archív Brainee
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Nebuďte ticho. Ak padne Ukrajina, padne aj Európa, povedal Zelenskyj ľuďom na námestiach

TASRpc04.03.2022., 06:25h
Ruská invázia na Ukrajine pokračuje. Všetky dôležité správy sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

19:27 Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor sa rozhodol zablokovať prístup k sociálnej sieti Facebook v Rusku. Úrad tak robí v súvislosti s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu a kvôli nespokojnosti s tým, aké informácie sa o invázii objavujú na sociálnych sieťach a v ďalších médiách.

19:10 Ruské nezávislé periodikum Novaja Gazeta v piatok oznámilo, že odstráni všetok svoj materiál týkajúci sa vojenskej činnosti Ruska na Ukrajine z dôvodu cenzúry.

„Vojenská cenzúra v Rusku rýchlo prešla do novej fázy: od hrozieb spojených s blokovaním a zatvorením médií (čo už bolo takmer úplne realizované) prešla k hrozbám spojeným s trestným stíhaním novinárov, ako aj občanov, ktorí šíria informácie o bojovej činnosti odlišujúce sa od oficiálnych vyhlásení ministerstva obrany (Ruska),“ uvádza sa vo vyjadrení, ktoré Novaja Gazeta zverejnila na sociálnej sieti Telegram.

19:04 Slovensku nehrozí bezprostredné riziko vojenského konfliktu, ubezpečuje prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom stanovisku k situácii na Ukrajine. Ľudí vyzýva, aby zostali pokojní.

18:30 Niekoľko tisíc ľudí na Námestí SNP v centre Bratislavy žiadalo mier na Ukrajine. Jej občanom na podujatí zároveň vyjadrili podporu. 

Rečníci na zhromaždení odsúdili ruskú agresiu. Pred demonštrantmi vystúpil aj premiér SR Eduard Heger. Vyzdvihol odvahu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zhromaždenia na podporu Ukrajiny sa uskutočnili vo viacerých európskych metropolách vrátane Bratislavy. Cez telemost sa s demonštrantmi spojil Zelenskyj.

Zelenskyj venoval svoj prejav padlým vojakom a civilistom, ktorí zahynuli počas bojov na Ukrajine. Prihovoril sa aj Európanom a vyzval ich, aby neboli ticho, pretože, keď padne Ukrajina, padne aj Európa. „Vyjdite do ulíc, podporujte naše úsilie a podporujte náš boj,“ povedal Zelenskyj vo videoprejave, ktorý v piatok večer sprostredkovali viaceré európske médiá i sociálne siete.

„Ak vyhráme, a som si istý, že vyhráme, bude to víťazstvo pre celý demokratický svet, bude to víťazstvo našej slobody, bude to víťazstvo svetla nad temnotou, slobody nad otroctvom,“ uviedol ukrajinský prezident.

17:50 Takto dopadla po útoku tepelná elektráreň v približne 50-tisícovom meste Ochtyrka, ktoré sa nachádza približne 100 kilometrov od Charkova.

17:31 Rusko používa na Ukrajine zbrane, ktorých použitie je v rozpore s medzinárodným právom. Vyhlásil to v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého aliancia zaznamenala, že Rusko použilo kazetové bomby - široko zakázanú delostreleckú muníciu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Brainee.sk (@brainee.sk)

17:23 Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v piatok hodinu telefonicky rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a vyzval Moskvu, aby okamžite zastavila všetky vojenské akcie na Ukrajine. Putin Scholzovi povedal, že cez víkend sa bude konať tretie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov. 

17:13 Americký senátor Lindsey Graham vo štvrtok v televíznom vysielaní žiadal, „aby niekto v Rusku“ zabil ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Nájde sa v Rusku Brutus? Nájde sa tam úspešnejší plukovník Schauffenberg?“ napísal Graham. Tento jednotlivec by podľa republikánskeho senátora Grahama preukázal pre Rusko a svet „obrovskú službu“.

16:44 Úrady v Moskve zamietli žiadosti odporcov, ale aj stúpencov ruskej invázie na Ukrajinu, ktorí chceli v hlavnom meste zorganizovať pochody a vyjadriť tak svoj názor na aktuálne dianie. Mesto sa odvolalo na stále aktuálnu pandémiu koronavírusu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

16:34 Prístavné mesto Mariupol je bez vody, elektriny a dochádzajú tam zásoby jedla. Povedal to starosta mesta Vadym Bojčenko. Mariupoľ už päť dní čelí náporu ruskej armády. Podľa Bojčenka by mal byť vybudovaný koridor na evakuáciu civilistov.

16:14 Ukrajina počas víkendu plánuje tretie kolo mierových rokovaní s Ruskom. Informoval o tom v piatok hovorca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

16:04 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že aliancia nevyhlási bezletovú zónu nad Ukrajinou. „Jediný spôsob, ako implementovať bezletovú zónu, je poslať do ukrajinského vzdušného priestoru bojové lietadlá NATO a potom vynútiť bezletovú zónu zostrelením ruských lietadiel. Ak by sme to urobili, môže to viesť k niečomu, čo by mohlo skončiť plnohodnotnou vojnou v Európe, ktorá by zahŕňala oveľa viac krajín a spôsobila ešte väčšie ľudské utrpenie,“ vyhlásil Stoltenberg po mimoriadnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO.

15:57 Mesto Bratislava sa pripravuje na všetky scenáre v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine. Spolu s mestskými časťami preveruje stav krytov civilnej ochrany, ktoré majú v správe. Aktualizuje tiež zoznam jednoduchých úkrytov budovaných svojpomocne, ktoré majú tiež poskytnúť ochranu v prípade priameho ohrozenia. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.

15:08 Slovensko je ako súčasť Severoatlantickej aliancie dobre chránené a plnohodnotne sa v týchto dňoch podieľa na všetkých rozhodnutiach, ktoré NATO prijíma v súvislosti s krízou, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajine, uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok po skončení mimoriadneho zasadnutia ministrov zahraničných vecí NATO v bruselskom sídle tejto organizácie.

14:42 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba obvinil v piatok ruských vojakov zo znásilňovania žien na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že Kuleba tieto tvrdenia ničím nepodložil a nebolo ich možné nezávisle overiť.

„Keď padajú bomby na vaše mestá, keď vojaci znásilňujú ženy v okupovaných mestách – a bohužiaľ, máme množstvo prípadov, keď ruskí vojaci znásilňujú ženy v ukrajinských mestách – je, samozrejme, ťažké hovoriť o účinnosti medzinárodného práva,“ povedal Kuleba po anglicky  počas prejavu v londýnskom think-tanku Chatham House.

14:32 Európska komisia v piatok oznámila, že v dôsledku ruskej invázie na Ukrajine, a zároveň ako prejav solidarity s obyvateľmi Ukrajiny, sa rozhodla prerušiť s ruskými subjektmi spoluprácu v oblasti výskumu, vedy a inovácií.

Komisia spresnila, že v rámci vedeckého programu s názvom Horizont Európa neuzavrie žiadne nové zmluvy či dohody s ruskými organizáciami. Exekutíva EÚ sa okrem toho rozhodla pozastaviť ruským subjektom platby vyplývajúce z už existujúcich zmlúv. 

14:22 Humanitárny vlak z Čopu do Ostravy bude premávať do 9. marca, informuje ZSSK.

14:09 V prípade vzniku ohrozenia v súvislosti s radiačnou udalosťou budú všetci občania informovaní. Ak by došlo k ohrozeniu, zaznie dvojminútový varovný signál prostredníctvom sirény, čo znamená, že sa treba ukryť. Najlepší priestor je kryt, prípadne pivnica. Informácie o ďalšom postupe dostanú občania cez celoštátne rozhlasové a televízne vysielanie. Uviedla to predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková.

13:51 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v piatok vyhlásil, že ozbrojené sily jeho krajiny sa na ruskej vojenskej operácii na Ukrajine aktuálne nepodieľajú a nemajú ani v úmysle sa do nej zapojiť.

„Bieloruská armáda sa na špeciálnej operácii (Ruska) nepodieľala a nemá to ani v pláne,“ uviedol Lukašenko s tým, že to nie je nevyhnutné. Dodal, že Minsk nedostal nijakú žiadosť o zapojenie sa do tohto ozbrojeného konfliktu. „Nemáte dôvod na obavy,“ povedal v prejave k obyvateľom Bieloruska.

AP/TASR

13:39 Kyjev tvrdí, že ukrajinské vojenské zložky odrazili ruský útok na juhoukrajinské mesto Mykolajiv. Oznámil to Oleksij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 

Arestovyč dodal, že situácia v meste Mariupol, ktorý podľa miestnych úradov obliehajú ruské sily, je pod kontrolou.

13:17 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že bez ohľadu na to, „aké to bude ťažké“, bude jeho krajina pokračovať vo svojom rozvoji a oznámil posilnenie dopravnej a logistickej infraštruktúry. Zároveň vyzval „susedov Ruska“, aby neeskalovali napätie. Moskva si podľa neho plní všetky záväzky.

12:48 Bezprostredné ohrozenie Slovenska pre situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine, kde vypukol požiar po ostreľovaní areálu elektrárne zo strany ruských vojsk, momentálne nehrozí. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásila predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková s tým, že nedošlo k poškodeniu takých zariadení elektrárne, ktoré by ovplyvnili radiáciu.

12:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval v piatok na prijatie ešte tvrdších sankcií voči Rusku. Stalo sa tak po tom, čo ruské sily v noci zo štvrtka na piatok zaútočili na Záporožskú jadrovú elektráreň.

„Je nevyhnutné okamžité posilnenie sankcií proti jadrovému teroristickému štátu,“ vyhlásil Zelenskyj na margo Ruska. Raketový útok na spomenutú elektráreň mohol mať podľa jeho slov dôsledky až „šiestich Černobyľov“. 

„Prežili sme noc, ktorá mohla zastaviť beh dejín - dejín Ukrajiny, dejín Európy,“ citovala ukrajinského lídra stanica Sky News.

V Záporožskej jadrovej elektrárni vypukol požiar TASR/AP

12:07 Budova ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú zasiahla strela vypálená ruskou armádou, nie je súčasťou reaktora, povedal v piatok na tlačovej konferencii vo Viedni generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Mariano Grossi. 

12:03 Prvý hráč svetového tenisového rebríčka Daniil Medvedev odstránil ruskú vlajku z popisu na svojom Instagrame.

11:32 Kde konkrétne sa Zelenskyj a jeho tím nachádza, je z pochopiteľných dôvodov tajomstvom. „Dobrá otázka,“odpovedala Stefanišyna reportérovi Financial Times, keď vyzvedal miesto prezidentovho pobytu. „Počkajte si dvanásť mesiacov, a potom vám poviem všetky detaily.“

11:22 V Poľsku zadržali pre podozrenia z účasti na zahraničných spravodajských aktivitách pre Rusko španielskeho občana ruského pôvodu.

Muž bol identifikovaný ako agent ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU. Zadržali ho v noci z 27. na 28. februára v meste Przemyšl neďaleko poľských hraníc s Ukrajinou, uviedla poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť. Dodala, že tento agent vykonával operácie v prospech Ruska, pričom v utajení cestoval po európskych a iných krajinách vydávajúc sa za novinára.

11:05 V meste Sumy na severovýchode Ukrajiny vojaci strieľali aj na sanitku.

10:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prežil za posledný týždeň, odkedy Rusko spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu, najmenej tri pokusy o atentát. Informáciu priniesol v piatok britský denník The Times s odvolaním na nemenované zdroje z diplomatických kruhov, ako aj tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Za dvoma pokusmi údajne stáli žoldnieri z Kremľom podporovanej Vagnerovej skupiny, súkromnej armády, ktorá však podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych konfliktoch vo svete. Za tretím pokusom o atentát na Zelenského, ktorý bol plánovaný na minulú sobotu, mali byť údajne čečenské špeciálne jednotky.

Plánované pokusy údajne zlyhali po tom, čo ukrajinské tajné služby získali vopred informácie o chystaných útokoch.

10:19 Ukrajinské vojenské námorníctvo potopilo svoju vlajkovú loď, aby nepadla do rúk nepriateľovi, uviedol minister obrany Oleksij Reznikov. Loď sa opravovala v Mykolajive.

„V uplynulých dňoch sme museli urobiť veľa ťažkých rozhodnutí... Veliteľ vlajkovej lode s názvom Hetman Sahajdačnyj vykonal rozkaz potopiť túto loď, aby sa opravovaná fregata nedostala do rúk nepriateľa... Vybudujeme však novú flotilu, ktorá bude moderná a výkonná,“ napísal na sociálnej sieti Reznikov.

10:04 Útok na jadrovú elektráreň ukazuje nebezpečnosť Putinovho postupu, uviedol český premiér Petr Fiala. K útoku na elektráreň sa vyjadrila aj šéfka českého Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová. „Zošaleli. Ale elektráreň zatiaľ drží. Situáciu budeme sledovať z prvej ruky,“ napísala na Twitteri.

9:58 Severoatlantická aliancia nechce konflikt s Ruskom, ale ak to bude potrebné, je pripravená brániť svojich členov. Pred rokovaním ministrov zahraničných vecí NATO to dnes povedal šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

9:51 Väčšina obyvateľov Slovenska má v súvislosti s vojnou na Ukrajine obavy o seba a svojich najbližších. Vyplýva to z online prieskumu na vzorke 1000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.

Až 77,5 percenta odpovedajúcich pociťuje obavy z ekonomickej krízy, z rozpútania svetovej vojny má obavy 72,6 percenta a z rozšírenia vojnového konfliktu na Ukrajine na Slovensko 68,7 percenta opýtaných.

9:26 Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, na piatkovom zasadnutí jednomyseľne prijala v druhom a treťom čítaní návrh zákona o zavedení trestnej zodpovednosti za šírenie nepravdivých informácií vo vzťahu k Ozbrojeným silám Ruskej federácie. 

Za šírenie vedome nepravdivých informácií o ruskej armáde môže byť uložená pokuta od 700-tisíc do 1,5 milióna rubľov, trest odňatia slobody na tri roky alebo nútená práca v rovnakej dĺžke.

Za zneužitie služobného postavenia na šírenie nepravdivých informácií jednotlivcom, skupinou osôb po predchádzajúcej dohode alebo organizovanou skupinou hrozí trest odňatia slobody na päť až desať rokov. Ak by úmyselne nepravdivé údaje mali závažné následky, hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.

9:21 Blízko mesta Zatoka na Ukrajine bolo zostrelené ruské lietadlo. Pilot sa katapultoval, Ukrajinci po ňom teraz pátrajú.

9:19 Podnikateľ Elon Musk varoval, že internetové pripojenie poskytované projektom Starlink by mohlo byť na Ukrajine terčom ruských útokov, informuje stanica BBC.

9:03 Prístavné mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny zostáva pod ukrajinskou kontrolou, je ale pravdepodobne obkľúčené ruskými silami a čelí intenzívnemu ostreľovaniu.

8:54 Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval Nemecko, aby počas vojny, ktorú voči Ukrajine vedie Rusko, naďalej odhodlane stálo na strane Ukrajiny. „Zostaňte pri nás, pretože bojujeme aj za nemecké hodnoty,“ povedal Kličko v rozhovore pre piatkovú reláciu Morgenmagazin stanice ARD. Apeloval na to, že svet sa musí zomknúť a zastaviť spoluprácu s Ruskom, v opačnom prípade to pre Ukrajinu dopadne veľmi zle.

8:24 Americký technologický gigant Google prestal v Rusku v reakcii na inváziu Moskvy na Ukrajinu predávať internetovú reklamu. „Vzhľadom na mimoriadne okolnosti, pozastavujeme Google reklamy v Rusku,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení, z ktorého citovala DPA. „Situácia sa rýchlo vyvíja,“ dodal Google s tým, že ak by došlo k nejakým ďalším podstatným zmenám, bude o tom informovať.

8:00 Ruské jednotky ovládli Záporožskú jadrovú elektráreň, napísala ruskojazyčná verzia BBC s odvolaním sa na ukrajinský úrad pre jadrovú bezpečnosť.

07:21 Požiar, ktorý v noci na piatok vypukol v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny, sa hasičom podarilo uhasiť.

Záchranná služba oznámila, že jej jednotkám sa požiar podarilo uhasiť o 6:20 hod. miestneho času (5:20 hod. SEČ). Záchranári už predtým uviedli, že do hasenia požiaru výcvikovej budovy mimo komplexu hlavného reaktora bolo nasadených 40 ľudí a desať vozidiel. Požiar si nevyžiadal žiadne obete na životoch.

05:39 Britský premiér Boris Johnson v piatok obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z ohrozenia celej Európy v spojitosti so situáciou v ukrajinskej jadrovej elektrárni, kde po ruskom útoku vypukol požiar.

„Predseda vlády povedal, že neuvážené činy prezidenta Putina by teraz mohli priamo ohroziť bezpečnosť celej Európy,“ uviedla Downing Street vo vyhlásení.

04:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy „zopakovať“ jadrovú katastrofu v Černobyle. Povedal, že v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni už hovoril aj so svetovými lídrami vrátane amerického prezidenta Joea Bidena. 

03:56 Bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny je nateraz zaistená po tom, čo v jednej jej budove v piatok nadránom vypukol požiar v dôsledku útoku ruskej armády.

03:07 Sociálna sieť Facebook a viaceré spravodajské webové stránky sú v Rusku čiastočne nedostupné, informovala v piatok agentúra AFP.      

02:06 V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny vypukol požiar v dôsledku útoku ruských jednotiek. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na hovorcu elektrárne, podľa ktorého ostreľovanie začalo v piatok skoro ráno.

„Ruská armáda strieľa zo všetkých strán na Záporožskú jadrovú elektráreň, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. Požiar už vypukol. Ak nastane výbuch, bude 10-krát väčší ako Černobyľ! Rusi musia OKAMŽITE zastaviť paľbu, umožniť prístup hasičom, zriadiť bezpečnostnú zónu!“ napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. 

00:47 Česká vláda na mimoriadnom štvrtkovom rokovaní schválila poslanie zbraní, munície a ďalšieho vojenského materiálu na Ukrajinu v hodnote 17 miliónov českých korún. Ide o dar od českých zbrojárskych firiem.

„Vzhľadom na to, že ide o vojenský materiál, musel to procesovať náš rezort. Chcela by som spoločnostiam veľmi ďakovať, pretože táto pomoc nie je jediná,“ povedala po rokovaní vlády česká ministerka obrany Jana Černochová.

Včerajší online nájdeš tu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:17