Nevinnému pomohla až analýza DNA, má však nárok na vysoké odškodnéfacebook.com
StoryEditor

Američan strávil vo väzení 32 rokov za vraždu, ktorú nespáchal. Po viac ako troch desaťročiach ho prepustili

Radka Rosenbergová27.05.2021., 14:10h
Vyšetrovatelia totiž zistili, že odtlačky zubov na tele obete nepatrili jemu. Pre krivé obvinenie má muž nárok na odškodné vrátane neplateného bývania.
Lajkuj Brainee.sk na

Päťdesiatšesť ročného Gilberta Poolea odsúdili za vraždu Roberta Mejiu v roku 1988 v Detroite v štáte Michigan. Jeho telo našli v poli a zo zabitia obvinili práve Roberta. Môže za to jeho priateľka, ktorá tvrdila, že sa Gilbert stretol s obeťou v bare a neskôr ho zabil pri pokuse o násilné lúpežné prepadnutie. Na mieste vraždy sa totiž našiel biologický materiál, ktorý sa nezhodoval s Gilbertovou DNA. 

Dostane vysoké odškodné

Krivo obvineného musia teraz odškodniť, keďže to vyplýva z michiganských zákonov. V rámci programu kompenzácie za neoprávnené odsúdenie má každý neoprávnene odsúdený nárok na 50-tisíc dolárov za každý rok strávený vo väzení. Okrem toho má tiež nárok na rôzne poväzenské služby vrátane bývania zadarmo.

„Keby sme len vtedy vedeli to, čo vieme teraz, pán Poole by nikdy nestrávil posledné tri desaťročia vo väzení za vraždu, ktorú nespáchal,“ uviedla generálna prokurátorka Dana NesselováJeho právnička je nadšená, že pravda nakoniec vyplávala na povrch, aj napriek tomu, že sa to stalo po toľkých rokoch. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:55