Twitter
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Ukrajinský vyjednávač zradil, zastrelili ho. Rusi obsadili obrovskú psychiatriu

ČTKTASRkam05.03.2022., 05:30h
Ruská invázia na Ukrajine pokračuje ďalším dňom. Všetky dôležité správy pre teba po celý deň sledujeme ONLINE.
Lajkuj Brainee.sk na

19:10 Ruské ministerstvo zahraničia vyzýva NATO a Úniu, aby prestali dodávať zbrane na Ukrajinu. Protilietadlový systém Stinger totiž môže skončiť v rukách teroristov.

19:00 Klub Washington Capitals posilnil osobnú ochranu ruského útočníka Alexandra Ovečkina. Môžu za to hrozby, ktoré pre situáciu na Ukrajine začali dochádzať k ruským hráčom v NHL.

„Ľudia strácajú nervy, je to ťažké pre nich a ich rodiny. Rodiny tu a rodiny doma. Je to ťažká situácia,“ povedal generálny manažér tímu Brian McLellan.

18:55 Ruská armáda v sobotu večer oficiálne oznámila ukončenie krátkeho prímeria s cieľom umožniť evakuáciu humanitárnymi koridormi a obnovila útoky na ukrajinské mestá Mariupoľ a Volnovacha. Informovala o tom agentúra DPA. Ukrajinské úrady plánovali počas prímeria z oboch miest evakuovať tisíce ľudí.

18:45 Payoneer, Paypal a Adobe pozastavujú operácie v Rusku. Tieto tri spoločnosti sa pripojili k rastúcemu zoznamu medzinárodných značiek, ktoré odmietajú podnikať v Rusku kvôli jeho agresii voči Ukrajine, uviedol na Twitteri The Kyiv Independent.

18:20 Rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou budú pokračovať tretím kolom v pondelok. Podľa serveru Ukrajinska pravda to oznámili ukrajinskí vyjednávači.

18:10 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu navštívil priechod na hraniciach Ukrajiny s Poľskom, kam v posledných dňoch pred postupujúcimi ruskými jednotkami utekajú státisíce ľudí.

Počas návštevy v záchytnom stredisku, kde je približne 3-tisíc vojnových utečencov, Blinken podľa agentúry AFP uviedol, že Washington vyčlení ďalších 2,75 miliardy dolárov (2,5 miliardy eur) na podporu utečencov z Ukrajiny i na podporu krajín, ktoré ich prijmú.

Ukrajinskí utečenci čakajú na hlavnej stanici v Berlíne TASR/Paul Zinken/dpa via AP

17:50  Ruské jednotky dnes prevzali kontrolu nad psychiatrickým zariadením v meste Borodjanka severozápadne od Kyjeva. S odvolaním sa na miestnu správu o tom informovala agentúra Reuters. V liečebni je 670 ľudí. "Nevieme, ako ich evakuovať, ako im pomôcť," uviedol miestny guvernér Oleksij Kuleba.

"Dochádza im voda a lieky. Sú to ľudia so špeciálnymi potrebami, ktorí potrebujú neustálu starostlivosť. Veľa z nich je už niekoľko rokov pripútaných na lôžko," dodal guvernér.

17:45 Z ukrajinského mesta Irpin sa tisíce ľudí snažia utiecť do Kyjeva. Mesto ostreľuje ruská armáda a časť obyvateľov nemá prístup k tečúcej vode, elektrine či plynu, napísal dnes španielsky denník El País.

S evakuáciou civilistov pomáhajú aj ukrajinskí vojaci, z ktorých časť ale pokračuje ďalej k bojovým pozíciám. Odchod ľudí sťažuje demolácia mosta, ktorú vykonala ukrajinská armáda, aby spomalila postup ruských jednotiek v prípade, že mesto padne do ich rúk.

17:34 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zastrelila v Bielorusku ukrajinského vyjednávača Denisa Kirejeva, ktorý bol podozrivý zo zrady. "Už je mŕtvy," uviedol zdroj spravodajského serveru ZN.UA.

Kirejev bol člen ukrajinskej vyjednávacej delegácie v Bielorusku. SBU ho mala údajne zastreliť počas zatýkania. Služba mala dôkazy, že sa Kirejev dopustil zrady, uviedol zdroj z vysokých politických kruhov.

Twitter

17:20 V ukrajinských mestách Berďansk a Cherson sa v sobotu konali protesty proti ruskej okupácii. Podľa televízie CNN, ktorá informácie o nich overovala, sa najmenej jedno takéto zhromaždenie konalo v sobotu aj v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Videá zo zhromaždení v Berďansku a Chersone zverejnil na sociálnej sieti Twitter ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý vo svojom komentári vyjadril obdiv nad "nebojácnym duchom svojich krajanov" a vyzval ľudí na celom svete, "aby ich podporili".

16:50 Ruský prezident Vladimír Putin počas stretnutia vysielaného v televízii povedal, že ak sa Ukrajina „bude naďalej správať rovnakým spôsobom“, „spochybňuje to budúcnosť jej štátnosti“.

16:40 Fínsky železničný operátor posilňuje vlakové spojenie na trati Helsinki – Petrohrad, pretože registruje rastúci záujem Rusov o odchod zo svojej vlasti. Fínska televízia Yle v sobotu informovala, že do Fínska už vysokorýchlostným vlakom triedy Allegro a autobusmi obsluhujúcimi 400-kilometrovú trasu medzi Petrohradom a Helsinkami pricestovali v posledných dňoch "tisíce ľudí".

16:20 Z východoukrajinského mesta Volnovacha a blízkych obcí sa v sobotu počas krátkeho prímeria podarilo evakuovať len asi 400 ľudí. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom informovala spravodajská stanica BBC. Pripomenula, že pôvodný plán počítal s tým, že od 08.00 h SEČ, keď malo prímerie začať platiť, sa počas dňa podarí evakuovať viac ako 15-tisíc civilistov.

15:50 Novinár britskej televíznej stanice Sky News pokrývajúci vojnu na Ukrajine utrpel v Kyjeve strelné zranenie.
Spravodajská stanica BBC v sobotu uviedla, že Stuart Ramsay a jeho štyria kolegovia boli prepadnutí zo zálohy, keď sa po neúspešnom pokuse o reportáž v inom meste vracali do ukrajinskej metropoly. Štáb Sky News dostal informáciu, že za útokom, ktorý sa odohral v pondelok, bola zrejme ruská prieskumná jednotka.

15:40 Inovecká chata v okrese Trenčín prichýlila ďalšie ženy a deti, ktoré utekajú pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Ako znak vďaky za pomoc, ktorú na chatu pod Inovcom ľudia nosia, im ubytované ženy v sobotu navarili boršč.

15:30 Švédsko a Fínsko chcú kvôli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu posilniť bezpečnostnú spoluprácu. Na spoločnej tlačovej konferencii v Helsinkách to dnes oznámili premiérky týchto krajín Magdalena Anderssonová a Sanna Marinová.

Švédsko ani Fínsko nie sú členmi Severoatlantickej aliancie, kvôli ruskej invázii sa ale verejná mienka obrátila v prospech členstva v NATO.

14:55 Akákoľvek krajina, ktorá vyhlási bezletovú zónu nad Ukrajinou sa priamo zapojí do ozbrojeného konfliktu s Ruskom, vyhlásil v sobotu Ruský prezident Vladimir Putin.

Putin v sobotu zopakoval, že ohľadom ruskej "zvláštnej vojenskej operácie ide všetko podľa plánu a armáda dodrží svoje ciele". Tými podľa neho sú odzbrojenie a „denacifikácia“ Ukrajiny, ktorá by mala mať neutrálne postavenie.

Putin sa tiež vyjadril, že sankcie zo strany Západu sú podobné vyhláseniu vojny. Znovu obhajoval ruskú inváziu s tým, že Moskva musela brániť svojich občanov na Ukrajine a tiež svoje záujmy.

14:15 Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu od začiatku ruského útoku na Ukrajinu z tejto krajiny utieklo do zahraničia zhruba 1,5 milióna ľudí. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov dnes oznámil o niečo nižšiu bilanciu, 1,3 milióna ľudí.

14:10  Treba sa rozprávať o zmene závislosti od surovín z Ruska. Súčasťou diskusií o ďalších sankciách voči Rusku bude v najbližších dňoch aj strategická závislosť či odpojenie všetkých ruských bánk od systému SWIFT. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal premiér Eduard Heger. Ten dnes vo večerných hodinách navštívi východnú hranicu.

SLEDUJEME ONLINE TASR/AP

14:01 Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval na ďalšie sprísnenie sankcií uvalených na Rusko vrátane odrezania všetkých ruských bánk od medzibankového platobného systému SWIFT. Uviedol to po stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

13:51 Ruská vlajková letecká spoločnosť Aeroflot v sobotu oznámila, že počnúc 8. marcom pozastavuje premávku na všetkých svojich medzinárodných linkách.

13:40 Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell sa otvorene vyjadruje v prospech Číny ako sprostredkovateľa vo vojne Ruska proti Ukrajine. Napísala o tom v sobotu agentúra DPA.

"Neexistuje alternatíva. My (Európania) nemôžeme byť sprostredkovateľmi. A nemôžu to byť ani USA. Kto teda iný? Musí to byť Čína, o tom som presvedčený," povedal Borrell v rozhovore pre španielsky denník El Mundo.

AP/TASR

13:20 Z Petrohradu odletelo dnes ráno o 9.35 miestneho času. A vo Washingtone ho očakávajú o 13.32 miestneho času. Lietadlo už stihlo obísť Fínsko, Švédsko a Nórsko, čo však nie je nič prekvapivé, keďže patria ku krajinám, ktoré zakázali Rusom prelet ponad svoje územia. Práve sa vyhlo aj Islandu.

Na známom portáli flightradar24 ho sleduje viac ako 20-tisíc ľudí. Prečo? Lebo ide o stroj Iljušin II-96-300 z Rossiya Special Flight Squadron.

wikipedia.org

12:35 Úrady v Mariupole ľudí požiadali, aby šli do krytov, ďalšie informácie o evakuácii vydajú v najbližších hodinách, píše agentúra Unian. Ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných oblastí Iryna Vereščuková odhaduje, že z Mariupolu by mohlo odísť 200-tisíc ľudí, z Volnovachy potom 15-tisíc obyvateľov.

12:30 Ruská vláda musela prijať prísny zákon o šírení falošných správ o ruskej armáde, pretože "čelí informačnej vojne", povedal v sobotu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

"Zákon je nutný a bol naliehavo potrebný z dôvodu bezprecedentnej - ani nie kampane - ale dokonca informačnej vojny, ktorá sa rozpútala proti našej krajine," povedal hovorca Peskov, pričom zdôraznil, že vzhľadom na okolnosti bolo nutné prijať "prísny" zákon.

12:06 Obyvateľom obce Choňkovce v okrese Sobrance sú podozrivé motorové vozidlá s nemecky hovoriacou posádkou, ktoré z obce opakovane odviezli ukrajinské ženy a deti. Utečenci, ktorých v obci prichýlili v priestoroch nevyužívanej základnej školy, do áut s neznámymi ľuďmi nasadajú aj napriek varovaniam miestnych, povedal pre TASR starosta obce Radoslav Hvožďak. Polícia situáciu s možným obchodovaním s ľuďmi monitoruje.

AKTUALIZOVANÉ - Vojnoví utečenci z Ukrajiny, o osudy ktorých mali obavy obyvatelia obce Choňkovce v okrese Sobrance, skončili v rukách nemeckej charitatívnej iniciatívy. Pre TASR to potvrdil starosta Radoslav Hvožďak.
"Ľudia, ktorí od nás odviezli utečencov do Nemecka, sú z organizácie Willkommen in Nippes. Overili sme si ju, máme aj ich certifikáty o štatúte charitatívnej organizácie, k prevozu vojnových utečencov majú oprávnenie," povedal. 

12:00 Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine hasiči pomohli previezť z hraničných priechodov viac ako 12 500 utečencov. TASR o tom informovalo oddelenie komunikačné a vnútorných záležitostí Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

11:50 Ukrajinci zostrelili ruskú helikoptéru:

11:40 Ruská armáda nedodržiava dočasné prímerie pozdĺž celej evakuačnej trasy z Mariupolu, ktorá je súčasťou dohodnutého humanitárneho koridoru. Ruské vojská toto mesto podľa zástupcu starostu dokonca stále ostreľujú. Informovali o tom agentúra Reuters a stanica BBC s odvolaním sa miestnych činiteľov.

"Rusi nás stále ostreľujú. Je to šialené," povedal zástupca mariupolského starostu Serhij Orlov s tým, že momentálne je evakuácia civilného obyvateľstva nemožná.

11:30 Štáty Severoatlantickej aliancie NATO pošlú ďalších vojakov a bojovú techniku do Litvy. Oznámilo to dnes litovské ministerstvo obrany. Spojené štáty vyšlú do pobaltskej krajiny prápor s tankami a Nemecko posilní protivzdušnú obranu tohto štátu.

TASR/AP

11:16 Ozbrojené sily (OS) SR nasadzujú ďalšie sily a prostriedky na podporu bezpečnosti na hranici s Ukrajinou. Pribudnú dve účelové zoskupenia, ktoré budú podporovať políciu a tiež chrániť zelenú hranicu. Zároveň pribudnú prostriedky na zabezpečenie dočasných táborov. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

11:08 Podľa rannej správy britského ministerstva obrany sa intenzita ruského delostreleckého a leteckého bombardovania za posledných 24 hodín znížila. Podľa Britov je pravdepodobné, že ruské jednotky obkľúčili mestá Charkov, Černigov a Mariupol, ktoré však stále drží ukrajinská armáda. V meste Sumy sa podľa britských poznatkov bojuje v uliciach.

11:00 Bohatí Rusi nakupujú šperky a hodinky, aby ochránili svoje financie. Po zavedení sankcií Západu proti Rusku, ktoré zrazili rubeľ na rekordné minimá a zatvorili akciové trhy, sa bohatí Rusi v snahe zachovať hodnotu svojich úspor vrhli na nákup luxusných šperkov a hodiniek.

10:55 Polský námestník ministra vnútra Pawel Szefernaker na Twitteri napísal, že problémom pre polské úrady je to, že väčšina ľudí, ktorí hľadajú pomoc v prijímacích strediskách, z nich chce ísť do veľkých miest. "Chceme ich presvedčiť, že aj v menších obciach sú dobré podmienky, že tam čakajú Poliaci, aby im pomohli," povedal. Do krajiny kvôli konfliktu ušlo 787 300 ľudí.

10:40 Minister zahraničia Spojených štátov Antony Blinken je presvedčený, že Ukrajina môže časom vo vojne s Ruskom zvíťaziť. Nie je však podľa neho jasné, ako dlho bude konflikt trvať, povedal v piatok v rozhovore so stanicou BBC. Obáva sa však možného vyhrotenia bojov, ruské jednotky si podľa neho na Ukrajine začínajú stále brutálnejšie.

10:35 Bezpečnostná rada OSN v pondelok opäť absolvuje mimoriadne zasadnutie v súvislosti s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu. V noci na sobotu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

10:25 Preprava ukrajinských vojnových utečencov z hraničných priechodov by bola z epidemiologického hľadiska bezpečnejšia, ak by mali cestujúci respirátory. Uviedol to pre TASR Peter Stach, hovorca spoločnosti Arriva Slovakia, ktorej michalovská pobočka, ako zmluvný prepravca košického samosprávneho kraja, previezla za týždeň od ukrajinsko-slovenskej hranice viac ako 1000 ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom.

10:05 Na Slovensko vstúpilo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie už vyše 100-tisíc ľudí. Do dnešného rána to bolo 101 529 osôb, povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Ukrajinskí utečenci vo Vyšnom Nemeckom Profimedia

9:35 „Rusko prechádza k odpornej taktike cielenej na maximálnu civilnú ujmu - bombarduje obývané oblasti a kritickú infraštruktúru, ohrozuje jadrové zariadenia. Sankcie musia pritvrdiť. Odrežte Sberbank od Swiftu. Embargo na ropu. Zatvorte prístavy pre ruské lode,“ napísal na Twitter ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

9:25 Platobná spoločnosť PayPal sa pripojila k sérii finančných inštitúcií a ukončila svoje služby v Rusku. Odkazuje na „súčasné okolnosti“. „Po boku medzinárodného spoločenstva tiež odsudzujeme ruskú násilnú vojenskú agresiu na Ukrajine,“ uviedol prezident firmy Dan Schulman.

9:10 Ruské štátne tlačové agentúry informovali, že ruská armáda vyhlásila v sobotu v dvoch územných oblastiach Ukrajiny prímerie, ktoré umožní civilnému obyvateľstvu, aby sa z nich mohlo vysťahovať. Píše o tom agentúra AP.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení, ktoré podľa AP priniesli agentúry RIA Novosti a TASS, uvádza, že dalo súhlas na vytvorenie evakuačných únikových ciest, ktoré od 10.00 h moskovského času (08.00 h SEČ) umožnia evakuáciu civilistov zo strategického prístavného mesta Mariupol na ukrajinskom juhovýchode a z mesta Volnovacha na východe Ukrajiny.

9:05 Bratislava pripravuje zriadenie veľkokapacitného centra pomoci. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že sa chystajú aj na scenár, keď v meste bude nutné ubytovať rádovo tisícky ľudí z Ukrajiny.

Veľkokapacitné centrum má slúžiť ako prvý bod podpory pre utečencov, či už do Bratislavy prídu verejnou dopravou, po vlastnej osi, alebo ich štát bude koordinovane zvážať z východného Slovenska.

Bratislava Unsplash/Martin Katler

8:47 Rusi sa blížia k ďalšej jadrovej elektrárni južne od Kyjeva, varujú USA. Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová uviedla, že ruské jednotky sa blížia k ďalšej ukrajinskej jadrovej elektrárni. Útočníci sú podľa nej 32 kilometrov "od druhého najväčšieho ukrajinského jadrového zariadenia".

8:40 Ukrajinské ministerstvo obrany opäť zverejnilo svoje štatistiky doterajších bojov. Hlási od začiatku invázie okrem iného 10-tisíc zneškodnených ruských vojakov, 269 tankov, 39 zostrelených lietadiel a 40 vrtuľníkov. Výpočty však komplikuje vysoká intenzita vojny.

8:30 Z Ukrajiny odišlo už vyše 1,2 milióna ľudí. Mapka nižšie ukazuje, kam Ukrajinci utekajú.

8:15 Investigatívny novinár britského postálu Bellingcat Christo Grozev tvrdí, že Rusku zostávajú existujúce zdroje na Ukrajine na vojnu do nedele, potom skolabujú.

Následne dodal, že nejde o predpoveď konca vojny, ale značnú komplikáciu pre Rusko, pretože „dodanie ďalších zdrojov, ku ktorému môže dôjsť a dôjde, je to logistická nočná mora“. Na budúci týždeň podľa Grozeva navyše Rusko čakajú sankcie, ktorých rozsah „sme ešte nevideli“, a dotknú sa aj ruského prezidenta Vladimíra Putina.

8:00 Ruské vojská na Ukrajine od 8:00 SEČ zastavia paľbu, aby umožnili priechod humanitárnymi koridormi z miest Mariupol a Volnovacha, oznámila Moskva. Obyvatelia Mariupolu ho budú v rámci humanitárnych koridorov môcť opustiť medzi dnešnou 12. a 17. hodinou moskovského času, oznámilo vedenie mesta.

7:45 Už desať dní držia ruské sily ako rukojemníkov pracovníkov jadrovej elektrárne v Černobyle, ktorých sa zmocnili. Pracovníci nemôžu byť nahradení, takže pracujú už desať dní na zmeny, sú rozdelení do dvoch skupín a vzájomne sa striedajú. Majú obmedzené množstvo jedla a liekov, uviedol starosta blízkej Slavutyča, odkiaľ väčšina pracovníkov pochádza, Jurij Fomičev.

Reuters

6:35 „Zdá sa, že to bola prvá relatívne pokojná noc v Kyjeve od doby vpádu ruských fašistov na Ukrajinu. Mariupol je v obliehaní Ruskej federácie. Charkov, Sumy a Mykolajiv bojujú. Cherson odmieta prijať ruskú „humanitárnu pomoc“. Rusko drancuje ale Ukrajina stojí!“ komentuje situáciu vo svojej krajine ukrajinský diplomat Olexander Scherba.

5:20 V troskách zbombardovanej obytnej budovy v ukrajinskom meste Boroďanka neďaleko Kyjeva zrejme po stredajšom raketovom útoku uviazlo až 100 ľudí. Informovala o tom v piatok spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na Štátnu službu Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS).

Hovorkyňa DSNS uviedla, že v troskách budovy "môže byť uviaznutých približne 100 ľudí", avšak v tejto chvíli "nie je možné určiť presný počet" uviaznutých ľudí. "Záchranári pre neustále ostreľovanie nemajú prístup k týmto ľuďom. Sme pripravení ľudí evakuovať hneď, ako bude dosiahnutá dohoda o zelenom koridore," uviedla pre CNN hovorkyňa.

Reuters

3:05 Ukrajinské strategické prístavné mesto Mariupol je po niekoľkých dňoch "bezohľadných" útokov pod "blokádou" ruskej armády. Oznámil to v sobotu jeho starosta a vyzval na vytvorenie humanitárneho koridoru.
TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

"Zatiaľ hľadáme riešenia humanitárnych problémov a všetky možné spôsoby, ako dostať Mariupol spod blokády," napísal na webovej komunikačnej sieti Telegram mariupolský starosta Vadim Bojčenko.

1:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok skritizoval Severoatlantickú alianciu (NATO) za to, že rozhodla o nevyhlásení bezletovej zóny nad Ukrajinou. Prezident dodal, že Aliancia vedela o pravdepodobnosti ruskej agresie, informuje tlačová agentúra AFP.

"Vediac, že nové útoky a obete sú nevyhnutné, NATO sa úmyselne rozhodlo neuzavrieť oblohu nad Ukrajinou. Vedenie tejto organizácie dnes dalo zelenú ďalšiemu bombardovaniu ukrajinských miest a obcí tým, že odmietlo vyhlásiť (nad Ukrajinou) bezletovú zónu," uviedol Zelenskyj vo videonahrávke.

0:05 Približne tisíc demonštrantov sa v piatok zhromaždilo v srbskom hlavnom meste Belehrad a podporilo inváziu Ruska na Ukrajine. Demonštranti skandovali heslá proti NATO a chválili ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Demonštranti držia obrovskú ruskú zástavu počas protestného zhromaždenia na podporu Ruska v Belehrade TASR/AP Photo/Marko Drobnjakovic

​Zhromaždení ľudia skandovali "Srbi - Rusi, naveky bratia", pričom pochodovali cez centrum Belehradu, svietili cestnými svetlicami a mávali ruskými vlajkami.

0:00 Náš včerajší ONLINE o udalostiach z Ukrajiny nájdeš na tomto odkaze.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 16:29