StoryEditor

Stratíš pri ňom nervy, no získaš zážitky na celý život. Aj o tom je štúdium v zahraničí

Blanka Kucharovicová04.06.2021., 09:00h
Spoznávanie nových kultúr, ľudí a inej formy štúdia. Aj o tom je program Erasmus+, ktorý funguje aj počas pandémie. Má však tienisté stránky, ktoré ťa môžu vystrašiť.
Lajkuj Brainee.sk na

Dlhodobý pobyt v zahraničí dokáže zmeniť človeka od základov. Zahraničie ti môže učarovať až tak, že sa už dlhodobo na Slovensko nevrátiš. Posledný rok je však iný vo všetkom. Zaužívané veci ako napríklad ísť do zahraničia nám prídu raritné a tie, o ktorých sa nám pred rokom ani nesnívalo, sa nám zdajú normálne.
Univerzita Komenského je dlhodobo lídrom spomedzi slovenských vysokých škôl v počte vyslaných študentov do zahraničia.

Erasmus+ je najrozšírenejší študijný program Európskej únie, ktorý umožňuje vysokoškolákom aj viackrát počas štúdia vycestovať za hranice a absolvovať štúdium na inej vybranej univerzite. EÚ naň v rokoch 2021-2027 vyhradila približne 26 miliárd eur ako finančnú podporu na pokrytie cestovných a životných nákladov. Jednému študentovi prináleží grant približne vo výške dvetisíc eur v závislosti od krajiny.

Aj počas pandémie

Napriek aktuálnej pandemickej situácii mnoho študentov, ktorým sa podarilo vycestovať, hovoria, že konečne žijú v zahraničí bežný život bez radikálnych obmedzení. Medzi nimi je aj Lucka, študentka žurnalistiky Univerzity Komenského, ktorá za Erasmom vycestovala do Madridu. „Keď som prišla začiatkom februára do Španielska, všetky bary a reštaurácie boli otvorené. Je tu úplne iný život, opatrenia nie sú prísne ako na Slovensku. Konečne mám pocit, že zas žijem normálny život. Musíme mať rúška a po 23-tej hodine nevychádzať z domu, ale okrem toho je to úžasné – chodíme do parkov, klubov, aj na výlety v rámci svojej provincie.“
Podobnú situáciu prežíva aj Veronika, študentka politológie v Haagu.

„V Holandsku nie je lockdown a ani celoplošné testovanie. Zákaz vychádzania tu platí len v noci. Ľudia sa tu môžu okrem tejto výnimky slobodne pohybovať. Je to pre mňa veľká sloboda v porovnaní so Slovenskom. Môžem cestovať úplne neobmedzene. Naviac vyučovanie na univerzitách od apríla prebieha prezenčne, pred vstupom do budov je našou povinnosťou použiť antigénové testy na kloktanie, to je všetko,“ dodáva.

Archív/Veronika

Jedinečnosti Madridu

Erasmus ti umožní spoznať mestá, ako napríklad Madrid. Ak sa rozhodneš pre štúdium práve tam, Španieli ťa väčšinou s úsmevom na tvári poľutujú. Vedia, že nájsť si v Madride ubytovanie je fuška pre samotných domácich, nie ešte pre cudzincov. Tiež ťa prekvapí, že väčšina študentov býva v podnájme na bytoch a nie na internátoch ako je zvykom napríklad pre bratislavských vysokoškolákov.

Zaujímavosťou je i to, že Madrid je plný obyvateľov z Ekvádoru, Peru alebo Kolumbie. Môže sa teda stať, že sa ocitneš nie v španielskej, ale juhoamerickej domácnosti. Tá ťa naučí žiť na sto percent a presvedčí ťa najmä o tom, že aj keď si si to myslel, doposiaľ si ešte nezažil pravý rodinný krik v domácnosti. Práve život v iných kultúrach a spoznávanie ľudí sú najväčšie výhody programu.

Archív/Lucia

Nočná mora Erasmu

Mysli na to, že zahraničie nie je to, čo nám predkladajú sociálne siete. „Instastorky“ sú väčšinou len pozlátka, ktoré keď odbalíme, ukáže sa skutočná realita. Je ťažká, no aj tak stojí za to. „Klamala by som, keby poviem, že to ide ľavou zadnou. Musím vybavovať veľa vecí týkajúcich sa schválenia predmetov učiteľmi, vypisovať e-maily obom univerzitám a dokonca sa pripájať online aj na slovenský predmet.“ Administratívna stránka Erasmu patrí medzi tie najzložitejšie. „Administratíva je veľmi náročná a zaberá množstvo času, vybavovania, človek, ktorý nie je dôsledný, môže mať práve s týmito vecami najväčší problém,“ tvrdí Veronika.

Niektorým sa vycestovať nepodarilo. Hoci administratívne veci mali vybavené, rozhodla u nich neistota a vyjadrenia zahraničnej univerzity o neodporúčanom vycestovaní do krajiny ako aj zmena prezenčnej výučby na dištančnú. „Vycestovať som mala v čase, keď na Slovensku extrémne stúpali počty nakazených, mali sme tu dlhodobo lockdown a s ním spojené cestovné obmedzenia. V jeden deň si človek myslel, že vycestuje a na ďalší prišli nové obmedzenia z oboch strán,“ hovorí pre Brainee Lucka, študentka Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Nedostatok financií

Podľa prieskumu študentov, ktorí absolvovali Erasmus v krajinách ako Španielsko, Lotyšsko, Holandsko, Francúzsko, Poľsko alebo Portugalsko, bola finančná podpora od EÚ nedostatočná a pokryla im len náklady spojené s ubytovaním. Pre Brainee hovorí Lucka, študentka v Madride: „Grant je veľká pomoc, ale nevystačí mi na plnohodnotný život. Na Erasmus som si odkladala, vedela som, že grantom pokryjem len výdavky na ubytovanie.“

Študenti o Erasme vravia ako o splnenom sne. Program, okrem tej vzdelávacej stránky, zahŕňa i tú, ktorá ho robí nezabudnuteľným. Spoznávanie nových ľudí, zbieranie životných skúseností a zážitkov, ale hlavne manažovanie vlastných financií. Pobyty za hranicami sú najlepším učiteľom na všetko. Na vzdelanie, dospievanie, preskúmanie seba samého, ale aj na snívanie. „Spoznala som tu viac ľudí za pár mesiacov ako za štyri roky v Bratislave. Z Francúzska, Zimbabwe alebo aj z Južnej Kórey...,“ usmieva sa Veronika.

Archív/Lucia

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 21:03