DiktátorTASR/AP
StoryEditor

Vodcovi najnovšie vadí aj disko: Úrady zatkli na rozkaz Kim Čong-una mladú učiteľku tanca

dttiDnes11.02.2022., 17:00h
Severokórejskí úradníci zadržali začiatkom februára inštruktorku tanca a niekoľko jej študentov po tom, čo ich učila „kapitalistické“ tanečné kreácie a púšťala im zahraničnú hudbu.
Lajkuj Brainee.sk na

Informovalo o tom Rádio Slobodná Ázia, podľa ktorého KĽDR v posledných mesiacoch ešte zintenzívnila boj proti zahraničnej hudobnej aj filmovej tvorbe. Najmä tej z USA či Južnej Kórey.

Inštruktorka podľa stanice RFA čelí obvineniu, že skupinu stredoškolákov nabádala k napodobňovaniu pohybov zahraničných popových hviezd. Ženu chytila takzvaná „antisocialistická inšpekčná skupina“, ktorá v KĽDR dohliada na to, že sa občania správajú v súlade so zákonom.

Bojujú proti popkultúre

Severokórejská vláda tvrdo postupuje proti modernej popkultúre a zakazuje dovoz filmov aj hudby. Občanom za počúvanie, sledovanie, vlastníctvo alebo distribúciu zahraničných médií hrozí až pätnásť rokov v pracovných táboroch. Tí, ktorí tieto materiály do zeme pašujú, potom môžu dostať aj trest smrti.

Inšpektori v učiteľkinom dome údajne našli aj flash-disk so zahraničnými tanečnými videami, ktoré študentom pomáhali choreografia napodobniť. „Asi tridsaťročná inštruktorka učila násťročných v severozápadnom meste Pchjongsong diskotékové tance v zahraničnom štýle,“ popísal zdroj RFA.

Hoci väčšina študentov sú deti z bohatých a dobre postavených rodín, ktoré obvykle nečelia prísnemu trestu, podľa RFA sa tento postoj mení a študenti zrejme neuniknú tvrdej práci. Ich rodičov zrejme čaká trest v podobne vylúčení z Kórejskej strany práce.

Diktátor Severná Kórea TASR/AP/Ahn Young-joon

Jedovatá rakovina

Pre KĽDR je v posledných rokoch tŕňom v oku najmä juhokórejská popkultúra, ktorá si získala fanúšikov po celom svete. Jej silnejúci vplyv vlani v júni prinútil vodcu Kim Čong-una, aby vyhlásil novú kultúrnu vojnu s cieľom ju zastaviť.

Podľa Kima ide o „jedovatú rakovinu“ kaziacu „vzhľad, účesy, reč a správanie“ mladých Severokórejčanov. Štátne médiá varovali, že pokiaľ nebude pod kontrolou, môže sa kvôli nemu KĽDR „rozpadnúť ako mokrý múr“.

Napriek tomu, že severokórejskí úradníci boli podľa RFA skôr počas osláv lunárneho Nového roka pri presadzovaní pravidiel o niečo zhovievavejší, tentoraz to bolo inak. Inšpekčná skupina, ktorá spadá pod Štátnu bezpečnosť a políciu, naopak svoje úsilie ešte zintenzívnila.

V decembri napríklad prichytila vnučku provinčného straníckeho funkcionára s SD kartou v telefóne, na ktorej mala niekoľko filmov z Južnej Kórey.

„Bohatá trieda obvykle kupuje flash-disky prepašované po mori z Číny. Polícia ale tých, ktorí zahraničné materiály predávajú alebo požičiavajú ďalej, nakoniec jedného po druhom pochytá,“ uviedol jeden zo zdrojov RFA.

Na jeseň potom polícia zadržala muža, ktorý do krajiny prepašoval a následne tam aj predával kópie seriálu Squid Game americkej spoločnosti Netflix. Spoločne s ním strážnici zatkli aj sedem stredoškolákov.

Súd následne pašeráka poslal za jeho čin na smrť. Študent, ktorý si od neho kópiu zakúpil, dostal doživotie. Zvyšnú šesticu študentov, ktorí s ním seriál pozerali, sudca poslal na päť rokov nútených prác.

Severokórejská štátna propaganda po desaťročia popisovala Južnú Kóreu ako peklo na zemi plnej žobrákov. Vďaka seriálom, ktoré sa najprv pašovali na videokazetách a cédečkách, sa mladí Severokórejčania dozvedeli, že zatiaľ čo oni majú problém zohnať jedlo, ľudia v Južnej Kórei držia diéty, aby schudli.

V súčasnosti sa juhokórejská zábava pašuje z Číny na flash-diskoch a získava si srdce mladých Severokórejčanov, ktorí sa na ňu pozerajú za zatvorenými dverami a so zatiahnutými závesmi na oknách.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:13