Ruskí utečenci, kto sú a kam utekajú?TASR/AP
StoryEditor

Rusi vo veľkom utekajú z krajiny: Je nemožné žiť v štáte, kde vám zatvárajú ústa, hovorí jeden z nich

som10.03.2022., 07:00h
Verejné osobnosti a kritickí Rusi sa počas vojny na Ukrajine hrnú do pobaltských štátov, Gruzínska, Arménska a Turecka.
Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajinskí utečenci húfne prúdia na západné hranice krajiny. Z vojnou zmietanej krajiny ušli už viac ako dva milióny Ukrajincov. Hoci sa boje odohrávajú predovšetkým na teritóriu Ukrajiny, aj Rusko má svojich utečencov – ľudí, ktorí nesúhlasia s vojnou a ktorí sú znepokojení tlmením ich kritických hlasov či ľudia, ktorí sa obávajú dôsledkov sankcií uvalených na svoju krajinu. 

Obmedzené možnosti

Ich možnosti sú však obmedzené - po takmer úplnom odstavení európskeho vzdušného priestoru pre všetky lety prichádzajúce a odchádzajúce z Ruska im ostáva len niekoľko „koridorov“ na odchod.

Tí, ktorí sa rozhodnú odísť do Európy, prechádzajú pozemné hranice s Fínskom, alebo Baltickými štátmi.

Tí, ktorí nemajú víza do žiadnej európskej krajiny, smerujú do Gruzínska, Arménska a Turecka, kde komunita ruských disidentov prudko narastá.

Za protesty proti vojne 15 rokov väzenia

„V posledných dňoch prišlo do Gruzínska veľa Rusov,“ napísal novinár Boris Grozovski na svojej facebookovej stránke.

„Myslíte si, že sme turisti, alebo sme si len pomýlili kalendár a rozhodli sme sa, že sú letné prázdniny? Alebo že sme všetci zrazu a zúfalo chceli Saperavi a chačapuri? (gruzínske víno a pečivo). Nie sme turisti, drahí občania Gruzínska. Sme utečenci. Osobne ma hľadala polícia v Rusku za rozdávanie protivojnových petícií... Neutekali sme pred guľkami, bombami a raketami, ale z väzenia. Keby som napísal to, čo píšem teraz, keby som bol v Rusku, nevyhnutne by som išiel do väzenia na 15 až 20 rokov.“

Minulý piatok schválili ruskí zákonodarcovia zákon, podľa ktorého hrozí obvineným zo šírenia „dezinformácií“ o vojne na Ukrajine až 15 rokov väzenia.

Ďalší zákon prijatý v posledných dňoch trestá „diskreditáciu“ ozbrojených síl, vrátane výzvy, aby zložili zbrane alebo sa stiahli, pokutou 50 000 rubľov (cca 350 eur) alebo až trojročným väzením pre vytrvalých páchateľov. Média v Rusku môžu o vojne informovať iba ako o špeciálnej operácii. Slovo vojna je zakázané.

„Už nechcem pomáhať budovať štát, ktorým sa Rusko teraz stalo“ 

Nie len do Gruzínska, ale aj do Kirgizska prúdia húfy Rusov. „Kirgizsko ešte nikdy nevidelo naraz toľko hostí z Ruska,“ píše ruský denník Novaya Gazeta. Všetky hotely, hostely a reštaurácie sú preplnené Rusmi, ktorí opustili svoju vlasť na pozadí „vojenskej operácie“ a zvýšených represií voči disidentom.

Jedným z tých, ktorí odišli z Ruska do Kirgizska je Stanislav, pracovník vedeckého ústavu. „Bol som si takmer istý, že sa nič nestane, že sa budú navzájom strašiť, vymieňať si sankcie-protisankcie a rozchádzať sa, potom však celá situácia eskalovala ako lavína,“ hovorí pre Novaya Gazeta s tým, že v určitom momente som len spanikáril a rozhodol odísť.

„Priateľke exspiroval pas, čo sme kvôli pandémii nevšimli, takže boli dve možnosti: Arménsko a Kirgizsko. Arménsko je teraz preplnené, zdá sa, že sa tam presťahovala celá IT komunita Moskvy a lístky sú veľmi drahé,“ ozrejmuje.

„Jednoducho už nechcem pomáhať budovať štát, ktorým sa Rusko teraz stalo. V podstate pracujem pre vládu. Môžem sa ospravedlniť tým, že sme mimo politiky a venujeme sa vede, ale nie je to celkom pravda. Pracujeme v štátnej inštitúcii, dostávame štátne granty z rôznych zdrojov financovania, povedzme aj z tých takmer vojenských. A to nie je psychicky veľmi príjemné,“ priznáva.

Zlé podmienky na vedeckú prácu

V Rusku je podľa neho v poslednom čase objektívne veľmi ťažké zapojiť sa do vedy a techniky a nakupovať zahraničné vybavenie. „Je potrebné pochopiť, že moderné laboratórium v ​​experimentálnej vede pozostáva z 98% dovezených zariadení. Namiesto vedy budeme najskôr vyrábať tieto zariadenia 10 rokov a nikdy tieto preteky nevyhráme. Čiže sa nám nepodarí dospieť k nejakej technologickej rovnosti. Teraz bude každý vedieť, že naše polovodičové továrne nie sú schopné vyrábať žiadne moderné čipy.“

Myslí si, že Rusi v zahraničí teraz nebudú vítaní: „nejaký čas tu bude alergia na slovo „Rus“, pretože aj na druhej strane je hystéria.“ 

Igor, freelancer v IT oblasti, mal  zas obavy, že by Rusko mohlo vyhlásiť mobilizáciu. Zároveň ako freelancer pracuje pre zahraničných zamestnávateľov. „Nechápem, ako môžem dostať výplatu, pretože Paypal je zatvorený, Payoneer je zatvorený, Visa a Mastercard tiež nefungujú,“ ozrejmuje.. „Politicky som pasívny, ale radšej nazývam veci pravými menami. Snažím sa držať nejakého neutrálneho postoja a zaobchádzať s ukrajinskou propagandou o nič lepšie ako s našou. Ale aj môj najvyrovnanejší postoj sa stále ukazuje ako jednoznačne protiruský z pohľadu Ruska,“ dodáva.

 Utekajú aj umelci

„Odišli sme z Ruska. Je nám to hrozne ľúto a sme tým úplne zdrvení. V jednom okamihu nám vzali celú budúcnosť, vzali nám rodičov i priateľov," napísal režisér Kantemir  Balagov. „Jednu vec nám ale vziať nemohli: film. Súcitíme so všetkými Ukrajincami a Rusmi, ktorí sú proti tejto nočnej more,“ dodal.

Balagov je autorom filmu Tesnota, za ktorý roku 2017 v Cannes obdržal cenu Fipresci, a tri roky staré Vysoké dievčatá. Tento film o obliehaní Leningradu v čase druhej svetovej vojny, mu vyniesol cenu za réžiu v druhej hlavnej súťažnej sekcii festivalu v Cannes pomenovanej Un certain regard. Kam odišiel, Balagov nespresnil.

Režisér sa tak pridal k čoraz početnejšej skupine umelcov, ktorí po ruskej invázii na Ukrajinu opustili krajinu. Už cez víkend agentúra ČTK informovala, že z Ruska odcestovala niekdajšia sovietska popová hviezda Alla Pugačovová so svojim mužom, moderátorom Maximom Galkinom.

Nie vojne

Baletný choreograf Alexej Ratmanskij potvrdil, že po začatí invázie odišiel z Ruska do New Yorku. Do Francúzska zamierili populárna rocková speváčka Zemfira s herečkou a režisérkou Renatou Litvinovou, ktoré si kúpili jednosmernú letenku, napísal portál Woman.ru s odvolaním sa na ich priateľov. Zemfira zo svojho instagramového účtu, kde ju sleduje vyše 660-tisíc ľudí, zmazala všetky príspevky a zanechala jediný - biely nápis na čiernom pozadí:  „Nie vojne“.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Земфира (@zemfiralive)


Ďalším nedávnym exulantom je filmový kritik Anton Dolin, ktorý je teraz v Lotyšsku.

Dolin bol kedysi hlavným filmovým recenzentom v nočnej show komika Ivana Urganta. Urgant, mimoriadne populárny ruský komik, bol jednou z prvých celebrít, ktoré odsúdili vojnu a zverejnili na svojom Instagrame čierny štvorec s nápisom „Strach a bolesť. NIE VOJNE.” Odvtedy sa jeho relácia nevysiela.

"Odišli sme," napísal Dolin na Facebooku. "Dôvodov je viacero. Aj keď v skutočnosti je len jedna – zločinecká vojna na Ukrajine, iniciovaná vedením Ruskej federácie.”

„Je nemožné žiť v krajine, dokonca aj v rodnej a milovanej krajine, kde vám zavrú ústa. Najmä pre človeka, ktorého jediným nástrojom je slovo... Pred desiatimi dňami sa zrútil celý svet. Život každého človeka, ktorý žije v Rusku, hovorí po rusky, alebo sa aspoň podieľa na ruskej kultúre, sa nenávratne zmenil.“

Pri odchode z bytu povedal, že dvere jeho bytu boli postriekané písmenom Z , ktoré sa v Rusku používa ako provojnový symbol.

Dodal: „Ukrajinci majú pravdu a skôr či neskôr vyhrajú. V skutočnosti už vyhrali. A trpíme katastrofou – nie, nie ekonomickou a politickou. Toto je morálna katastrofa. Impotencia tých, ktorí sa 22 rokov stavajú proti tomuto systému a moci, len umocňuje pocit zúfalstva.“

V dohľadnej dobe sa nikto z nich nemusí vrátiť

Umelcov, ktorí sa vymedzujú proti vojne, už predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin na sociálnej sieti Telegram označil za zradcov. Tento pondelok potom poslanec Sultan Chamzajev z vládnucej strany Jednotné Rusko oznámil, že navrhne zakázať návrat do krajiny tým umelcom a podnikateľom, ktorí odišli v čase ruskej invázie, informovala agentúra RIA Novosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 17:57