AP/TASR
StoryEditor

Ukrajina dala Rusku 48-hodinové ultimátum. Toto sa bude diať, ak Putin neprezradí, o čo mu ide

TASR11.02.2022., 15:38h
Ukrajina žiada od Ruska podrobné vysvetlenie týkajúce sa jeho vojenských aktivít v oblastiach susediacich s územím Ukrajiny a na polostrove Krym, ktorý vláda v Kyjeve považuje za dočasne okupované územia.
Lajkuj Brainee.sk na

Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter to v piatok oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba s tým, že Ukrajina dáva Rusku „na odpoveď 48 hodín”.

Kuleba podľa správy agentúry UNIAN vysvetlil, že Ukrajina sa rozhodla oficiálne uplatniť „mechanizmus znižovania nebezpečenstva v súlade s oddielom III Viedenského dokumentu” o opatreniach na budovanie dôvery a bezpečnosti.

Maxar Technologies

​Viedenský dokument bol prijatý 30. novembra 2011 na plenárnom zasadnutí Fóra Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre bezpečnostnú spoluprácu vo Viedni. Jeho cieľom je znížiť riziko vojenských konfliktov v zóne OBSE.

V súlade s týmto dokumentom si 56 účastníckych štátov OBSE pravidelne vymieňa informácie o svojich ozbrojených silách, vojenskej organizácii, ľudských zdrojoch a hlavných systémoch zbraní a vybavenia. Krajiny tiež zdieľajú informácie o svojom obrannom plánovaní a rozpočtoch.

​Na základe Viedenského dokumentu teraz Kyjev žiada Ruskú federáciu, aby poskytla podrobné objasnenia týkajúce sa vojenských aktivít v oblastiach susediacich s územím Ukrajiny a na dočasne okupovanom Kryme.

Podľa tohto dokumentu Rusko musí špecifikovať oblasti, kde vykonáva vojenské činnosti, uviesť dátumy ich ukončenia, ako aj názvy, podriadenosť, počet vojenských útvarov, ako aj druhy používaných zbraní a vojenského vybavenia. „Rusko má na odpoveď 48 hodín,” zdôraznil minister Kuleba.

TASR/AP

​Ak Rusko vyžiadané informácie neposkytne, alebo dodá neúplné informácie, Ukrajina obráti na Ruskú federáciu a ďalších signatárov Viedenského dokumentu a požiada o zvolanie mimoriadnej schôdzky, na ktorom Rusko bude musieť poskytnúť vysvetlenie.

Kuleba v mene Ukrajiny prízvukoval, že bude „naďalej využívať všetky diplomatické príležitosti na zaistenie bezpečnosti Ukrajiny”.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:30