TASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Kyjev sužujú ďalšie výbuchy. Raketový útok zaznamenali neďaleko ministerstva obrany

somTASR02.03.2022., 07:02h
Ruská invázia na Ukrajine pokračuje už siedmy deň. Ruská armáda aj v stredu útočí na Ukrajincov z väčšiny smerov. Podľa ukrajinskej agentúry prešli ukrajinské jednotky prvýkrát po siedmich dňoch vojny do ofenzívy.
Lajkuj Brainee.sk na

21:52 Časť Kyjeva môže prísť o dodávky tepla. Raketový útok, ktorý zasiahol oblasť okolo južnej vlakovej stanice v Kyjeve, mohol prerušiť dodávky tepla pre časť ukrajinskej metropoly, uviedol poradca ministra vnútra Anton Heraščenko.

21:48 Pracovná skupina bude odhaľovať a stíhať ruských oligarchov.  Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v stredu oznámil, že spúšťa činnosť pracovnej skupiny, ktorá bude odhaľovať a stíhať "skorumpovaných ruských oligarchov" a porušovateľov sankcií uvalených na Rusko za jeho inváziu na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Ministerstvo spravodlivosti využije všetky svoje právomoci na zhabanie majetku jednotlivcov a subjektov, ktorí tieto sankcie porušujú," uviedol Garland v oznámení o tom, že spúšťa "Pracovnú skupinu KleptoCapture" (Lov na kleptokratov).

21:40 H&M a COS zastavujú predaj v Rusku. Švédske odevné značky H&M a COS dočasne zastavujú predaj v Rusku, píše National Post.

21: 35 Macron: „Boj proti nacizmu na Ukrajine je lož, ktorá uráža históriu“

"Nikto nezaútočil na Rusko, je to Rusko, agresor." […] Táto vojna je výsledkom ducha revanšizmu, ktorý sa zrodil z revizionistického čítania európskej histórie. […] Nie je to „boj proti nacizmu“, je to lož, urážka histórie Ruska a Ukrajiny, pamiatka našich predkov, ktorí spolu bojovali,“ povedal dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Macron Francúzsky prezident TASR/AP/Ludovic Marin

21:32 Švédsko neváha potrestať Rusko za narušenie svojho vzdušného priestoru
Švédsky minister obrany Peter Hultqvist: Ruské narúšanie švédskeho vzdušného priestoru je samo o sebe dosť nepriateľské.

To povedie k silným diplomatickým reakciám Švédska.

21: 30 Počas uplynulého týždňa prišlo o život viac civilistov ako za uplynulé dva roky.
Podľa Úradu Vysokého komisára OSN pre ľudské práva počet civilných obetí zaznamenaný na Ukrajine v uplynulom týždni prekročil celkový počet obetí zaznamenaných v konfliktnej zóne východnej Ukrajiny v posledných dvoch rokoch.

21:25  Ak sa nápor utečencov z Ukrajiny bude zvyšovať, je Rakúsko pripravené pomôcť aj Slovensku. Prvoradou a spoločnou snahou musí byť pomoc Ukrajine a solidarita s ľuďmi, ktorých vojna vyhnala zo svojich domovov. Skonštatovala to prezidentka SR Zuzana Čaputová po telefonáte s jej rakúskym náprotivkom Alexandrom Van der Bellenom.

21:23 
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyhlásil, že vojna na Ukrajine "nemá žiadne opodstatnenie", a naliehavo vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ju ukončil. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Steinmeier uviedol, že nikto, dokonca ani Putin, "nemôže pred dejinami ospravedlniť to, čo sa deje na Ukrajine, že státisíce ľudí utekajú, že umierajú nevinní ľudia a že krajina je zničená".

21:17 Ukrajinskí predstavitelia hlásili v stredu večer silný výbuch v hlavnom meste Kyjev, medzi Južnou železničnou stanicou a hotelom Ibis, čo je oblasť blízko ukrajinského ministerstva obrany. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pre agentúry Associated Press (AP) v stredu neskoro večer uviedol, že išlo o raketový útok. Predstavitelia doplnili, že zatiaľ nie je jasné, akú škodu útok spôsobil, či sú nejaké obete alebo kde presne raketa dopadla.

20:59 Kyjev je pod silným bombardovaním. Podľa denníka The Kyiv Independent sa v Kyjeve ozývajú hlasné výbuchy.


20:56
Ruské strely zasiahli aj ortodoxnú katedrálu v Charkove.


20:50
 Žena reaguje vo dvore zničeného domu po ruskom leteckom útoku v Gorenke, na predmestí Kyjeva v siedmy deň vojny. TASR/AP

20:47 Rusko v stredu vyhlásilo, že od vpádu na Ukrajinu, ktorý sa začal minulý týždeň vo štvrtok, prišlo o život 498 ruských vojakov. Ide o prvé oficiálne vyjadrenie Moskvy v súvislosti s vlastnými stratami.

20:45 Slovinsko žiada od Ruska odškodnenie za zničenie konzulátu v Charkove

20:35  Švédsky vzdušný priestor nakrátko narušili štyri ruské bojové lietadlá. Informuje Reuters. Švédska armáda považuje incident za veľmi vážnu udalosť.

20:10 Prvýkrát po siedmich dňoch vojny prešli ukrajinské jednotky do ofenzívy a postupujú smerom na Horlivku, napísala dnes agentúra Interfax-Ukrajina.

"Väčšia časť našich jednotiek drží svoje pozície a jedna z našich brigád postúpila na okraj Horlivky... Je to prvýkrát za sedem dní vojny, čo naše jednotky podnikli útok v oddelenom sektore,“ vyhlásil poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Horlivka sa nachádza v Doneckej oblasti na východe krajiny, ktorú si nárokujú prerušení separatisti.

20:01 Do boja proti ruskej agresii na Ukrajine sa viditeľne zapojili rôzne hackerské skupiny. Ťažkostiam v uplynulých dňoch aj dnes čelili úrady aj niektoré ruské médiá.

Problematický je napríklad prístup na webové stránky agentúr RIA Novosti a Interfax alebo televízie Rossija 24. Hackerská skupina NB65 dokonca tvrdí, že zasiahla riadiace centrum ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, ktoré tak údajne stratilo kontrolu nad špionážnymi satelitmi. Šéf agentúry Dmitrij Rogozin to poprel, avšak útok potvrdil.

19: 45  Obce budú mať povinnosť vyplatiť príspevok za ubytovanie utečenca z Ukrajiny až po prijatí prostriedkov zo štátneho rozpočtu. Príspevok sa bude vyplácať aj spätne od 1. marca, odkedy je na území Slovenskej republiky možné získať status dočasného útočiska. V prípade, ak by sa na Slovensku rozhodlo usadiť 30.000 ľudí z Ukrajiny, na jednu obec by pripadli v priemere tri rodiny, čo by nemalo predstavovať byrokratickú záťaž. Navyše príspevok na ubytovanie bude k dispozícii aj samotným samosprávam, ubytovniam, penziónom či hotelom.

Možnosť vyplácania príspevku za ubytovanie schválil ešte v piatok (25. 2.) parlament. O vyplácaní a výške príspevku má rozhodnúť vláda. Legislatívny návrh má byť podľa Matoviča predložený koncom týždňa.

Príspevok má byť poskytovaný na deň, a to vo výške siedmich eur na dospelú osobu a 3,5 eura na dieťa. Pri 30-dňovom mesiaci to má byť 210 eur na dospelého a polovičná suma na dieťa. Príspevok by mali podľa Matoviča vyplácať žiadateľom obce s tým, že ministerstvo financií im má rozpočty "dotankovať".

19:30  Rusko pripúšťa prímerie. Niekto nás zatiahol do umelého konfliktu, hovorí Lavrov.

Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova má Rusko veľa „priateľov“, ktorí na rozdiel od Európy a ďalších krajín nestratili svoju nezávislosť, a je preto „nemožné ho izolovať“. Obvinil USA, že ich ambasádori nútia akúkoľvek krajinu v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike, aby „urobili aspoň niečo proti Rusku.“ „Toto je nízke pre takú veľmoc, akú sú Spojené štáty“.

Minister obvinil Západ, že bráni „fašistickú, neonacistickú moc na Ukrajine“ a používa ju „proti“ Rusku. Podľa Lavrova je možné, že niekto chce, aby Rusko uviazlo vo Západom umelo vytvoreného konfliktu na Ukrajine.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-rusko-lavrov-bezpecnost-zelenskyj-primeri-jednani-invaze-valka-ukrajina.A220302_173606_zahranicni_jhr

19: 24 V Petrohrade sa ľudia opäť zúčastnili protivojnového protestu.

19:10 Viac ako tisíc ruských historikov podpísalo otvorený list proti nepriateľským akciám na Ukrajine

Protestovali v ňom proti „vojenským operáciám vedeným ruskými ozbrojenými silami na území suverénneho štátu Ukrajina“. Podpísalo sa pod ňu 1194 výskumníkov. (Novaja Gazeta)

18:58 Ukrajinský veľvyslanec pri OSN obviňuje Rusko z genocídy. Stály predstaviteľ Ukrajiny pri Organizácii Spojených národov (OSN) Serhij Kyslycia v stredu Rusko obvinil z úsilia spáchať v jeho krajine genocídu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
"Prichádzajú, aby Ukrajinu pripravili o samotné právo existovať,"
povedal Kyslycia počas mimoriadneho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. "Je už jasné, že cieľom Ruska nie je len okupácia. Je ním genocída," vyhlásil.

18:56 Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského doteraz na Ukrajine padlo viac ako 7 tisíc ruských vojakov , ďalšie stovky ich boli zadržané, informovala agentúra Reuters. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov priznal stratu 498 vojakov.

18:47 Ruská vojenská invázia mala začať 20. februára a trvať  do 6. marca. Tvrdí to ukrajinská armáda s odkazom na dokumenty získané od vojakov ruskej 810. námornej brigády. Dokumenty boli schválené 18. januára 2022, oznámila agentúra Unian.

18:41 Cherson žiada o pomoc pri zorganizovaní zeleného koridoru. Primátor ukrajinského mesta Cherson Igor Kolykhaiev na svojom facebookovom profile žiada o pomoc pri zorganizovaní „zeleného koridoru” na prepravu ranených, liekov a potravín.

18:12 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo v stredu rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

18:08 Starosta Charkova odpovedal novinárovi BBC na otázku, či sa obrancovia mesta a jeho obyvatelia báli.

18:02 - Gruzínsko "okamžite" požiada o členstvo v EÚ, oznámila v stredu tamojšia vládnuca strana Gruzínsky sen. TASR o tom informuje na základy správy agentúry AFP.

17: 41 Ruskí oligarchovia pre sankcie zakotvili svoje jachty pri Maldivách.  Pri pobreží súostrovia Maldivy v stredu zakotvilo najmenej päť superjácht ruských oligarchov. Miliardári presunuli svoje plavidlá k súostroviu po tom, ako Západ uvalil na Rusko sankcie za inváziu na Ukrajinu. Maldivská republika v súčasnosti nemá so Spojenými štátmi podpísanú zmluvu o vydávaní osôb, informuje agentúra Reuters.

Podľa údajov lodnej databázy MarineTraffic sa pri Maldivách v súčasnosti nachádzajú luxusné jachty Olega Deripasku, Alexandra Abramova a Vladimira Potanina. Hovorca maldivskej vlády sa k otázkam na túto tému nevyjadril.

17:33 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov povedal, že Moskva je pripravená rokovať o bezpečnostných garanciách, ktoré požaduje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. (idnes.cz)

17:10 Veľvyslankyňa USA sa obáva, že Rusko bude stupňovať brutalitu. Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomas-Greenfieldová na 48. zasadnutí OSN vyjadrila obavy, že Rusko plánuje stupňovať brutalitu svojej kampane proti Ukrajine.

Thomas-Greenfiledová odsúdila Rusko za použitie zbraní, ktoré sú zakázané Ženevským dohovorom. Informovala, že Spojené štáty chystajú nové sankcie proti Rusku zamerané na ďalšie ruských oligarchov.

Vyzvala ruských vojakov na Ukrajine, aby zložili zbrane a prestali páchať ďalšie vojnové zločiny. Thomas-Greenfiledová je presvedčená, že sami ruskí vojaci sú obeťou klamstiev vlastných veliteľov, ktorí ich zámerne neinformujú o skutočnostiach prebiehajúceho konfliktu.

17:05 Nacisti jej vyvraždili rodinu, teraz má odkaz pre Putina: Nechcem, aby ľudia zažili to, čo ja. „Prosím Vás, aby bolo bezodkladne zastavené násilie na Ukrajine. Pre každého civilistu, pre každé malé dieťa, aby nemuseli prejsť tým, čo život pripravil mne,“ hovorí Jarmila Doležalová, posledná z tých, ktorí prežili vyhladenie Ležákov nacistami v roku 1942, napísala otvorený list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

16:59 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že na Ukrajinu sa chystajú dobrovoľníci zo 16 krajín sveta. Je ich už asi tisíc, doplnil minister.

Šéf ukrajinskej diplomacie tiež uviedol, že zbrane Ukrajine poskytuje 19 krajín, desať potom makrofinančnú pomoc a 22 štátov humanitárnu pomoc.

16:50 Žena drží novonarodené dieťa v suteréne pôrodnice počas siedmeho dňa ruskej invázie na Ukrajine. Suterén pôrodnice, v ktorom sa žena a jej novorodené dieťa nachádzajú, bol prerobený na lekárske oddelenie a používa sa ako úkryt pred bombami počas poplachov v Kyjeve.

TASR/AP

16:41 Ukrajinským autám odpustíme diaľničnú známku a humanitárnym konvojom mýto, informoval minister dopravy Andrej Doležal na sociálnej sieti Facebook.



16:39 
Ukrajina žiada ruské matky, aby si prišli po zajatých vojakov. Ukrajina v stredu vyzvala znepokojené matky ruských vojakov zajatých na bojisku, aby si prišli vyzdvihnúť svojich synov. Podľa agentúry AFP je tento krok zjavnou snahou skomplikovať situáciu Moskve.

"Bolo prijaté rozhodnutie odovzdať zajatých ruských vojakov ich matkám, ak si ich prídu vyzdvihnúť na Ukrajinu, do Kyjeva," uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany vo vyhlásení.
Týždeň po ruskej invázii na Ukrajinu Kyjev tvrdí, že doteraz zajal desiatky ruských vojakov, pričom na internete kolujú videá zmätených a odzbrojených mladých mužov v uniformách.

16:16 Ruská delegácia smeruje na stretnutie s ukrajinskými partnermi, informovala bieloruská tlačová agentúra Belta.

Miesto rokovaní zatiaľ potvrdené nebolo.

15:58 Štúdio v Moskve Partisan Press, ktoré tlačilo plagáty s protivojnovými heslami, navštívili policajti. Informovali o tom zástupcovia štúdia na svojom instagramovom účte. (Novaja Gazeta)

„Prišla k nám polícia. Dielňa bola zatvorená. Dievčatá sú predvedené na políciu,“ napísali zamestnanci Partisan Press.

Poznamenali tiež, že plagát s nápisom „Každý potrebuje pokoj“ bol posledný, ktorý sa im podarilo vytlačiť.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Partisan Press (@partisanpress)



15:55 
Európska únia prijala sankcie proti Rusku v oblasti dezinformácií a manipulácií s informáciami. Členské krajiny eurobloku sa s platnosťou od stredy rozhodli zablokovať na území celej EÚ prístup k štátom vlastneným dezinformačným médiám – televízii RT (predtým Russia Today) a agentúre Sputnik. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR na základe informácií zverejnených na stránke Európskej komisie.  

15:53  Ombudsmanka zverejnila pre ľudí z Ukrajiny informácie o možnostiach jej pomoci. Materiál obsahuje príklady a oblasti, v ktorých môže byť v rámci svojej pôsobnosti ombudsmanka užitočná.

15:51 Kolónu ruských vojakov nepustili dnes do mesta Enerhodar a priľahlej jadrovej elektrárne jej pracovníci a miestni obyvatelia, oznámila dnes agentúra Unian s odvolaním sa na hovorcu Záporožskej jadrovej elektrárne, Andrija Tuzu.

Stovky ľudí podľa záberov na sociálnych sieťach vyšli ku kontrolnému stanovišťu pred mestom, aby ruských vojakov nepustili ďalej. Nakoniec sa podľa ukrajinskej agentúry miestnym podarilo prinútiť ruskú kolónu, aby sa otočila a odišla.

15:40 „Len jem a pracujem. To je všetko,“ povedal stanici CNN a agentúre Reuters prezident, zatiaľ čo mal na sebe khaki tričko a vojenskú obuv. Novinárom odpovedal v budove, ktorú stráži ukrajinská armáda. Na otázku, kedy sa naposledyvidel so svojou rodinou, odpovedal, že už sú to tri dni.

Zelenskyj v utorkovom rozhovore vyhlásil, že kým budú Rusko pokračovať v paľbe na ukrajinské mestá pokračovať, nie je možné v rozhovoroch medzi oboma stranami dosiahnuť čo len malý pokrok.

15:31 Všetky možnosti sú v hre, tvrdí Harrisová. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v stredu uviedla, že „všetko je na stole“, keď USA posudzujú ekonomické sankcie uvalené na Rusko za začatie útoku na Ukrajinu a naďalej zdôrazňovali, že USA nepošlú vojakov do boja proti ruským silám na Ukrajine. Informuje CNN. „Naďalej budeme stáť pevne pri našich spojencoch, pokiaľ ide o prehodnotenie toho, čo robíme so sankciami. Všetko je na zváženie, úprimne povedané,“ povedala Harrisová pre NBC „TODAY Show“.

15:22 Národný bezpečnostný úrad potvrdil, že rozhodol o blokovaní webu Hlavné správy. „NBÚ rozhodol v zmysle zákona o kybernetickej bezpečnosti na základe dodaných a vyhodnotených podkladov od bezpečnostných zložiek štátu,“ povedal pre Denník N hovorca úradu Peter Habara. Dodal, že na stránke identifikovali škodlivú aktivitu podľa časti zákona, kde sa spomínajú dezinformácie a hybridné hrozby.

15:20 Na Ukrajine padol devätnásťročný biatlonista Jevhen Malyšev aj ďalší mladí športovci. Správu potvrdila tamojšia biatlonová federácia. Malyšev bol až do minulého roka ukrajinským juniorským reprezentantom, ale teraz sa ocitol v úplne inej ako športovej bitke. Vlani vstúpil do armády a teraz odišiel do vojny brániť svoju vlasť.

15:17 Pozor na podvodné zbierky spojené so situáciu na Ukrajine. Podvodné zbierky obsahujú zväčša iba všeobecné informácie s výzvou na poskytnutie príspevku. Nie sú adresné, absentujú v nich informácie o konkrétnom účele pomoci, o samotnom vyhlasovateľovi zbierky či tiež informácie o možnosti overenia si transparentnosti účtu, kam majú byť finančné prostriedky poukázané.

15:09 "Vladimir Putin je regulárny psychopat, je v úplnej izolácii a vciťuje sa do úlohy ruského cára,"  tvrdí historik Klein. Viac sa dočítaš na webe.

15:04  Ukrajina tvrdí, že od začiatku invázie prišlo o život najmenej 2-tisíc civilistov, informáciu však nie je možné nezávisle overiť.

„Ukrajina a ukrajinský ľud sa už viac ako 160 hodín bránia zákernému a cynickému útoku Ruska a Bieloruska. Každou hodinou strácame životy ďalších našich detí, žien a vojakov. Počas siedmich dní vojny Rusko zničilo stovky objektov dopravnej infraštruktúry, obytných budov, nemocníc a materských škôl,“ napísala Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie.

Ukrajinské pohotovostné služby podľa vyhlásenia prišli o desať záchranárov a 13 ďalších sa zranilo pri plnení svojich úloh.

„Hlavné úsilie záchranárov je zamerané na záchranu ľudí. Zachránili sme životy viac ako 150 osôb, bolo uhasených viac ako 400 požiarov a evakuovaných bolo viac ako 500 ľudí. Pyrotechnici zneškodnili 416 výbušných zariadení,“ dodal ukrajinský úrad.


15:00 
Rusko smeruje do krachu, myslí si analytik. Sankciami zasiahnuté Rusko začalo v stredu vykazovať známky platobnej neschopnosti. Vzhľadom na zákaz výplaty finančných prostriedkov pre cudzincov pravdepodobne nevyplatí úrok zo svojho štátneho dlhu, čo je čiastočná platobná neschopnosť a Rusko preto mieri ku krachu, myslí si hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Krach Ruska, navyše, môže urýchliť nezáujem o ruskú ropu. "Obchodníci so surovinami po celom svete vrátane Číny totiž prestávajú nakupovať podstatnú časť ruskej ropy. Tá síce zatiaľ nepodlieha žiadnym priamym sankciám západu, no obchodníci sa obávajú, že im skoro podliehať bude, a preto sa ju teraz zdráhajú kupovať," povedal Kovanda.


14:58
 Nemecký koncern Siemens oznámil pozastavenie dodávok do Ruska
Okrem toho spoločnosť prestane pracovať na všetkých nových projektoch v Rusku. Siemens spresnil, že vyhodnocuje všetky dôsledky sankcií. Spoločnosť uviedla, že je kategoricky proti vojenskej akcii na Ukrajine. (Novaja Gazeta)

14:38 Ukrajina požiadala pápeža, aby sa porozprával s ruským prezidentom Putinom o povolení humanitárnych koridorov na pomoc civilistom postihnutým vojnou, povedala to podpredsedníčka vlády Iryna Vereshchuk.(idnes.cz)

14:34  Ruská zmrzlina mení názov. Spoločnosť, ktorá ju predáva aj na Slovensku, mení jej názov na Ukrajinská zmrzlina. Reaguje tak na ruskú inváziu.

„Áno, názov meníme. Z Ruskej zmrzliny sa stane Ukrajinská. Prvým krokom je prelepenie názvu Ruská samolepkou s nápisom Podporujeme Ukrajinu. V apríli už budú na trhu výrobky v nových obaloch,“ povedala pre český portál Lidovky.cz hovorkyňa spoločnosti Bidfood Alena Šteffelová.

14:19  Druhé kolo mierových rokovaní medzi ukrajinskými a ruskými delegáciami by sa malo uskutočniť v priebehu stredy, povedal pre stanicu CNN nemenovaný poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského."Teraz je to oficiálne. Druhé kolo rozhovorov medzi Ukrajinou a okupantom (Ruskom) sa uskutoční dnes," uviedol v stredu prezidentský poradca s tým, že rokovať budú tie isté delegácie ako v prvom kole.

14:13 To, čo Rusko robí na Ukrajine, sa už teraz podľa britského premiéra Borisa Johnsona dá označiť za vojnový zločin. Povedal to dnes podľa agentúry Reuters parlamentu. Vyjadril tiež presvedčenie, že protiruské sankcie už majú dopad.

List The Washington Post uviedol, že Spojené štáty sa sankcie chystajú ďalej rozšíriť.

"To, čo sme zatiaľ videli zo strany režimu Vladimira Putina pri použití munície, ktorú útočí na nevinných civilistov... sa podľa mňa už plne kvalifikuje ako vojnový zločin," nechal sa počuť Johnson v Dolnej snemovni, kde sa predtým dostalo potlesku po stojačky ukrajinskému veľvyslancovi v Británii.


14:03  
Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, ktorý bol po rozsiahlych demonštráciách v roku 2014 zvrhnutý a uchýlil sa do Ruska, je teraz údajne v Minsku.

Kremeľ ho vraj chce vyhlásiť za ukrajinského prezidenta, uviedol dnes list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na nemenovaného príslušníka ukrajinskej rozviedky.

"Podľa jedného scenára sa ho tam (v Minsku) pokúsia vyhlásiť za ukrajinského prezidenta," povedal o Janukovyčovi zdroj z tajnej služby.


14:01 
Google prestal vo svojej službe Google News zobrazovať weby médií financované Ruskom. Platí to napríklad pre RT, Sputnik alebo tlačovú agentúru TASS.

13:57 Spúšť, ktorú za sebou zanechala ruská armáda v meste Borodianka.

13:45 Vo štvrtok príde na Slovensko Von der Leyenová. Nastavujú sa mechanizmy toho, ako nám pomôže Európska únia v súvislosti s utečencami z Ukrajiny, povedal Heger. Dodal, že zajtra príde na Slovensko predsedníčka Európskej únie Ursula von der Leyenová.

13:42 
Historické mesto Černigov na severe Ukrajiny po útokoch ruskej armády.

13:35 Polícia reaguje na videá šíriace sa internetom, na ktorých sú nasnímaní ľudia z Afriky, ktorí prišli z Ukrajiny na Slovensko. Podľa videí nemá ísť o študentov z Ukrajiny, pretože im neodpovedajú na ich rusky položené otázky. Netreba však zabúdať, že študenti môžu študovať v angličtine. "Neustále sa šíria dezinformácie o tom, ako sa nám tu promenádujú utečenci neukrajinci, ktorí nemajú nič spoločné s vojnou na Ukrajine. Povieme vám šokujúcu informáciu. Na Ukrajine žili, pracovali a študovali aj černosi a Arabi. Nikomu to nehovorte.

V novom videoseriáli vám predstavíme tých, ktorých zasiahol Putinov režim v krajine, kde žili v mieri s hrdým slovanským národom..."píše polícia na svojom facebookovom profile.



13:25
 Ruský rubeľ dnes pri obchodovaní v Moskve klesol na rekordné minimum, dolár sa tam predával za 110 rubľov. Akciový trh v Moskve zostáva tretí deň za sebou zatvorený, finančný systém je pod tlakom západných sankcií uvalených na Moskvu za jej inváziu na Ukrajinu.

13:23 
Ukrajinský minister zdravotníctva povedal, že majú v nemocniciach pacientov s koronavírusom, ktorí potrebujú liečbu kyslíkom. Tiež oznámil, že krajina čelí problému s distribúciou liekov do lekární a nemocníc.

13:22  - Dvaja dánski novinári, ktorí počas víkendu na Ukrajine, kde od minulého štvrtka prebieha ruská vojenská invázia, utrpeli strelné poranenia, opustili krajinu a sú na ceste do vlasti. V stredu o tom informoval ich zamestnávateľ, dánsky denník Ekstra Bladet, ako aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). TASR prevzala túto informáciu z agentúry AFP.

13:16 Vláda schválila ďalšiu pomoc Ukrajine, ministerstvo hospodárstva dodá desať miliónov litrov motorovej nafty a 2,4 milióna litrov leteckého paliva. Minister Richard Sulík zároveň hovorí, že Slovensko má na tento rok zabezpečené dodávky energií – ropy, plynu, ale aj jadrového paliva. Zároveň dodal, že práve o jadrovom palive, ktoré odoberáme z Ruska, rokujú aj s inými dodávateľmi.

12:53 Na Ukrajinu smerujú ďalšie dodávky protilietadlových a protitankových rakiet, ako aj zásielka tureckých dronov, uviedol v stredu ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Vojenskú techniku sľúbilo Ukrajine medzičasom aj Španielsko.

,,Dostávame čoraz viac pomoci. Počet krajín, ktoré túto pomoc poskytujú, rastie. Pridávajú sa aj tí, ktorí to považovali za nemožné," napísal Reznikov na Facebooku. ,,Príde viac (amerických striel typu) Javelin a Stinger," dodal.

,,Chcem vám oznámiť, že Španielsko dodá ukrajinskému odboju útočnú vojenskú techniku," povedal španielsky premiér Pedro Sánchez.

12:44 Priebeh ruskej invázie na Ukrajine.

Twitter/NewsMap.pl

12:41 Z Ukrajiny utieklo pred ruskou inváziou už takmer 836-tisíc ľudí, oznámil v stredu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Celkovo sa cez ukrajinské hranice do susedných krajín dostalo 835.928 ľudí, čo veľký nárast oproti utorku, keď šéf UNHCR Filippo Grandi informoval o 677 -tisíc utečencoch. Viac ako polovica z nich prišla do Poľska.

Podľa podrobnejších údajov OSN zverejnených ešte v utorok takmer 90-tisíc utečencov prišlo do Maďarska, vyše 65-tisíc do Moldavska, približne 54-tisíc na Slovensko a takmer 39-tisíc do Rumunska, informovala televízia Sky News.

12:35 Počas prebiehajúcej vojny na Ukrajine sa internetom šíria rôzne, a niekedy aj nepravdivé správy z prebiehajúcich bojov. Hoaxy slúžia najmä proruskej propagande, ktorá sa v očiach časti obyvateľstva snaží ospravedlniť svoju okupáciu.

Prinášame ti prehľad tých najväčších hoaxov a konšpirácií, ktoré na internete šíri Putin a proruská propaganda.

12:25  Tretia svetová vojna by bola jadrová a zničujúca, vyhlásil podľa agentúry TASS ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v interview, ktorého časti zverejnila televízia Al-Džazíra.

Lavrov podľa TASS poukázal na údajný výrok amerického prezidenta Joe Bidena, že alternatívou k tvrdým sankciám, ktoré Washington uvalil na Moskvu, by bola tretia svetová vojna.

Reuters

12:07  Kyjev - Na snímke televízna veža po leteckom útoku počas siedmeho dňa ruskej invázie na Ukrajine.  TASR/AP

12:04  Väčšina obyvateľov je spokojná s doterajšou oficiálnou reakciou Slovenska na vojnu na Ukrajine. Vyplýva to z on-line prieskumu na vzorke 1000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.

Až 78,2 percenta respondentov schvaľuje oficiálnu reakciu Slovenska, ktorá odsúdila útok vojsk Ruskej federácie na Ukrajinu. Plne ju schvaľuje 42 percent respondentov, 22,4 percenta ju schvaľuje s menšími výhradami, s väčšími výhradami ju schvaľuje 13,8 percenta a neschvaľuje ju 21,8 percenta respondentov. Viac sa dočítaš v článku na webe.

12:01 Ukrajina popiera, že Cherson padol. Ukrajinské ministerstvo obrany poprelo správy, že mesto Cherson ovládli Rusi, píše CNN.

"Podľa informácií z našej brigády prebiehajú boje," uviedol hovorca ministerstva. "Mesto nie je obsadené úplne, niektoré časti sú pod našou kontrolou."

Ruské štátne médiá už skôr informovali, že ruské jednotky prevzali plnú kontrolu nad mestom.

12:00  Bratislave pomáhajú umiestniť v školách a škôlkach prvé deti rodín utekajúcich z Ukrajiny. Viaceré bratislavské mestské časti organizujú zbierky, hľadajú dobrovoľníkov alebo už ponúkajú pre utečencov ubytovanie. Informujú o tom jednotliví bratislavskí starostovia.

Takmer každá jedna mestská časť v hlavnom meste organizuje pre obyvateľov Ukrajiny pomoc. Jarovce očakávajú príchod utečencov, ktorí budú potrebovať dočasné ubytovanie. "Na tento účel sme vyčlenili priestory domu kultúry," uviedla samospráva. Obyvateľov vyzvala, aby jej pomohli prázdnu sálu zariadiť. Bývať v nej budú ženy s deťmi.

11:53 Obyvatelia mesta Cherson ubránili ukrajinskú vlajku, ktorou sa im okupanti pokúsili zobrať.


11:48 
Roskosmos nevypustí nosnú raketu Sojuz-2.1b s britskými komunikačnými satelitmi OneWeb, pokiaľ do večera štvrtého marca nedostane záruku, že budú použité iba na civilné účely. Oznámil to podľa agentúry TASS v stredu generálny riaditeľ štátnej korporácie Dmitrij Rogozin.

„Dnes žiadame našich francúzskych kolegov z Arianespace a OneWeb, aby nám do dvoch dní poskytli komplexné právne záväzné záruky, že ich OneWeb nebude použitý na vojenské účely, nebude poskytovať služby príslušným vojenským útvarom,“ povedal Rogozin vo vysielaní televízneho kanálu „Rusko-24 “.

roskosmos rusko raketa roskosmos rusko raketa TASR/AP

11:44 Kremeľ oznámil, že ruská delegácia je pripravená pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou. Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom by sa mali podľa očakávaní začať v stredu večer. 

11:42 Peklo na slovensko-ukrajinskej hranici. „Na druhej strane je peklo. Myslíte si, že ste v Afganistane, ale nie, je to sto kilometrov od Košíc,“ hovorí pre HN manažér občianskeho združenia Úsmev ako dar pre východné Slovensko a Zakarpatskú Ukrajinu Radoslav Dráb.

Tisícky žien, detí a seniorov čakajú na prechod hranicami bez jedla, vody, toalety. V zime stoja celé dni. Pozrite sa na to, ako to vyzerá na slovensko-ukrajinskej hranici.

11:34 Ukrajinskí lekári, ktorí žijú na Slovensku, no zatiaľ nemajú uznané vzdelanie, nemôžu vo svojom odbore pomáhať utečencom na území SR. Upozornila na to Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku (MALnS)."Títo ukrajinskí lekári by mohli utečencom pomôcť v Užhorode, nemôžu im však pomôcť na druhej strane hranice v Ubli či vo Vyšnom Nemeckom," konštatuje Alona Kurotová z MALnS.

Poukazuje pritom, že ide o odborníkov, ktorí majú vzdelanie, hovoria po ukrajinsky, rozumejú svojim krajanom, a preto by im podľa nej vedeli aj lepšie pomáhať. "Potrebovali by však výnimku, ktorú im môže udeliť len slovenské ministerstvo zdravotníctva a školstva," podotkla.

11:30 Ľudia v obsadenom meste Cherson reagujú na ruskú armádu.

11:15 Navaľnyj vyzýva Rusov k protestom. Uväznený kritik Kremľa Alexej Navaľnyj vyzval Rusov, aby denne protestovali proti vojenskej kampani Moskvy na Ukrajine, napísal v stredu na Twitteri jeho hovorca.

„Alexej Navaľnyj vyzval ľudí, aby chodili protestovať proti vojne každý deň o 19:00 a cez víkendy o 14:00. Buďte na hlavných námestiach vo vašich mestách, nech ste kdekoľvek,“ napísala jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Navaľného hnutie už predtým vyzvalo na kampaň občianskej neposlušnosti na protest proti ruskej invázii u svojho suseda, píše britský denník The Guardian.

11: 00 Niektoré nemocnice v ruskom Belgorode (nachádza sa pri hranici s Ukrajinou) prestali prijímať civilných pacientov – budú zmenené na prijímanie ruských vojenských pracovníkov, ktorí boli zranení počas bojov na Ukrajine, informovala Novaja Gazeta.

10:54  Ukrajinskí lekári, ktorí žijú na Slovensku, no zatiaľ nemajú uznané vzdelanie, nemôžu vo svojom odbore pomáhať utečencom na území SR. Upozornila na to Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku (MALnS)."Títo ukrajinskí lekári by mohli utečencom pomôcť v Užhorode, nemôžu im však pomôcť na druhej strane hranice v Ubli či vo Vyšnom Nemeckom," konštatuje Alona Kurotová z MALnS.  

Poukazuje pritom, že ide o odborníkov, ktorí majú vzdelanie, hovoria po ukrajinsky, rozumejú svojim krajanom, a preto by im podľa nej vedeli aj lepšie pomáhať. "Potrebovali by však výnimku, ktorú im môže udeliť len slovenské ministerstvo zdravotníctva a školstva," podotkla.

10:51 "Putin už na Ukrajine nemá podporovateľov. Zabil svoju poslednú šancu, všade vidia ležať mŕtve telá," hovorí Kyjevčan Olexiy Zhivora pre Brainee.
 Zhivora je ukrajinský analytik z Kyjeva v mimovládnej organizácii Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation (DIF) zaoberajúcej sa analýzou domácej a zahraničnej politiky Ukrajiny. So Zhivorom sme sa v Brainee rozprávali o aktuálnej situácii v Ukrajine. Podelil sa aj o svoje osobné skúsenosti z momentálne vojnového mesta.

10:45 Rokovania môžu byť úspešné len vtedy, keď Rusko zastaví vojenskú operáciu. Súhlasím s požiadavkami Ukrajiny, aby sa ruské vojská okamžite stiahli, povedal Korčok pred rokovaním vlády.

10: 40 
Obyvatelia Enerhodaru, mesta ležiaceho Záporožskej oblasti, stoja na ceste a bránia prechodu ruskej armády.

10:31  Minister zahraničia Ivan Korčok oznámil počas tlačovej konferencie, že slovenský veľvyslanec na Ukrajine Marek Šafin odíde z Kyjeva. "Ráno sa veľvyslanec Šafin rozhodol, že odíde z Kyjeva ako jeden z posledných diplomatov v hlavnom meste Ukrajiny."

10:19 Fotografie zo zatýkania čečenského komanda. 

10:17 Mariupoľ je pod ukrajinskou kontrolou. Prístavné a priemyselné mesto Mariupoľ, ktoré sa nachádza v Doneckej oblasti, je pod ukrajinskou kontrolou. Oznámil to starosta mesta.

10:12  Vydavateľská skupina na Urale, VK-Media, dnes vydala noviny s titulnou stranou venovanou ruskej „špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine (ruské úrady ju nazývajú „špeciálna operácia“ a Roskomnadzor núti médiá odstraňovať materiály, v ktorých sa konflikt sa nazýva „vojna“).

Vo vydaniach novín Vecherniy Krasnoturinsk, Pro Severouralsk, Vecherniy Karpinsk a Globus (všetky v regióne Sverdlovsk) sa píše: "Toto šialenstvo treba zastaviť!"

Okrem protivojnového apelu obsahujú obálky novín QR kódy pre petíciu požadujúcu zastavenie nepriateľských akcií, ktorú podpísalo viac ako 1 milión ľudí. Neskôr sa zistilo, že polícia prišla do holdingu VK-media, obeh novín bol skonfiškovaný. (novayagazeta)

10:02  Prezidentka Zuzana Čaputová v poslednom období nevydala žiadne rozhodnutie o povolení služby v ukrajinskej armáde.

Pre TASR to uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Žiadosti o povolenie o službu v cudzích ozbrojených silách nezaznamenali ani na okresných úradoch, kde sa podľa zákona podávajú, doplnil tlačový odbor ministerstva vnútra.

Podľa prezidentskej kancelárie sa slovenskí občania zaujímajú o službu v ozbrojených silách Ukrajiny sporadicky, prevažne v rovine získavania informácií.

9:59  Na hlavnej železničnej stanici v Bratislave vytvoria zázemie pre utečencov z Ukrajiny, aby mali okrem potrebných informácií k dispozícii aj dôstojný priestor s čakárňou a hygienickými zariadeniami. Na sociálnej sieti to uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo. Zároveň informoval, že pracovníci mesta i dobrovoľníci už na hlavnej stanici a v jej okolí už pomáhajú.

9:43 Rusko chce vymazať Ukrajinu, tvrdí Zelenskyj. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v stredu uviedol, že počas prvých šiestich dní invázie do Moskvy bolo zabitých takmer 6-tisíc Rusov a že Kremeľ nebude schopný dobyť jeho krajinu bombami a leteckými útokmi, píše britský denník The Guardian.

Nevedia nič o Kyjeve, o našej histórii. Ale majú príkaz vymazať našu históriu, vymazať našu krajinu, vymazať nás všetkých, povedal Zelenskyj.

9:40 Jared Leto zverejnil na Instagrame príspevok na podporu Ukrajiny.
„Mojim priateľom a rodine na Ukrajine - trhá mi srdce, že sa situácia vyhrotila takým zničujúcim spôsobom. Buďte veľmi opatrní a buďte v bezpečí. Moje myšlienky sú s vami a vašimi blízkymi počas tohto chaotického a rušivého času. Dúfam, že zavládne mier a nakoniec sa nájdu nenásilné riešenia, “
podelil sa herec a hudobník na svojej stránke.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa JARED LETO (@jaredleto)


9:38  
Charkovské úrady: v dôsledku ostreľovania mesta 1. marca zahynulo 21 ľudí. (novayagazeta)

9:05  Ruské ozbrojené sily ovládli Cherson.  Ruské ozbrojené sily prevzali plnú kontrolu nad mestom Cherson ležiacim na juhu Ukrajiny. Oznámil to v stredu hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Civilná infraštruktúra a mestská doprava v Chersone fungujú podľa Konašenkova v bežnom režime. Mesto takisto nepociťuje nedostatok potravín a základného tovaru. Prebiehajú rokovania medzi ruským velením a správou mesta a regiónu o zachovaní fungovania sociálnej infraštruktúry, zabezpečení poriadku a bezpečnosti obyvateľstva, dodal Konašenkov.

9:00 Ruský prezident Vladimir Putin na základe dekrétu, ktorý podpísal, zakázal obyvateľom Ruska opustiť krajinu s finančnou hotovosťou v cudzej mene, ktorá by prekročila v prepočte 10.000 dolárov (približne 9000 eur). V stredu o tom informovala agentúra DPA.

8:44 V Žitomyre v dôsledku leteckého útoku „na základňu Ozbrojených síl Ukrajiny“ zahynuli štyria ľudia vrátane dieťaťa.

8:38 Charkov bol včera neskoro večer a dnes ráno  ťažko zbombardovaný náletmi. Nálety zasiahli aj civilné objekty. "Bolo spôsobených viac škôd, ako za druhej svetovej vojny," hovorí pre Brainee Charkovčan Saša.

8:30 Americké tajné služby sa pokúšajú preskúmať Putinov duševný stav. Americké tajné služby začali v posledných dňoch prioritne skúmať duševné rozpoloženie šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho možnú súvislosť s eskalujúcou vojnou na Ukrajine. Informovala o tom v utorok televízia CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s celou záležitosťou. Správa prichádza v čase, keď niektorí pozorovatelia, ktorí dlhodobo sledujú kroky ruského prezidenta, vyjadrujú presvedčenie, že jeho kroky z poslednej doby sú čoraz nepredvídateľnejšie a iracionálnejšie.

8:20 - Starosta juhoukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci nadnes miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa jeho slov sa ruská okupácia mesta už začala, informovala v stredu stanica BBC. Situácia v Chersone zostáva podľa BBC nejasná. Podľa správ miestnych médií sa už ruskí vojaci pohybujú po uliciach tohto takmer 300-tisícového mesta.

8:00
Ukrajinská armáda oznámila, že na druhé najväčšie mesto Charkov v noci zaútočili ruskí výsadkári. V meste podľa nich po výsadku Rusov vypukli ťažké boje, informovala agentúra AFP.
 "Príslušníci ruských výsadkových jednotiek pristáli v Charkove... a napadli miestnu nemocnicu. Pokračujú boje medzi útočníkmi a Ukrajincami," uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii Telegram.  

Podľa stanice BBC, ktorá sa odvolala na ukrajinskú agentúru UNIAN a predstaviteľov ukrajinskej armády, ruskí výsadkári napadli jednu z miestnych vojenských nemocníc. BBC však túto informáciu nedokázala overiť z iných zdrojov.

<span

7:30 - Svetová banka (SB) pripravuje balík pomoci pre Ruskom napadnutú Ukrajinu vo výške troch miliárd dolárov. Balík bude zahŕňať aj minimálne 350 miliónov dolárov určených na okamžitú pomoc Kyjevu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie SB.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 02:03