonova armáda pri ústupe z Ruska v roku 1812. Bahno vtedy natoľko spomalilo ich postup, že ich v nehostinnom kraji zastihla krutá zima. V zime 1941 rasputica spomalila postup Adolfa Hitlera pri útoku na Sovietsky zväz, a prispela tým k prvej porážke Tretej ríše. Nepriazeň počasia potom pôsobila ťažkosti aj na druhej strane pri protiútoku červenej armády v roku 1943, pripomína France 24.

Vojaci Ruskí vojaci Twitter/De Nieuwe Vrije Eeuw

​Ruský prezident Vladimir Putin začal inváziu 24. februára a predpokladal, že krajinu o niekoľko dní dobyje, domnieva sa odborník na vojenskú stratégiu generál Dominique Trinquand. Putinov kalkul ale nevyšiel a ruské jednotky sa dostávajú do ťažkej situácie.

„Pretože ruské jednotky nemôžu opustiť hlavné cesty, nemôžu dobývané mestá obkľúčiť. Môžu teda útočiť len z určitých miest. To zvýhodňuje obrancu, najmä ak používajú ľahké prostriedky a dobre poznajú terén,“ analyzuje Trinquand.

Klíma je jednou z hlavných výhod Ukrajiny tvárou v tvár ruskej vojenskej prevahe, súhlasí odborník na politické násilie v občianskej a konvenčnej vojne Jason Lyall, ktorý prednáša na americkej univerzite v Dartmouthe.

„Ukrajinská armáda má štyri zbrane: Javelin, Stinger, rasputicu a TikTok,“ zhrnul na Twitteri s odkazom na obranné zariadenia Javelin a Stinger a na sociálnu sieť hojne využívanú na informovanie o vojne.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:30