RusiTwitter/El Confidencial
StoryEditor

Občania, poďte si doplniť údaje, vyzývajú ruské úrady ľudí. Mnohí potom končia na fronte

rviDnes10.03.2022., 12:00h
Stále viac Rusov hlási, že dostávajú pod rôznymi zámienkami pozvánky, aby sa dostavili na vojenský úrad.
Lajkuj Brainee.sk na

Buď im dorazí predvolanie poštou, množia sa aj prípady, keď sa na nich armáda obráti telefonicky. Najčastejšie sú vyzývaní k tomu, aby prišli aktualizovať svoje osobné údaje. Otázky mieria ako na tých, ktorí v armáde už slúžili, tak na tých, ktorí v nej neboli vôbec.

S informáciou prišiel web Kavkaz. Realii spolupracujúci s Rádiom slobodná Európa/Rádio sloboda (RFE/RL), ktorý napríklad zaznamenal zvýšený záujem vojenských úradov o mužov všetkého veku v ruskom Južnom vojenskom okruhu, do ktorého spadajú aj obyvatelia severného Kaukazu.

Začína to predvolaním

Podľa množiacich sa svedectiev na sociálnych sieťach dostávajú ruskí muži tri typy predvolaní. Okrem náhlej potreby vyjasniť personálie ide rovno o výzvu na registráciu u armády či pozvanie na vojenské výcvik. Sú medzi nimi ľudia aj z ďalších miest a regiónov, vrátane Moskvy, Rostova na Done, Tumeni alebo Perme.

Ak prezident Vladimir Putin v nedávnom vystúpení pred ruskými letuškami ubezpečoval, že krajina žiadne stanné právo neplánuje, pretože sa podľa neho môže zaviesť len v prípade vonkajšej agresie, bežné obyvateľstvo takýmto proklamáciám príliš neverí. Mnohí hovoria o plazivej mobilizácii, pri ktorej si nikto nemôže byť istý, kedy sa náhle ocitne v uniforme a bude odoslaný bojovať na Ukrajinu.

Mnoho ľudí teraz nedostáva od vojenského registračného a odvodného úradu oficiálne povolávacie rozkazy, ale dokumenty, ktoré nemajú formálne žiadnu právnu platnosť: nemajú žiadnu pečiatku, žiadny odkaz na konkrétny paragraf zákona o vojenskej povinnosti a vojenskej službe.

V niektorých z týchto výziev sa uvádza, že je potrebné sa dostaviť na vojenský registračný a odvodný úrad na upresnenie údajov alebo na zápis do vojenskej evidencie. V jednom meste niekoľkým mladým mužom z vojenského registračného a odvodného úradu jednoducho zavolali a pozvali ich len tak, aby prišli.

​Podľa právnika organizácie Vojenskej matky Petrohradu Antona Ščerbaka pokiaľ sa príjemca takého predvolania dostaví do náborového strediska, môže byť donútený podpísať úradné predvolanie a skončiť vo vojenskom výcvikovom tábore. Môže byť tiež vyzvaný, aby vstúpil do mobilizačnej zálohy ministerstva obrany alebo podpísal krátkodobú zmluvu o službe. Záložníci môžu byť odvedení kedykoľvek.

Končia vo vojne

Podľa Kaukaz.Realii nie je medzi predvolanými nikto, kto by neveril, že pozvánka na vojenskú správu je len zámienka na ich odoslanie na Ukrajinu.

Vojaci Ruskí vojaci Twitter/De Nieuwe Vrije Eeuw

​Predvolanie prišlo napríklad tridsaťdvaročnému mužovi z Rostova na Donu, ktorý bol kvôli zraneniu ruky vyhlásený v minulosti za nespôsobilého na vojenskú službu. Teraz sa ale pri odvode zrejme stal zázrak. Poslali ho na vojenský výcvik a podľa jeho príbuzného „ide do vojny“.

Niektorí Rusi odmietajú predvolania prevziať. „Predvolanie práve prišlo na poštu, je u mojich rodičov. Nepôjdem tam, nie som idiot, nepotrebujem vojnu. Navyše mi to neodovzdali osobne, ako ukladá zákon. U mňa v práci dostali takéto papiere ďalší traja ľudia. Nikto tam nešiel,“ povedal 25-ročný mladík z Rostova.

Ďalší svedok povedal, že najmenej dvaja jeho známi boli po obdržaní predvolania od vojenského úradu zaradení do bojových akcií a išli bojovať na Ukrajinu. Ďalšieho to čaká v nadchádzajúcich dňoch.

Žena z Pjatigorska už informovala o smrti brata svojej kolegyne na Ukrajine, ktorý tiež dostal predvolanie z vojenského úradu pre registráciu a zaradenie.

Podľa Kaukaz. Realii nie je už ruskej oblasti, ktorá by od invázie nepochovávala svojich mŕtvych. Regionálne úrady potvrdzujú niektoré úmrtia. Napríklad v Ingušsku pochovali osem ľudí, zomrelo najmenej desať obyvateľov Volgogradu, osem mužov zo Severného Osetska, traja z Krasnodarska, dvaja z Astrachane a tak ďalej.

Rusko zatiaľ oficiálne priznalo zhruba 500 mŕtvych, Ukrajina tvrdí, že Rusov už zahynulo vyše 11-tisíc.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:40