PolitikTwitter/Oriundo
StoryEditor

Putinov podporovateľ Salvini obrátil kabát a na hraniciach víta utečencov. Poľský starosta ho vysmial

Lukáš Kovalčík09.03.2022., 11:00h
Populistický politik ešte včera brojil proti utečencom, dnes názorovo otočil o 180 stupňov.
Lajkuj Brainee.sk na

Taliansky politik a vodca pravicovo populistickej strany Liga severu Matteo Salvini sa preslávil protiimigračnou politikou, a podporovaním Vladimira Putina. Momentálne však názorovo otočil a vydal sa na pomoc utečencom na poľsko-ukrajinskej hranici.

Tam ho však čakalo nemilé prekvapenie.

Ľudia ho vysmiali

Nečakané uvítanie si pre Salviniho pripravil starosta poľského mesta Przemyśl. Populista od neho na tlačovej konferencii dostal tričko s portrétom Putina. Píše portál Politico. Starosta Wojciech Bakun dokonca ponúkol Salvinimu osobný sprievod do utečeneckého centra, aby sa mohol pozrieť, „čo jeho priateľ Putin urobil“. 

Tričko, ktoré Bakun Salvinimu venoval, vyzeralo úplne ako tričko, ktoré Salvini v minulosti sám verejne nosil. Starosta ho potom vyzval, aby si tričko znova obliekol a prešiel sa s ním po hranici či medzi ukrajinskými utečencami. „Nemám úctu k pánovi Salvinimu, jeho prítomnosť tu je drzosť,“ uviedol Bakun.

Salvini Tričko Twitter/ᴍᴀɴᴅᴀʀᴋ

Salvini potom Bakunovi skočil starostovi do reči so slovami: „Pomáhame utečencom, mamám, deťom, otcom z Ukrajiny“, a obrátil sa na odchod.

​To však nebolo všetko. „Gašpar!!!" zakričali si na populistu niektorí z prítomných pri tom, ako odchádzal.

Salvini v minulosti Putina označoval za „jedného z najlepších štátnikov“. Bol obviňovaný aj z toho, že ho Kremeľ finančne podporuje, no to Salvini odmietol.

Kollárov obľúbenec

K ľudom, ktorí Salviniho obdivujú patrí aj predseda slovenského parlamentu Boris Kollár. Líder strany Sme rodina sa pred pár rokmi dokonca osobne zúčastnil na zhromaždení krajne pravicových strán v Miláne.

„Som rád, že tu dnes môžem byť s vami,“ povedal v tom čase Kollár vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook.

„Slovákom sa páči preto, lebo dokázal vyriešiť problém s migrantmi,“ pokračoval Kollár. „On chráni tradície a pomáha tým, ktorí to najviac potrebujú,“ uzavrel.

Ktovie, či by sa Kollár k Salvinimu hlásil takýmto spôsobom aj dnes.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:12