Americký exprezidentTASR/AP/Susan Walsh
StoryEditor

Stará láska nehrdzavie. Trump tvrdí, že si stále píše s Kim Čong-unom

khiDnesČTK16.02.2022., 09:00h
Bývalý americký prezident Donald Trump tvrdí, že zostal v kontakte so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.
Lajkuj Brainee.sk na

V doteraz nepublikovanej knihe to uvádza reportérka amerického denníka The New York Times (NYT) Maggie Habermanová. Píše tiež, že Trump ešte v Bielom dome ničil dokumenty tak, že ich strkal do záchoda. Exprezident to označuje za lož.

Trump v roku 2018 vyhlásil, že sa do seba so severokórejským diktátorom „zamilovali“ po tom, čo si vymenili listy. Ani osobná schôdzka oboch lídrov a Trumpova krátka návšteva KĽDR, ktorú podnikol ako vôbec prvý americký prezident, však vzťahy medzi oboma krajinami nezmenili.

Vzťah s diktátorom

„Ako vieme, bol na tento vzťah fixovaný,“ povedala pre CNN novinárka Habermanová, ktorá o Trumpovi píše vo svojej doposiaľ nevydanej knihe „Confidence Man“. Pravdivosť tvrdenia o kontakte s Kimom podľa spravodajkyne nebolo možné overiť.

„To, čo hovorí a čo sa v skutočnosti deje, nie je vždy v zhode, ale ľuďom hovoril, že udržuje nejakú korešpondenciu alebo diskusiu s Kim Čong-unom," poznamenala Habermanová. Dodala, že Kim je jediný zahraničný líder, o ktorom Trump povedal, že s ním zostal v kontakte.

Komunikácia medzi Kimom a bývalým prezidentom by bola podivná, vzhľadom na to, že KĽDR znásobuje svoje raketové testy. V utorok sa Severná Kórea chválila tým, že je jednou z mála krajín na svete, ktoré disponujú jadrovými zbraňami a pokročilými raketami.

​Podľa Kima je jeho krajina tiež jedinou, ktorá sa postavila Spojeným štátom tým, že raketovými testami „trasie svetom“. Na konci januára KĽDR odpálila do mora pri svojom východnom pobreží balistickú raketu stredného doletu. Jednalo sa o najväčší pokus, aký režim podnikol od roku 2017. Pri siedmom odpálení rakety v tomto roku zároveň KĽDR vyhotovila snímku planéty.

Dokumenty vyhadzoval do záchodu, tvrdí reportérka

Korešpondencia s Kimom bola medzi dokumentmi v pätnástich škatuliach, ktoré pracovníci americkej Správy národných archívov a záznamov (NARA) v januári vyzdvihli v Trumpovom floridskom sídle.

Výbor snemovne pre dohľad a reformu bude skúmať, či Trump porušil zákon o prezidentských záznamoch tým, že spomínané dokumenty na konci svojho mandátu riadne neodovzdal a odviezol si ich so sebou na Floridu. Exprezident tvrdí, že všetky listiny odovzdal tak, ako mal.

Biely dom Sídlo prezidenta Unsplash/Ana Lanza

​Podľa správ z Bieleho domu však mal vo zvyku trhať aj cenné dokumenty a hádzať ich na zem. Pracovníci archívu sa ich potom pokúšali znovu zlepiť, nie vždy to však vyšlo. Z niektorých papierov totiž ostali čiary o veľkosti konfiet.

Habermanová v knihe prichádza ešte s jedným údajným zvykom bývalého prezidenta. Podľa nej totiž Trump strkal rôzne dokumenty do záchodu a snažil sa ich zničiť. Pracovníci Bieleho domu potom vraj v upchatom potrubí nachádzali kusy papierov.

Trump však tvrdenie novinárky označil falošné správy, ktoré len majú Habermanovej pomôcť predať jej knižku.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:12