Twitter.com/Hardeep Singh Puri
StoryEditor

Ďalšia zbytočná obeť vojny. Indický študent zahynul počas toho ako išiel kúpiť jedlo

šev02.03.2022., 08:52h
Študent medicíny zahynul pri ostreľovaní v ukrajinskom meste Charkov. Bunker opustil kvôli nákupu potravín.
Lajkuj Brainee.sk na

Jeden z jeho priateľov povedal, že dvadsaťdvaročný Naveen S Gyanagoudar s ním hovoril v utorok krátko pred jeho smrťou.

Tisíce indických občanov sú stále na Ukrajine a žiadajú o evakuáciu po invázii ruských jednotiek. India spustila operáciu s cieľom dostať svojich občanov domov, no čelí logistickým prekážkam. Indické ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Gjanagoudar zahynul pri ostreľovaní v Charkove a uviedlo, že je v kontakte s jeho rodinou.

Mnoho študentov na Ukrajine tweetovalo, že od minulotýždňovej invázie je ťažké nájsť jedlo a zásoby. „Volal mi o 8:00 ukrajinského času a požiadal ma, aby som mu previedol peniaze, pretože nám chce kúpiť ďalšie jedlo,“ povedal pre BBC Hindi priateľ mladého študentka Srikanth Chennagowda.

Obaja študenti medicíny boli v štvrtom ročníku na Charkovskej národnej lekárskej univerzite. Gyanagoudar opustil kryt skoro ráno, hneď po skončení zákazu vychádzania, aby išiel do neďalekého supermarketu.
„Previedol som peniaze. Po 5 až 10 minútach som sa ho pokúsil kontaktovať a neprijal môj hovor. Skúšal som to mnohokrát. Neskôr mi niekto odpovedal, ale hovoril po ukrajinsky, čomu som nerozumel,“ povedal Chennagowda.

​Potom požiadal niekoho z bunkra, aby s danou osobou hovoril po telefóne. Dozvedel sa, že jeho priateľ zomrel. „Nemohol som tomu uveriť. Išiel som do supermarketu a tam nebol žiadny výbuch,“ vysvetlil. Nie je jasné, kde presne bol Gyanagoudar napadnutý.

Jeho priateľ Chennagowda dodal, že sa Gyanagoudar a ostatní v kryte mali v pláne čoskoro opustiť Ukrajinu, keďže ostreľovanie v meste zosilnelo.

Gyanagoudar pochádzal z okresu Haveri v juhoindickom štáte Karnataka. Hlavný minister štátu Basavaraj S Bommai na Twitteri uviedol, že ho táto správa šokovala. „Sme neustále v kontakte MEA (ministerstvom zahraničných vecí) a vynaložíme maximálne úsilie, aby sme priniesli späť jeho telesné pozostatky,“ dodal.

Chennagowda opísal svojho priateľa ako dobrého a brilantného. „V treťom ročníku dosiahol 95%. Bol to veľmi učenlivý chlapík a bol tiež veľmi skromný,“ povedal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:37